Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ήλιος

Ο Ήλιος, πού η αγελαδομάτα Ευρυφάεσσα ή Θεία τον έκανε με τον Tιτάνα Υπερίονα, είναι αδελφός της Σελήνης και της Hους . Ο Ήλιος πού τον ξυπνάει το λάλημα του πετεινού, ο οποίος είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν και που τον αναγγέλλει η Ηώς, διασχίζει κάθε μέρα τον ουρανό με το τέθριππο άρμα του από ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο στη μακρινή ανατολή, κοντά στην Κολχίδα, ως ένα εξίσου μεγαλόπρεπες ανάκτορο στη μακρινή δύση, όπου τα ξεζεμένα άλογα του βόσκουν στα Νησιά των Μακάρων (1) . Ο Ήλιος επιστρέφει αρμενίζοντας στο ρεύμα του Ωκεανού, πού κυλάει γύρω στον κόσμο, αφού επιβιβάσει το άρμα του και τα άλογα του σ’ ένα χρυσό οχηματαγωγό πού έχει φτιάξει γι’ αυτόν ο Ήφαιστος, και κοιμάται όλη τη νύχτα σε μια άνετη καμπίνα (2).


β. Ό ‘Ήλιος μπορεί και βλέπει όλα όσα συμβαίνουν στη γη, άλλά δεν είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός: κάποτε δεν κατόρθωσε καν να δει τούς συντρόφους του Οδυσσέα πού του έκλεψαν τα ιερά του βόδια. Ο Ήλιος έχει κάμποσα κοπάδια τέτοια βόδια, και το κάθε κοπάδι αποτελείται από τριακόσια πενήντα κεφάλια. Τα βόδια στη Σικελία τα φρόν­τιζαν οι κόρες του Φαθέουσα και Λαμπετίη, άλλά το καλύτε­ρό του κοπάδι, ο Ήλιος το είχε στο Ισπανικό νησί Έρύθεια (3). Η Ρόδος είναι το ιδιωτικό κτήμα του Ήλιου. Έτυχε και ο Ζευς, όταν μοίραζε νησιά και πόλεις στους διάφορους θεούς, λησμόνησε να περιλάβει και τον Ήλιο ανάμεσα τους, και είπε:


- Αλίμονο ! τώρα θα πρέπει ν’ αρχίσω πάλι από την αρχή.


- Όχι, Κύριε μου, απάντησε ο Ήλιος ευγενικά. Πρόσεξα σήμερα τα σημάδια καινούριου νησιού πού αναδύεται από τη θάλασσα, στα νότια της Μικράς Ασίας. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος μ’ αυτό.


γ. Ο Ζευς κάλεσε τη Μοίρα Λάχεση να είναι μάρτυρας ότι οποιοδήποτε τέτοιο καινούριο νησί θα άνηκε στον Ή­λιο (4)· κι όταν η Ρόδος αναδύθηκε για τα καλά πάνω από τα κύματα, ο Ήλιος την έκανε δική του, και από τη νύμφη Ρόδη απέκτησε επτά γιους και μια θυγατέρα. Μερικοί λένε ότι η Ρόδος υπήρχε και πριν από αύτη την εποχή, και αναδύθηκε πάλι από τα κύματα αφού είχε κατακλυστεί από μεγάλη πλημμύρα πού είχε στείλει ο Ζευς. Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Ρόδου ήταν οι Τελχίνες, και από αυτούς ο Ποσειδών ερω­τεύτηκε τη νύμφη Αλία, από την οποία απέκτησε τη Ρόδη και έξι γιους αυτοί οι έξι γιοι πρόσβαλαν την Αφροδίτη κατά το πέρασμά της από τα Κύθηρα στην Πάφο, και εκείνη τούς τρέλανε βίασαν τη μητέρα τους και διέπραξαν άλλα ανοσιουργήματα τόσο ρυπαρά ώστε ο Ποσειδών τούς βύθισε κάτω από το έδαφος, και αυτοί έγιναν οι Ανατολικοί Δαίμονες. Αλλά η Αλία ρίχτηκε στη θάλασσα και θεοποιήθηκε ως Λευκοθέα – αν και η ίδια ιστορία λέγεται για την Ινώ τη μητέρα του κορίνθιου Μελικέρτη. Προβλέποντας τον κατακλυσμό οι Τελχίνες σαλπάρισαν προς όλες τις κατευθύνσεις, και ιδίως προς τη Λυκία, και παραιτήθηκαν από τις διεκδικήσεις τους στη Ρόδο. Έτσι η Ρόδη έμεινε η μοναδική κληρονόμος, και οι επτά γιοι της από τον ‘Ήλιο έγιναν ηγεμόνες του νησιού μετά την επανεμφάνιση του . Αναδείχτηκαν φημισμένοι αστρονόμοι, και είχαν μια αδελφή, , Ηλεκτρυώνη τ’ όνομα της, πού πέθανε παρθένα και πού λατρεύεται τώρα σαν ημιθεάινα. Ένας από αυτούς, ονόματι Ακτις , εξορίστηκε για αδελφοκτονία και κατέφυγε στην Αίγυπτο, όπου ίδρυσε την Ηλιούπολη, και πρώτος δίδαξε στους Αιγυπτίους την αστρολογία εμπνευσμένος από τον πατέρα του Ήλιο. Προς τιμή του οι Ρόδιοι έχουν τώρα ανεγείρει τον Κολοσσό, εβδομήντα πήχες ύψος. Ο Ζευς πρόσθεσε επίσης στις κτήσεις του Ήλιου το καινούριο νησί Σικελία, βλήμα πού είχε ξεφύγει από τη μάχη με τούς γίγαντες.


δ. Κάποιο πρωί ο Ήλιος ενέδωσε στις συνέχεις παρακλήσεις του γιου του Φαέθοντα που του ζητούσε την άδεια να οδηγήσει το ηλιακό άρμα . Ο Φαέθων ήθελε να δείξει στις αδελφές του Πρώτη και Κλυμενη πόσο σπουδαίος ήταν: και η στοργική μητέρα του Ρόδη (πού το όνομα της είναι αβέβαιο αφού η ίδια αναφέρεται τόσο με τα ονόματα και των δύο θυγατέρων της όσο και ως Ρόδη) τον ενθάρρυνε. Αλλά καθώς δεν ήταν αρκετά δυνατός για να μπορέσει να συγκρατήσει το τρέξιμο των άσπρων άλόγων, πού του τα είχαν ζέψει οι αδελφές του, ο Φαέθων τα οδήγησε πρώτα πολύ ψηλά πάνω από τη γη, τόσο πού όλοι πάγωσαν, και ύστερα πολύ κοντά στη γη, τόσο πού έκαψε τα χωράφια. Μέσα στην οργή του ο Ζευς τον σκότωσε μ’ έναν κεραυνό, και ο Φαέθων έπεσε στον ποταμό Πάδο. Οι περίλυπες αδελφές του μεταβλήθηκαν σε λεύκες στην όχθη του ποταμού , όπου κλαίνε με κεχριμπαρένια δάκρυα , ή λένε μερικοί, μεταβλήθηκαν σε κληθρες


The post ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ήλιος appeared first on hellasforce.






from hellasforcehellasforce » | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://www.hellasforce.com/blog/elliniki-mithi-ilios/

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου