Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Χαρακτήρας και έργα της Αφροδίτης

Η Αφροδίτη σπάνια μπορούσε να πεισθεί να δανείσει στις άλλες θεές τη μαγική ζώνη της πού έκανε τούς πάντες να ερωτεύονται αυτήν πού τη φορούσε γιατί η Αφροδίτη φύλαγε ζηλότυπα τη θέση της. Ο Ζευς την είχε δώσει σύζυγο στον ‘Ήφαιστο, το χωλό Σιδηρουργό-θεό άλλά ο πραγματικός πατέρας των τριών παιδιών πού η Αφροδίτη χάρισε στον ‘Ήφαιστο – του Φόβου, του Δείμου και της Αρμονίας – ήταν ο ‘Άρης, ο αρτιμελής, ορμη­τικός, μέθυσος και καβγατζής θεός του πολέμου . Ο ‘Ή­φαιστος δεν ήξερε τίποτα για τη συζυγική απιστία, ώσπου κάποια νύχτα οι εραστές έμειναν ως αργά μαζί στο κρεβάτι, στο ανακτορο του ‘Άρη στη Θράκη. Ο Ήλιος, καθώς ανέτειλε, τούς είδε στις διαχύσεις τους, και το πρόφτανε του ‘Ήφαιστου.


β. Θυμωμένος ο ‘Ήφαιστος χώθηκε στο σιδεράδικό του και φιλοτέχνησε ένα χάλκινο κυνηγετικό δίχτυ λεπτό σαν τον ιστό της αράχνης άλλά πολύ πολύ άθραυστο, και το προσάρ­μοσε κρυφά στους στύλους και στα πλάγια της πασταδας του. Στην Αφροδίτη, πού επέστρεψε από τη Θράκη όλο χαμόγελα εξηγώντας του ότι έλειπε για δουλείες στην Κόρινθο, ο ‘Ήφαιστος είπε:


- Να με συμπαθας, αγαπημένη μου γυναίκα, άλλά θα πάω για λίγο διακοπές στη Λήμνο, το αγαπημένο μου νησί.


Η Αφροδίτη δεν προσφέρθηκε να τον συνοδεύσει, και όταν εκείνος χάθηκε από μπρος της, αυτή μήνυσε αμέσως του ‘Άρη πού κατέφθασε παρευθύς. ΟΙ δύο εραστές έπεσαν περιχαρείς στο κρεβάτι, άλλά τα ξημερώματα βρέθηκαν πεδικλωμένοι μέσα στο δίχτυ, γυμνοί και ανήμποροι να ξεφύγουν. Επιστρέφοντας από το ταξίδι του ο Ήφαιστος τούς τσάκωσε εκεί, και κάλεσε όλους τούς θεούς να δουν την ατίμωση του. ‘Ύστερα ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να απελευθερώσει τη σύζυγό του προτού του επιστραφούν τα βαρύτιμα γαμήλια δώρα πού είχε καταβάλει στο θετό πατέρα της ΔΙα.


γ. ‘Όλοι οι θεοί μαζεύτηκαν για να δουν το ρεζίλεμα της , Αφροδίτης άλλά οι θεές, από λεπτότητα, έμειναν στα σπίτια τους. Ο Απόλλων, σκουντώντας τον ‘Ερμή με τον αγκώνα του, τον ρώτησε:


- Δεν θα σε πείραζε βέβαια να είσαι στη θέση του ‘Άρη, παρά το δίχτυ και όλα τα άλλα, έτσι;


Ο Ερμής ορκίστηκε στη ζωή του ότι δεν θα τον πείραζε, ακόμη κι αν υπήρχαν τρεις φορές τόσα δίχτυα και όλες οι θεές τον κοίταζαν απόδοκιμαστικά. Με τα λόγια αυτά οι δύο θεοί γέλασαν τρανταχτά, άλλά ο Ζευς ήταν τόσο αηδιασμένος ώστε αρνήθηκε να επιστρέψει τα γαμήλια δώρα και να αναμειχθεί σ’ αυτή τη χυδαία διαφορά ανάμέσα σ’ ένα ανδρόγυνο, δηλώνοντας ότι ο ‘Ήφαιστος ήταν ανόητος πού είχε κοινολογήσει την υπόθεση . Ο Ποσειδών, ο οποίος, στη θεά του γυμνού σώματος της, ερωτεύτηκε την ‘ Αφροδίτη, έκρυψε τη ζιλιά του για τον ‘Άρη και καμώθηκε ότι συμπόνια τον ‘Ήφαιστο.


- Αφού ο Ζευς αρνιέται να βοηθήσει, είπε, τότε θα αναλάβω εγώ , να κάνω τον Άρη, σαν λύτρα για την απελευθέρωση του, να καταβάλει το ισόπόσο των εν λόγω γαμήλιων δώρων.


- Πολύ ωραία τότε, απάντησε κατσούφικα Ο ‘Ήφαι­στος. ‘Αν όμως ο ‘Άρης μας τη σκάσει, θα υποχρεωθεί εσύ να πάρεις τη θέση του κάτω από το δίχτυ.


- Με συντροφιά την ‘ Αφροδίτη; ρώτησε γελώντας ο Απόλλων.


- Δεν φαντάζομαι να μας τη σκάσει ο ‘Άρης, είπε ο Ποσειδών ευγενικά. Αν όμως το κάνει, είμαι πρόθυμος να πληρώσω εγώ το χρέος και να παντρευτώ την Αφροδίτη.


Έτσι ο Άρης απέκτησε την ελευθέρια του, και η Αφροδίτη πήγε στην Πάφο όπου ανανέωσε την παρθένια της στη θάλασσα (1).


δ. Κολακευμένη από την ειλικρινή εξομολόγηση του Ερμή για τον ερωτά του για λόγου της η Αφροδίτη πέρασε ευθύς μία νύχτα μαζί του, καρπός της οποίας ήταν ο Ερμαφρόδιτος, πλάσμα με δύο γένη και εξίσου ευχαριστημένη με την παρέμβαση του Ποσειδώνα για λογαριασμό της, έκανε και σ’ αυτόν δύο γιους, τον Ρόδο και τον Ηρόφιλο (2). Περιττό να πούμε ότι ο Άρης υπαναχώρησε, με το επιχείρημα ότι αν δεν πλήρωνε ο Ζευς, γιατί έπρεπε να πληρώσει αυτός; Στο τέλος κανένας δεν πλήρωσε επειδή ο ‘Ήφαιστος ήταν τρελά ερωτευμένος με την Αφροδίτη και δεν είχε καμια πραγματική πρόθεση να τη χωρίσει.


ε. Αργότερα η Αφροδίτη του στάθηκε και του Διόνυ­σου και του γέννησε τον Πρίαπο, ένα άσχημόπαιδο με τεράστια γεννητικά όργανα: η ‘Ήρα ήταν εκείνη πού του έδωσε αυτή την άσεμνη εμφάνιση, στην απόδοκιμασία της για την ακολασία της Αφροδίτης .• Ο ΠρΙαπός είναι κηπου­ρός και κρατάει κλαδευτήρι (3).


ζ. Μολονότι ο Ζευς ουδέποτε κοιμήθηκε με τη θετή κόρη του, όπως λένε μερικοί ότι έκανε, η μαγεία της ζώνης της τον κρατούσε σε συνεχή, πειρασμό και τελικά απόφάσισε να την ταπεινώσει κάνοντας τη να ερωτευθεί έναν θνητό . Ο θνητός αυτός ήταν ο ωραίος Αγχίσης, Ο βασιλιάς των Δαρδάνων, εγγονός του Ίλου. Κάποια νύχτα, ενώ αυτός κοιμόταν στην καλύβα του βοσκού του στο όρος ‘Ίδη της Τροίας, η Αφροδίτη τον επισκέφθηκε μεταμφιεσμένη σε ηγεμονίδα από τη Φρυγία, φορώντας θαμπωτικό άλικο φόρεμα, και κοιμήθηκε μαζί του σε κλινάρι στρωμένο με δέρματα από αρκούδες και λιοντάρια, ενώ γύρωθε τους βούιζαν νωχελικά οι μέλισσες. Τα ξημερώματα, όταν χώρι­ζαν, η Αφροδίτη του φανέρωσε ποία ήταν και τον έβαλε να της υποσχεθεί ότι δεν θα το έλεγε σε κανέναν ότι κοιμήθηκε μαζί του . Ο Αγχίσης τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε ότι είχε ξεσκεπάσει τη γύμνια μιας θεάς και την παρακάλεσε να του χαρίσει τη ζωή. Εκείνη τον διαβεβαίωσε δη δεν πρέπει να φοβάται και ότι ο γιος τους θα γινόταν διάσημος (4) Ύστερα από μερικές ημέρες, ενώ ο Αγχίσης τα έπινε με τούς συντρόφους του, ένας από αυτούς τον ρώτησε:


- Δεν θα προτιμούσες να κοιμηθείς με την κόρη του τάδε παρά με την ‘Ίδια την ‘ Αφροδίτη;


- ‘Όχι, απάντησε ο Αγχίσης απερίσκεπτα. ‘Έχω κοιμηθεί και με τις δύο, και βρίσκω την ερώτηση σου άτοπη.


η. Ο Ζευς άκουσε αυτή την καυχησιά και έριξε στον Αγχίση έναν κεραυνό πού θα τον σκότωνε αμέσως αν η Αφροδίτη δεν έβαζε στη μέση τη ζώνη της ξεστρατίζοντας τον κεραυνό πού έτσι έπεσε στο έδαφος, στα πόδια του Αγχίση. Παρ’ όλα αυτά, το τράνταγμα τον εξασθένισε τόσο ώστε ο ‘Αγχίσης δεν μπόρεσε πια να ξανασταλθεί όρθιος, και η ‘Αφροδίτη, αφού γέννησε το γιο του Αινεία, γρήγορα έχασε το πάθος της γι’ αυτόν (5).


θ. Κάποια μέρα η σύζυγος του κύπριου βασιλιά Κινύρα – μερικοί λένε του βασιλιά της Βύβλου Φοίνικα και μερικοί του Ασσύριου βασιλιά ΘεΙα – καυχήθηκε ανόητα ότι η κόρη της Σμύρνα ήταν ομορφότερη κι από την Αφροδίτη. Η θεά εκδικήθηκε γι’ αυτή την προσβολή κάνοντας τη Σμύρνα να ερωτευθεί τον πατέρα της και να πέσει στο κρεβάτι του κάποια σκοτεινή νύχτα, όταν η παραμάνα της τον είχε μεθύσει τόσο ώστε εκείνος να μην αντιλαμβάνεται τι έκανε. Αργότερα, ο Κινύρας ανακάλυψε ότι ήταν πατέρας και πάππος του αγέννητου ακόμη παιδιού της Σμύρνας, και έξάλλος από την οργή του άδραξε ένα ξίφος και την κυνήγησε ως έξω από το ανάκτορο. την πρόφτασε στην άκρη ενός βουνού. Αλλά η Αφροδίτη έσπευσε να μεταμορφώσει τη Σμύρνα στο ομώνυμο φυτό, πού το έκοψε στα δύο το ξίφος καθώς κατέβαινε. Από μέσα ξεπετάχτηκε το βρέφος ‘Άδω­νις. Η Αφροδίτη μεταμελημένη για το κακό πού είχε κάνει, έκρυψε τον Άδωνη σε μία κασέλα πού την εμπιστεύ­θηκε στην Περσεφόνη, τη βασίλισσα των νεκρών, ζητώντας της να τη βάλει κάπου απόμέρα, σε κάποιο σκοτεινό σημείο.


ι. Η Περσεφόνη είχε την περιέργεια να ανοίξει την κασέλα, και βρήκε μέσα τον ‘Άδωνη. Ήταν τόσο όμορφος ώστε η Περσεφόνη τον έβγαλε από την κασέλα και τον πήγε στο ανάκτορο της. Η είδηση έφτασε στην Αφροδίτη, η οποία επισκέφθηκε ευθύς τον Ταρταρο για να ζήτηση τον Αδωνη και όταν η Περσεφόνη, πού τώρα πλέον είχε κάνει τον Αδωνη εραστή της, δεν δέχτηκε να τον δώσει, η Αφροδίτη προσέφυγε στον ΔΙα. Ο Ζευς, γνωρίζοντας άριστα ότι η Αφροδίτη ήθελε κι αυτή να κοιμηθεί με τον’Αδωνη, αρνήθηκε να μπει κριτής σε μία τόσο βρόμικη διαφορά, και την παρέπεμψε σε κατώτερο δικαστήριο με πρόεδρο τη Μούσα Καλλιόπη . Η ετυμηγορία της Καλλιό­πης ήταν ότι η Περσεφόνη και η Αφροδίτη είχαν ίσα δικαιώματα στον ‘Αδωνη , η Αφροδίτη επειδή είχε φροντίσει για τη γέννηση του και η Περσεφόνη επειδή τον έσωσε από την κασέλα – άλλά ότι θα έπρεπε να παραχωρηθεί στον ‘Αδωνη ένα σύντομο ετήσιο διάλειμμα από τις ερωτικές απαιτήσεις και των δύο αυτών ακόρεστων θεάίνων. ‘Έτσι η Καλλιόπη χώρισε το έτος σε τρία ίσα μέρη, από τα οποία ο ‘Αδωνις το ένα θα το περνούσε με την Περσεφόνη, το άλλο με την ‘Αφροδίτη και το τρίτο μόνος του. Η Αφροδίτη έκανε ζαβολιά: φορώντας συνεχεία τη μαγική ζώνη της έπεισε τον Άδωνη να της χαρίσει το μερίδιο του από το έτος, να περικόψει το μερίδιο πού άνη­κε στην Περσεφόνη και να παρακούσει την απόφαση του δικαστήριο (6).


κ. Ή Περσεφόνη προσβλήθηκε – και δικαιως – και πήγε στη Θράκη όπου είπε στον ευεργέτη της τον ‘Άρη ότι τώρα η , Αφροδίτη προτιμούσε τον ‘Αδωνη από αυτόν.


- ‘Έναν απλό θνητό, ξεφώνισε, πού είναι και γυναικωτός από πάνω !


Ο Άρης ζήλεψε, μεταμφιέστηκε σε αγριόχοιρο, ρίχτηκε πάνω στον ‘Αδωνη πού κυνηγούσε στο όρος Λίβανο και τον τραυμάτισε θανάσιμα μπροστά στα μάτια της , Αφροδίτης. Ανεμώνες φύτρωσαν από το αίμα του ‘Αδωνη, και η ψυχή του κατέβηκε στον Ταρταρο. Πνιγμένη στα δάκρυα η Αφροδίτη πήγε στον ΔΙα και τον ικέτευσε να μην είναι ο ‘Αδωνις υποχρεωμένος να περνάει με την Περσεφόνη παρά μόνο το σκοτεινό μισό του έτους, και να μπορεί να είναι δικός της σύντροφος τούς καλοκαιρινούς μήνες . Ο Ζευς μεγαλό­ψυχα της έκανε αυτή την παραχώρηση. Μερικοί λένε ότι ο κάπρος ήταν ο Απόλλων πού εκδικήθηκε για κάποια προσβολή πού του είχε κάνει η ΆφροδΙτη (7).


λ. Κάποτε η Αφροδίτη, για να κάνει τον ‘Αδωνη να ζηλέψει, πέρασε κάμποσες νύχτες με τον Βούτη τον Αρ­γοναύτη και απ’ αυτόν έγινε μητέρα του Έρυκα, βασιλιά της Σικελίας. Τα παιδιά της από τον Αδωνη ήταν ένας γιος, Ο Γόλγος, Ιδρυτής των Γόλγων της Κύπρου, και μία κόρη, η Βερόη, ιδρύτρια της Βέροιας στη Θράκη και μερικοί λένε ότι ο ‘Άδωνις και όχι ο Διόνυσος ήταν ο πατέρας του γιου της Πρίαπου (8).


μ. Οι Μοίρες έταξαν στην Αφροδίτη ένα μόνο θεϊκό καθήκον, να κάνει έρωτα , κάποια μέρα όμως η Αθηνά την τσάκωσε να δουλεύει λαθραία στον αργαλειό και παραπόνέθηκε ότι αυτό απότελούσε κατάπάτηση των δικών της προνομιών και απείλησε ότι θα τα εγκατέλειπε εντελώς . Η Αφροδίτη ζήτησε χίλιες φορές συγγνώμη’ έκτοτε δεν ξανα­κούνησε ούτε το δαχτυλάκι της


The post ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Χαρακτήρας και έργα της Αφροδίτης appeared first on hellasforce.






from hellasforcehellasforce » | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1D6lZYs

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου