«Βγάλτε το φίδι εσείς από την τρύπα», είπε, επί της ουσίας, χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Και αυτό διότι παραδέχτηκε τα προβλήματα που θα προκύψουν στα ιδρύματα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης και των μετεγγραφών, αλλά χωρίς να έχει συγκεκριμένη πρόταση επίλυσής τους.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Λοβέρδος εκτιμά τους δικαιούχους μετεγγραφής έως 10.000 φοιτητές, ενώ τα ιδρύματα έως 30.000. Ηδη, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος ανέφερε ότι «η πολιτική του υπουργείου οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση», ενώ υπάρχουν ΑΕΙ που δηλώνουν ότι με τα κονδύλια που θα πάρουν δεν μπορούν να καταρτίσουν προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος κατηγορεί τον κ. Λοβέρδο ότι στο θέμα των μετεγγραφών πολιτεύεται ως μαθητευόμενος μάγος.
Ειδικότερα, για τα ΑΕΙ τα «καυτά» θέματα είναι η μείωση των κονδυλίων και τα προβλήματα που θα ανακύψουν (ερήμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων, υπερφόρτωση των κεντρικών) λόγω των μετεγγραφών.
Ως προς το ζήτημα της μείωσης της χρηματοδότησης, όπως ανέφερε στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, από το 2010 έως και το 2014 κυμαίνεται στο 60% με 80%. «Με την κατάσταση αυτή πολλά ΑΕΙ δεν θα μπορέσουν να καταρτίσουν προϋπολογισμό», δήλωσε. Ο κ. Λοβέρδος παρέπεμψε τις αποφάσεις περί της χρηματοδότησης στην ευρύτερη κυβερνητική πολιτική. Στον αντίποδα έδειξε… τα αποθεματικά των ΑΕΙ, τους ΕΛΚΕ και την αναζήτηση πόρων μέσω διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ενδεικτικά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει». Επίσης, αύριο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας. Τρίτο βήμα είναι η απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πλέον οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων και όχι με υπογραφή υπουργού.
Στο θέμα των μετεγγραφών, κατεγράφη διαφωνία των δύο πλευρών για τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κ. Λοβέρδος τούς εκτίμησε έως 10.000, τα ιδρύματα τους εκτιμούν μεταξύ 20.000 και 30.000. Πάντως, χθες η ΑΣΠΕ επιτέθηκε στον κ. Λοβέρδο κατηγορώντας τον ότι δεν τηρεί τις δηλώσεις του. «Ο κ. Λοβέρδος αφού, όπως δήλωσε, δεν μπορεί επί του παρόντος να βρει λύση για τις μετεγγραφές και τις συσχετίζει με τη δήθεν “πλημμυρίδα των χιλιάδων μετεγγραφών”, όπως αυτές θα εμφανιστούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι “δεν γίνεται να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση περί μετεγγραφών και για τους επιτυχόντες πέρυσι”, αναιρώντας με τη δήλωση αυτή τον ίδιο τον εαυτό του», ανέφερε η ΑΣΠΕ. «Μπροστά στην τραγελαφική αυτή κατάσταση και στη σύγχυση που επικρατεί για τις μετεγγραφές, έχει υποχρέωση ο κ. Λοβέρδος να μεριμνήσει άμεσα για την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως και να καθορίσει ρητώς ότι η γενική συνέλευση του τμήματος υποδοχής υποχρεούται να πάρει απόφαση για το θέμα της εγγραφής των ζητούντων μετεγγραφή μέχρι 30 Νοεμβρίου. Δεν φταίνε οι πολύτεκνοι για το κατάντημα της Παιδείας, αλλά εκείνοι που πολιτεύονται ως μαθητευόμενοι μάγοι».
«Δεν έχει σχέδιο»
Οξύτατη ήταν και η δήλωση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ: «Με την πολιτική που ακολουθείται, τα περιφερειακά και τα μικρότερα πανεπιστήμια οδηγούνται σε πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση, ενώ τα κεντρικά και μεγαλύτερα επιβαρύνονται περισσότερο. Ηδη την τελευταία χρονιά σε πολλά τμήματα ο τελικός αριθμός των φοιτητών, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών, διπλασιαζόταν σε σχέση με τους εισαγόμενους από τις εξετάσεις. Φαίνεται επιπλέον ότι το υπουργείο δεν έχει σχέδιο για τον χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αφού από τη μία πλευρά μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα πανεπιστήμια κι από την άλλη ανακοινώνει την ίδρυση νέων τμημάτων (σήμερα, Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων· πριν απο1,5 χρόνο, τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία) χωρίς επαγγελματική προοπτική. Παράλληλα, προαναγγέλλει νέα μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κατά 29%. Με τη νέα μείωση, η συνολική περικοπή φτάνει το 80% στα κεντρικά πανεπιστήμια τα τελευταία 4 χρόνια. Η πολιτική οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση. Η ελληνική κοινωνία δεν θα συγχωρήσει αυτή την κατάσταση».
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας στη χθεσινή ανακοίνωση αφιερώνει μόνο μία σειρά στο θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, λέγοντας «ο νόμος για τους λιμνάζοντες φοιτητές θα εφαρμοστεί». Ισως διότι γνωρίζει ότι τα ΑΕΙ, που είναι αρμόδια να εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη, θα την καθυστερήσουν. Ισως διότι η ηγεσία του δεν θέλει να εξειδικεύσει αντιλαϊκά μέτρα…kathimerini
from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1uFUFja
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου