Δικαστές που υπηρετούν στο δικαστήριο FISA και ενέκριναν τη συλλογή από την κυβέρνηση των μεταδεδομένων τηλεφώνου, έχουν αγοράσει μετοχές της Verizon κατά το τελευταίο έτος. Παρά το γεγονός ότι οι δικαστές έχουν οικονομική συμμετοχή στην εταιρεία, δεν θεωρείται σύγκρουση συμφερόντων!
Σύμφωνα με το νόμο περί Εποπτείας Πληροφοριών (FISA), η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και τα άλλα μέλη της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πρέπει να ζητήσουν έγκριση από ένα άκρως απόρρητο δικαστήριο (το δικαστήριο FISA) για να είναι σε θέση να θέσουν νόμιμα ένα άτομο υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει πιθανή αιτία, ότι οι στόχοι «είναι, ή μπορεί να είναι» συνδεδεμένοι με μια τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό τη διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι άδειες για τη διεξαγωγή παρακολούθησης πρέπει να ανανεώνονται από τη FISA κάθε 90 ημέρες.
Πολλές από τις αιτήσεις αυτές αφορούν Αμερικανούς που χρησιμοποιούν τη Verizon.
Τον Ιανουάριο, η Verizon Communications έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία του είδους της που δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων για τα δεδομένα χρηστών που έλαβε πέρυσι από ομοσπονδιακούς ερευνητές και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
ΛΗ εγόμενη έκθεση διαφάνειας της Verizon αποκάλυψε ότι οι τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησαν πληροφορίες για τους πελάτες όχι λιγότερες από 320.000 φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου ημερολογιακού έτους.
Τον Ιούνιο, το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κυκλοφόρησε μια έκθεση που απαριθμούσε πόσα αιτήματα παροχής πληροφοριών και άλλες σχετικές δραστηριότητες παρακολούθησης έγιναν από την κυβέρνηση το 2013. Το δικαστήριο χορήγησε 1.768 εντολές FISA, καθώς και 131 εντολές Pen Register, ή Trap and Trace επηρεάζοντας πάνω από 90.000 στόχους – δηλαδή άτομα, επιχειρήσεις ή ξένες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Vice News, το οποίο κατέθεσε αίτημα ελευθερίας πληροφοριών για τα στοιχεία, αρκετοί από τους δικαστές που εγκρίνουν τις άδειες επιτήρησης είχαν στην ιδιοκτησία τους μετοχές της Verizon κατά το τελευταίο έτος.
«Στις 28 Μαΐου του περασμένου έτους, ο δικαστής James Zagel, μέλος του Δικαστηρίου FISA από το 2008, αγόρασε μετοχές της Verizon», έγραψε ο Αντιπρόεδρος του Vice News Lee Fang. «Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Zagel υπέγραψε αίτημα της κυβέρνησης στο Δικαστήριο της FISA να ανανεώσει το εν εξελίξει πρόγραμμα συλλογής μεταδεδομένων».
Ένας άλλος δικαστής, η Susan Wright, αγόρασε μετοχές Verizon μετοχές $ 15,000 ή λιγότερο στις 22 Οκτωβρίου 2013, ενώ ο δικαστής Dennis Saylor έχει στην κατοχή του μετοχές Verizon και πέρυσι εισέπραξε μέρισμα λιγότερο από $ 1.000.
Το Vice News σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις για την ηθική της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν μόνο επενδύσεις που ανέρχονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όχι σε συγκεκριμένες αξίες.
Οι ηθικοί νόμοι απαιτούν από ομοσπονδιακούς δικαστές να εξαιρούνται από «οποιαδήποτε διαδικασία στην οποία θα μπορούσε εύλογα να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία τους», συμπεριλαμβανομένης της κατοχής «οικονομικού συμφέροντος στο θέμα, σε διαμάχη, ή σε ένα μέρος της διαδικασίας, ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο που θα μπορούσε να τους επηρεάσει σημαντικά ως προς το αποτέλεσμα της διαδικασίας».
Ο κώδικας των ΗΠΑ αναφέρει επίσης, «ο δικαστής θα πρέπει ο ίδιος να ενημερώσει για τα προσωπικά και οικονομικά συμφέροντά του και να κάνει μια εύλογη προσπάθεια να ενημερωθεί για τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων που κατοικούν στο νοικοκυριό του».
Αλλά οι δικαστές του FISA που κατέχουν μετοχές Verizon και δεν εξαιρούν τον εαυτό τους από τις αιτήσεις αυτές, δεν παραβιάζουν το νόμο.
«Οι διαδικασίες FISA είναι ex parte, που σημαίνει ότι η Verizon δεν είναι καν ένα μέλος για τα αιτήματα της NSA», έγραψε ο Fang. «Ωστόσο, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν σίγουρα ένα μερίδιο στον τρόπο που συμμορφώνονται με εντολές της κυβέρνησης και ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ηθικής λένε ότι οι δικαστές θα υπηρετούν καλά, αν απλά αποστασιοποιηθούν από αυτό το είδος των επενδύσεων».
Αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι ενάντια στο νόμο δεν σημαίνει ότι οι δικαστές θα πρέπει να αγοράζουν μετοχές σε εταιρείες των οποίων οι τιμές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις αποφάσεις τους, υποστηρίζουν οι επικριτές.
«Τα κρατικά προνόμια κακοποιούνται για να βγάλουν λεφτά; Στην Ουάσιγκτον; Είναι σχεδόν σαν μια έλλειψη διαφάνειας να δημιουργεί ευκαιρίες για διαφθορά», έγραψε ο DSWright στο Firedoglake. «Αν οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει πάνω από κατηγορίες, θα πρέπει να είναι εκείνη που κρυφά αποφασίζουν για την τύχη της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών».
Οι δικαστές FISA που κατέχουν μετοχές σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Το Gawker ανέφερε το Σεπτέμβριο ότι το σύνολο των 11 μελών του μυστικού δικαστηρίου – καθώς και τα τρία πρόσθετα μέλη του Δικαστηρίου επανεξέταξης της FISA- είχαν κάποιου είδους σύγκρουσης συμφερόντων στις ετήσιες οικονομικές συναλλαγές τους.
«Οι πιο πρόσφατοι δικαστές FISΑ δεν έχουν άμεσα μετοχές σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και εκείνοι που έχουν, αποκτούν σε μεγάλες εταιρείες όπως η AT & T και Verizon, των οποίων η μαζική πελάτειακή βάση είναι αρκετά για σταθερές επενδύσεις και προφανείς στόχους της κυβερνητικής επιτήρησης» έγραψε ο JK Gawker του Trotter. «Αλλά οι μικρότερες εταιρείες βρέθηκαν επάνω σε μερικές αποκαλύψεις επίσης».
Η έκθεση του Gawker καλύπτει αγορές μετοχών που έγιναν πριν ο Edward Snowden κατονομάσει το γίγαντα των τηλεπικοινωνιών στις διαρροές εγγράφων. Αυτό θα μπορούσε να κάνει την επόμενη αγορά μετοχών της Verizon πιο ύπουλη, διότι δεν είναι πλέον ένας «προφανής στόχος» της παρακολούθησης της κυβέρνησης. Μάλλον είναι η μόνη γνωστή συνεργάτης της μέχρι τώρα.
from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1tpuPOS
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου