Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Υγρος τάφος η Μεσόγειος για τους πρόσφυγες μετανάστες

Νατάσα Ευρίπιδου

Σε υγρό τάφο για χιλιάδες μετανάστες που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, έχει μετατραπεί η Μεσόγειος. Οι αριθμοι που δημοσιεύονται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σοκάρουν. Χαρακτηρίζει δε, τη μετανάστευση, ως επιδημία εγκληματικότητας και θυματοποίησης.


Σύμφωνα με την έκθεση «Fatal Journeys» από το 2000 μέχρι το 2014, 40.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Από αυτούς οι 22.000 επιχείρησαν μάταια, να μεταβούν στην Ευρώπη.


Η θάλασσα της Μεσογείου όπως αποδεικνύεται είναι εχθρός της προσπάθειας των μεταναστών να βρουν ασφαλές καταφύγιο.


Από τις αρχές του 2014, έχουν χάσει τη ζωή τους 4.077 άνθρωποι και από αυτούς οι 3.072 πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Οι μετανάστες που δεν κατάφεραν να γνωρίζουν νέα πατρίδα πέθαιναν στη θάλασσα είτε από πνιγμό, είτε από ασφυξία, από πείνα ή από κρύο και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία προέρχονταν από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.


Στην έκθεση «Fatal Journeys» γίνεται αναφορά στους τρόπους μετανάστευσης των προσφύγων με σαπιοκάραβα και χωρίς μέτρα ασφαλείας και πληρώνοντας πολλά χρήματα σε επιτήδιους για να τους μεταφέρουν στο μέλλον που έχουν ονειρευτεί.


Οι περισσότεροι μετανάστες από όσους έχουν φθάσει φέτος στην Ιταλία είναι υπήκοοι της Συρίας και της Ερυθραίας, αφού προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βάρβαρη καταστολή της κυβέρνησης, την ισόβια στράτευσή τους ή την καταναγκαστική εργασία χωρίς χρονικό περιορισμό.


Η επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη, αναγκάζει πολλούς πρόσφυγες να βρούν καταφύγιο σε χώρες της Μεσογείου. Υπενθυμιζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, 345 μετανάστες απο τη Συρία ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ιταλία, διασώθηκαν απο τις κυπριακές αρχές καθώς εγκαταλείφθηκαν απο τους καπετάνιους του πλοίου οι οποιόι και τους ξεγέλασαν.


2


Όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση, ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που πνίγονται στη θάλασσα είναι μεγαλύτερος και αναμφίβολα θα μεγαλώσει κι άλλο ως τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με τη στατιστική πραγματικότητα οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στις ανά τον κόσμο μεταναστευτικές οδούς.


Ο αναλογικά υψηλός αριθμός νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο, «αντικατοπτρίζει τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση.


3


Μετά τη Μεσόγειο, η επόμενη περιοχή με τους περισσότερους θανάτους μεταναστών είναι η περιοχή της Ανατολικής Αφρικής (που περιλαμβάνει τις Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρουντί, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Σομαλία, Μαλάουι, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Κομόρες, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες, Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Νότιο Σουδάν, Ρεϊνιόν και Μαγιότ) με μόλις 251 θανάτους.


Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του ΔΟΜ William Lacy Swing, καλεί όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να αντιμετωπίζουν αυτό που περιγράφει η έκθεση ως «μια επιδημία της εγκληματικότητας και της θυματοποίησης. «Το μήνυμα μας, είναι αμβλύ. Δε χρειάζεται να πεθαίνουν οι μετανάστες. Είναι καιρός να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσει αυτή η βία κατά των απελπισμένων μεταναστών».


5


The post Υγρος τάφος η Μεσόγειος για τους πρόσφυγες μετανάστες appeared first on hellasforce.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1rz2C5q

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου