Έμμεσες κατηγορίες για την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει για το πρόβλημα με την παράταση ή μη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη και το αντίστοιχο για τους ρομά σε άλλες περιοχές, διατυπώνει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, σε σχετική ερώτησή της.
Αναλυτικά αναφέρει:
Θέμα: Τέλος τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και μουσουλμανικής μειονότητας; Κανένα μέτρο για την ομαλή ένταξη παιδιών Ρομά Ασπροπύργου;
Με τη με αριθμό 225/19-6-2014 ερώτησή μας προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ζητήσαμε να ενημερώσει τη Βουλή αν θα συνεχίζοντα και με ποια μορφή τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο 2014.
Με τη με αριθμό 108460/ΙΗ ΕΞ 96426 εισ./11-7-2014 απάντησή του, ο Υπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε! Απλώς ενημέρωσε μόνο πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την υποβολή και δημοσιοποίηση της ερώτησής μας, ζήτησε παράταση του προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο 2014 για τη λειτουργία θερινών τμημάτων και την (επαν)εγγραφή των μαθητών Ρομά, χωρίς καν να ενημερώσει τη Βουλή αν το Υπουργείο του είχε εγκρίνει την παράταση, ένδεκα ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος! Καμιά απάντηση δεν δόθηκε μέχρι και σήμερα για τα αντίστοιχα προγράμματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα παιδιά Ρομά και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Έτσι δημιουργείται η εντύπωση πως τα προγράμματα αυτά δεν θα συνεχιστούν. Παράλληλα, η απάντηση του Υπουργού δείχνει πως ο ίδιος και το Υπουργείο του, τους οποίους αφορούσε η ερώτηση, δεν έχουν άποψη, ούτε φυσικά έχουν πάρει απόφαση αν θα συνεχιστούν τα προγράμματα, ή, ακόμα χειρότερα, έχουν αποφασίσει να μη συνεχιστούν αλλά δεν επιθυμούν να το δημοσιοποιήσουν.
Επί πλέον, με τη με αριθμό 8399/3-6-2014 ερώτησή μας, ζητούσαμε από τον Υπουργό να πληροφορηθούμε, μεταξύ άλλων, ποια μέτρα θα ζητήσει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη ένταξή των μαθητών Ρομά που μετεγγράφηκαν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, μετά την κατάργηση του σχολείου-γκέτο 12ου ΔΣ Ασπροπύργου, με δεδομένη τη ρητή και απειλητική αντίθεση του Δήμου Ασπροπύργου, ώστε να μην επαναληφθούν αντιδράσεις όπως εκείνες του 2005 που οδήγησαν στην περιθωριοποίηση των παιδιών Ρομά στο σχολείο-γκέτο και στη μοναδική στην πανευρωπαϊκή ιστορία του ΕΔΔΑ διπλή καταδίκη για την ίδια παράβαση του δικαιώματος των Ρομά στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.
Στη με αριθμό 100666/ ΙΗ ΕΞ 88244 εις./30-6-2014 απάντησή του, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος δεν απάντησε στο ερώτημα αυτό, δημιουργώντας την εντύπωση πως το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να πάρει μέτρα με κίνδυνο να επαναληφθούν τα θλιβερά γεγονότα του 2005.
Επειδή η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κύριος Υπουργός ερωτάται να απαντήσει επειγόντως:
1. Το Υπουργείο έχει αποφασίσει τα τρία προγράμματα να συνεχιστούν και, αν ναι, με ποια μορφή, προκήρυξης ή παράτασης;
2. Ενέκρινε το Υπουργείο το αίτημα παράτασης μέχρι τον Οκτώβριο 2014 του προγράμματος του ΕΚΠΑ για τα παιδιά Ρομά; Αν ναι, με ποιες συγκεκριμένες δράσεις σκοπεύει το πρόγραμμα αυτό να υποστηρίξει την ένταξη των παιδιών Ρομά στο 11ο ΔΣ Ασπροπύργου;
3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει το Υπουργείο, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, για να διασφαλιστεί η αρμονική ένταξη στο 11ο ΔΣ Ασπροπύργου των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στο Σοφό Ασπροπύργου; Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει ενημερώσει ή σκοπεύει να ενημερώσει, και πότε, τους γονείς των Ρομά για να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους που έχουν διατυπώσει σε διεθνείς οργανισμούς που τους επισκέφθηκαν μετά την απόφαση κατάργησης του 12ου ΔΣ Ασπροπύργου;
from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1nGKAOi
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου