Ο Ήφαιστος, ο Σιδηρουργός-θεός, ήταν τόσο αδύνατος όταν γεννήθηκε ώστε αηδίασμένη η μητέρα του ‘Ήρα τον πέταξε ψηλά από τον ‘Όλυμπο για να απαλλαγεί από την όχληση πού της προξενούσε ή αξιοθρήνητη εμφάνιση του . Ο Ήφαιστος ωστόσο επέζησε άπ’ αύτη την αναποδιά χωρίς σωματική βλάβη, επειδή έπεσε στη θάλασσα όπου βρέθηκαν πρόχειρες η Θέτις και η Ευρυνόμη και τον έσωσαν. οι καλόκαρδες αυτές θεές τον κράτησαν μαζί τους σ’ ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο όπου ο ‘Ήφαιστος έστησε το πρώτο του σιδεράδικο και τις αντάμειψε για την καλοσύνη τους φτιάχνοντας τους κάθε λογής στολίδια και χρήσιμα αντικείμενα (1).
Πέρασαν εννιά χρόνια, όταν κάποια μέρα ή ‘Ήρα συνάντησε τη Θέτιδα πού έτυχε να φοράει μια καρφίτσα κατάσκευής • Ήφαιστου, και τη ρώτησε:
- Αγαπητή μου, που στην οργή το βρήκες αυτό το όμορφο κόσμημα;
Η Θέτις δίστασε προτού απαντήσει άλλά η ‘Ήρα την πίεσε και τελικά της έβγαλε την αλήθεια. Ευθύς ή ‘Ήρα ξαναπήρε τον ‘Ήφαιστο στον ‘Όλυμπο, όπου τον εγκατέστησε σε πολύ καλύτερο σιδεράδικο, με είκοσι φυσερά να δουλεύουν μέρα νύχτα, τον είχε περί πολλού και τα κανόνισε να παντρευτεί την Αφροδίτη.
β. Ο Ήφαιστος συμφιλιώθηκε σε τέτοιο βαθμό με την ‘Ήρα ώστε τόλμησε να ψέξει τον ίδιο τον Δία επειδή την κρέμασε από τούς καρπούς ψηλά από τον ουρανό όταν εκείνη εξεγέρθηκε εναντίον του. Αλλά ή σιωπή θα ήταν για τον ‘Ήφαιστο φρονιμότερη, γιατί ο Ζευς, οργίλος, άλλο δεν έκανε παρά να τον πετάξει από τον ‘Όλυμπο για ‘δεύτερη φορά. Ό Ήφαιστος έπεφτε ολόκληρη μέρα. Χτυπώντας στη γη, στη Λήμνο, έσπασε και τα δύο του πόδια, και μολονότι ήταν αθάνατος, ελάχιστη ζωή του είχε απομείνει όταν τον βρήκαν οι νησιώτες. ‘Ύστερα άπ’ αυτό, συγχωρεμενός και αποκατάστημένος στον ‘Όλυμπο, μπορούσε να περπατάει μόνο με χρυσά δεκανίκια (2).
γ. Ο Ήφαιστος είναι άσχημος και οξύθυμος, αλλά έχει μεγάλη ρώμη στα μπράτσα και στους ωμούς του, και όλα τα έργα του είναι απαράμιλλης δεξιοσύνης. Κάποτε έφτιαξε μια σειρά χρυσές μηχανικές γυναίκες για να τον βοηθούν στο σιδηρουργείο του’ οι γυναίκες αυτές μπορούν ακόμη και να μιλούν και αναλαμβάνουν τα δυσκολότερα καθήκοντά πού τούς αναθέτει ο ‘Ήφαιστος. Και κατέχει ο ‘Ήφαιστος μια σειρά τραπέζια με τρία πόδια και χρυσούς τροχούς, αραδίασμένα γύρω γύρω στο εργαστήρι του, τα οποία μπορούν και τρέχουν μόνα τους στις συνελεύσεις των θεών, και γυρίζουν πίσω
The post ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Χαρακτήρας και έργα του Ηφαίστου appeared first on hellasforce.
from hellasforcehellasforce » | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://www.hellasforce.com/blog/elliniki-mithi-charaktiras-ke-erga-tou-ifestou/
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου