Η δεύτερη πτώση των Θερμοπυλών 191 π.Χ Οι εμφύλιες διαμάχες όμως συνεχίστηκαν αμείλικτες. Η αντι-Μακεδονική μερίδα που εκπροσωπούσαν οι Αιτωλοί κάλεσε σε βοήθεια τους Ρωμαίους. Το 197 π. Χ. οι Αιτωλοί χάρισαν στους Ρωμαίους τη νίκη πλευροκοπώντας τη φάλαγγα των Μακεδόνων στις Κυνός Κεφαλές. ΗΜακεδονία έγινε υποτελής των Ρωμαίων και υποχρεώθηκε να τους στηρίζει στρατιωτικά.
Την ίδια περίοδο στη μακρινή Ανατολή ο Αντίοχος ο Γ΄ υπέτασε τους αντιπάλους των Σελευκιδών. Μετά την συντριβή του Φιλίππου Ε’ από τους Ρωμαίους βρήκε την ευκαιρία να επεκταθεί προς Δυσμάς. Έτσι ήρθε στην Ελλάδα υποσχόμενος ότι θα την απελευθέρωνε από τους Ρωμαίους. Οι αλλοπρόσαλλοι Αιτωλοί ήταν οι μόνοι που συμμάχησαν μαζί του ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες κουρασμένοι από τους πολέμους υποδέχτηκαν τους Σελευκίδες με επιφύλαξη. Ο ηλικιωμένος Αντίοχος παντρεύτηκε μια νεαρή από τη Χαλκίδα και διασκόρπισε το στρατό του να διαχειμάσει. Χωρίς την επίβλεψη του βασιλιά η πειθαρχία κατέρρευσε.
Λεγεωνάριοι ενώ οχυρώνουν το στρατόπεδό τους. Πηγη “BRITANNIA“
Το 191 π.Χ. ο Αντίοχος σταμάτησε τη Ρωμαϊκή προέλαση στα στενά των Θερμοπυλών. Οχύρωσε το στενό και εμπιστεύτηκε τη φύλαξη των τριών ορεινών περασμάτων της Οίτης (Τείχιο, Ροδουντία, Καλλίδρομο)στους Αιτωλούς. Οι Ρωμαίοι λόγω της στενότητας του χώρου δεν μπορούσαν να υπερκεράσουν τους Σελευκίδες σαρισσοφόρους και υπέφεραν από τα ελαφρά ελληνικά τμήματα που υποστήριζαν το βαρύ πεζικό. Είχαν στείλει όμως αποσπάσματα να εκβιάσουν τα ορεινά περάσματα. Στα δύο περάσματα οι Αιτωλοί πολέμησαν πεισματικά και ματαίωσαν τις Ρωμαϊκές προσπάθειες αλλά στο τρίτο ο Μάρκος Κάτων τους έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο. Οι πανικόβλητοι φυγάδες κατευθύνθηκαν προς στο στρατό του Αντιόχου με τους λεγεωνάριους να τους ακολουθούν κατά πόδας. Παγιδευμένοι στο στενό οι Σελευκίδες κατεσφάγησαν. Ο Αντίοχος διέφυγε κακήν κακώς στην Ασία περνώντας το Αιγαίο και πιστεύοντας ότι η ναυτική ικανότης των Ρωμαίων ήταν χαμηλή. Όμως χάρη στη βοήθεια του Ευμένη της Περγάμου και των Ροδίων οι Ρωμαίοι πέρασαν στη Μικρά Ασία και τον συνέτριψαν στη μάχη της Μαγνησίας το 190 π.Χ
αναπαράσταση Σελευκίδη πεζικάριου Ευγενική χορηγία του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών “Κορύβαντες“
Βιβλιογραφία
Παυσανίας «Ελλάδος Περιήγησις» μτφ. John Dreyden London: Macmillan, 1889
Πλούταρχος «Τίτος Φλαμινίνος» Loeb Κλασσική Βιβλιοθήκη έκδοση 1920
Λίβιος «Ιστορία της Ρώμης» εκδ. J. M. Dent & Sons, Ltd., London, 1905
Πολύβιος «Ιστορίαι» Evelyn S. Shuckburgh London: Macmillan, 1889
from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1rxN9kQ
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου