Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν το «πράσινο φως» για κατάθεση προτάσεων

Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για εμπλουτισμό της διαδικασίας διά δικών τους παρεμβάσεων, που αφορούν στην υποβολή προφορικά γεφυρωτικών προτάσεων. Τούτο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα γίνει τόσο σε σχέση με τη διαδικασία, ώστε να γίνει «πιο ευέλικτη» όσο και με την ουσία.


Δηλαδή, με την αξιολόγηση των εκατέρωθεν θέσεων και εκεί που θα διαπιστώνεται χάσμα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ‘Εσπεν Μπαρθ Άιντα, θα υποβάλει ιδέες και προτάσεις, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Τούτο, εάν πετύχει ως εγχείρημα, θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσει το περιβόητο πάρε-δώσε. Σημειώνεται συναφώς ότι γεφυρωτικές προτάσεις είχε ετοιμάσει και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τελικά δεν τις υπέβαλε, τουλάχιστον άμεσα.


Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων δεν πρόκειται για άσκηση επιδιαιτησίας και παρέμπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο, όπως είπε, αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε, τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Άιντα θα μπορούν προφορικά, εάν το επιθυμούν, να βοηθήσουν τα δύο μέρη, χωρίς σε καμία περίπτωση οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών να είναι δεσμευτικές στην οποιαδήποτε πλευρά.


Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου ανέφερε, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ότι είπε στον κ. Άιντα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ανοικτή στις προτάσεις του, τις οποίες όμως δεν πρέπει να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά διά της διπλωματίας του «πήγαινε–έλα». Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ακραίες προτάσεις και δεν είναι δυνατό να συναντηθούν με τις προτάσεις της τ/κ πλευράς σε ένα κοινό σημείο, πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το πώς μπορούν να έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά με γεφυρωτικές προτάσεις.


Ο κατοχικός ηγέτης, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πρότεινε όπως γίνει μια σύνοδος στη Γενεύη, στην παρουσία Μπαν Κι Μουν και πως σε αυτή τη Σύνοδο είναι δυνατό να γίνουν κάποια βήματα. Ωστόσο, συνέχισε, δεν ορίστηκε ημερομηνία, αλλά λέχθηκε ότι μια τέτοια σύνοδος είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.


Σύσκεψη αρχηγών στις 7 Οκτωβρίου Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη σύσκεψη αυτή, αναμένεται ότι θα καθοριστεί και η πολυήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου όπως αποφασίστηκε θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής και τακτικής. Κώστας Βενιζέλος –


The post Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν το «πράσινο φως» για κατάθεση προτάσεων appeared first on hellasforce.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1uy9UKq

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου