Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ)

Η μάχη της Χαιρώνειας διεξήχθη στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. μεταξύ του Μακεδονικού βασιλείου και των συνασπισμένων στρατευμάτων του Κοινού των Βοιωτών, ηγέτιδα του οποίου ήταν η Θήβα, της Αθήνας, της Κορίνθου και άλλων ελληνικών πόλεων. Η συγκεκριμένη σύγκρουση υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ. Ο Φίλιππος Β’, μονάρχης της Μακεδονίας, κατόρθωσε μετά από πολλά έτη αιματηρών εκστρατειών και έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων να καθυποτάξει και τους τελευταίους πυλώνες αντίστασης στα σχέδια του για επικράτηση στον ελλαδικό χώρο.


Η μάχη της Χαιρώνειας σηματοδοτεί ουσιαστικά την αφετηρία της μακεδονικής κυριαρχίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας για σχεδόν έναν αιώνα. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και από στρατιωτική άποψη, αναδεικνύοντας ολοφάνερα την υπεροχή της μακεδονικής φάλαγγας έναντι των προγενέστερων αντίστοιχων τύπων των πόλεων-κρατών, ιδιαίτερα της οπλιτικής φάλαγγας.


Ιστορικό


Από την αρχή της ηγεμονικής του εξουσίας στη Μακεδονία, ο Φίλιππος έκανε σαφές ότι οι επεκτατικές του βλέψεις είχαν ως κύριο στόχο τη Θράκη. Οι πλουτοπαραγωγικές της πηγές, και ιδιαίτερα τα ορυχεία χρυσού του Παγγαίου, μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Μακεδονίας και να τον βοηθήσουν να ισχυροποιήσει την κρατική εξουσία μέσω ενός καλά εκπαιδευμένου στρατού, του οποίου οι οπλίτες θα είχαν σχεδόν επαγγελματική ενασχόληση με τον πόλεμο. Επιπλέον, η πρόσβαση στο Βόσπορο ήταν μια ακόμη επιθυμητή προοπτική, καθώς το θαλάσσιο εμπόριο με τις πλούσιες αποικίες της Μαύρης Θάλασσας άκμαζε εκείνη την περίοδο.


Επιπλέον είχε ήδη επιτύχει να διευρύνει σημαντικότατα τη σφαίρα επιρροής του στο χώρο των νότιων Βαλκανίων. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του κατάφερε να τιθασεύσει τους σκληροτράχηλους λαούς που συνόρευαν με τη Μακεδονία. Στον ελλαδικό χώρο πέτυχε με περίτεχνους διπλωματικούς χειρισμούς να εγκαταστήσει παρατάξεις φιλικά προσκείμενες προς το πρόσωπό του, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα να επεμβαίνει και να αναμειγνύεται στα πολιτικά τεκταινόμενα των υπόλοιπων Ελλήνων. Επίσης, είχε προσεταιριστεί την άρχουσα τάξη της Θεσσαλίας, ενώ με το πέρας του Γ’ Ιερού Πολέμου (355-352 π.Χ.) εξασφάλισε τη συμμετοχή της Μακεδονίας στο Αμφικτυονικό Συνέδριο των Δελφών.


Παρόλα αυτά όμως, η άλλοτε κραταιά δύναμη Αθήνα εξακολουθούσε να αψηφά την ολοένα αυξανόμενη ισχύ της Μακεδονίας και έθετε εμπόδια για περαιτέρω επέκτασή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνδρομή σε πλοία που παρείχε η Αθήνα στο Βυζάντιο τον καιρό που πολιορκούταν στενά από τις δυνάμεις του Φιλίππου (340 π.Χ.). Δύο χρόνια αργότερα, ο ισχυρός άνδρας της Μακεδονίας αποφάσισε να βάλει τέλος στην αμφισβήτηση που υφίστατο από τους Αθηναίους.


Ο μακεδονικός στρατός συγκεντρώθηκε και το φθινόπωρο του 339 π.Χ. κατέλαβε αιφνιδιαστικά την πρωτεύουσα πόλη Ελάτεια της Φωκίδας (στο νομό Φθιώτιδας σήμερα). Τα νέα «Ελάτεια κατείληπται» διαδόθηκαν τάχιστα στην πόλη της Αθήνας και αίσθημα πανικού κυρίεψε το δήμο. Η σωφροσύνη και η ψυχραιμία δεν άργησαν να πρυτανεύσουν στην κοινή γνώμη και οι πολίτες της Αθήνας, έχοντας επίγνωση του ένδοξου παρελθόντος τους, έστειλαν πρέσβη στη Θήβα τον χαρισματικό ρήτορα Δημοσθένη με αίτημα να αντιμετωπίσουν μαζί τη μακεδονική εισβολή. Οι Βοιωτοί, παρόλο που είχαν συνάψει σύμφωνο συμμαχίας με το Φίλιππο, δεν άργησαν να μεταστρέψουν τη στάση τους. Ο Φίλιππος αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να τους μεταπείσει, αποστέλλοντας τον ονομαστό πρέσβη Πύθωνα τον Βυζάντιο. Η Αθήνα και το Κοινό των Βοιωτών συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα πολεμικές προπαρασκευές. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν άργησαν να παραταχθούν στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, όπου έλαβε χώρα η συμπλοκή.


Η μάχη


2


Όταν ο μακεδονικός στρατός έφτασε στη Χαιρώνεια τον Αύγουστο του 338 π.Χ. βρήκε τους αντιπάλους παρατεταγμένους ως εξής: Το αριστερό κέρας κατελάμβαναν οι Αθηναίοι. Στο κέντρο βρίσκονταν συμμαχικές δυνάμεις αποτελούμενες από Αχαιούς, Κορινθίους, Φωκείς, Ευβοείς και Μεγαρείς, καθώς και από μισθοφόρους των Αθηναίων. Το δεξιό κέρας αποτελούντων από τους Βοιωτούς υπό την ηγεσία του Θεαγένη. Στα άκρα δεξιά, στις όχθες του Κηφισού, είχε παραταχθεί το άνθος των Θηβαίων, ο Ιερός Λόχος αποτελούμενος από 300 ειδικά εκπαιδευμένους νέους. Μια σύγχρονη εκτίμηση των δυνάμεων είναι περί τους 35.000 οπλίτες και 2.000 ιππείς από τη μεριά των συμμάχων και 30.000 Μακεδόνες φαλαγγίτες με 2.000 Μακεδόνες ιππείς.


Ο Φίλιππος παρέταξε τα στρατεύματά του ως εξής: Απέναντι από τους Αθηναίους τοποθέτησε το τμήμα των επιλέκτων φαλαγγιτών, των υπασπιστών, του οποίου είχε ο ίδιος την ηγεσία. Απέναντι στους Θηβαίους τοποθετήθηκαν τμήματα πεζεταίρων καθώς και το βαρύ ιππικό με επικεφαλής τον δεκαοκτάχρονο τότε γιο και διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, τον Αλέξανδρο. Τέλος μακεδονικές φάλαγγες παρατάχθηκαν στο κέντρο απέναντι από τους ετερογενείς συμμάχους.


Η αθηναϊκή παράταξη αντιμετώπιζε πρόβλημα ηγεσίας, καθώς ο εμπειροπόλεμος Χάρης είχε τοποθετηθεί επικεφαλής των μισθοφόρων, ενώ σε νευραλγική θέση, επικεφαλής των Αθηναίων οπλιτών βρισκόταν κάποιος Στρατοκλής, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος προφανώς δεν διέθετε τη στρατιωτική ικανότητα που απαιτούσε η περίσταση. Στη μάχη ο Φίλιππος εκμεταλλεύθηκε τα διδάγματα που ο είχε ο ίδιος λάβει ως νεαρός, όταν ζούσε στη Θήβα και πολεμούσε στο πλευρό του Επαμεινώνδα. Ο ίδιος με τους υπασπιστές του κατευθύνθηκε αρχικά εναντίον των Αθηναίων, αλλά σύντομα άρχισε να υποχωρεί, προκαλώντας τους Αθηναίους να τον καταδιώξουν. Ο Στρατοκλής δεν κατάλαβε το τέχνασμα. Παρακινούσε μάλιστα, σύμφωνα με μια μαρτυρία, τους στρατιώτες του να ακολουθήσουν το στράτευμα του Φιλίππου ώσπου να φτάσουν στη Μακεδονία.


Οι σύμμαχοι ακολούθησαν τις κινήσεις των Αθηναίων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα ρήγμα με το δεξί κέρας και η Θηβαϊκή φάλαγγα έμεινε απροστάτευτη. Στο ρήγμα αυτό εισχώρησε ορμητικά το ιππικό του Αλέξανδρου, ωθώντας τους Θηβαίους προς τον Κηφισό. Τα συμμαχικά στρατεύματα του κέντρου που κινούνταν ΒΔ μαζί με τους Αθηναίους, βλέποντας αυτή την εξέλιξη έχασαν τον έλεγχο και άρχισαν να υποχωρούν με νότια κατεύθυνση. Τη στιγμή εκείνη ο Φίλιππος διέταξε αντεπίθεση, και οι υπασπιστές του κατόρθωσαν να αποκλείσουν το αθηναϊκό στράτευμα στο φαράγγι που σχημάτιζε στις υπώρειες του Θούριου ο παραπόταμος του Κηφισού, Αίμων.


Το όνομα του ποταμού θεωρείται ότι προέρχεται από το αίμα που κύλησε τότε από τους Αθηναίους, που έχασαν τουλάχιστον 1.000 άνδρες και άφησαν πίσω 2.000 αιχμαλώτους. Από το υπόλοιπο στράτευμα κάποια τμήματα του κέντρου και του δεξιού κέρατος κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τη Λεβαδεία, ενώ ο Ιερός Λόχος παρέμεινε στη θέση του, πέφτοντας μέχρις ενός.


Παραλειπόμενα της μάχης


Μετά την καταφανή του νίκη, ο Φίλιππος δεν συνέχισε την καταδίωξη των αντιπάλων. Συγκέντρωσε τους Μακεδόνες νεκρούς και, αφού έκαψε τα πτώματα στην πυρά, μαζί με τον οπλισμό τους, έθαψε τα οστά και τα υπολείμματα σε πολυάνδριο, δηλαδή ομαδικό τάφο, στις όχθες του Κηφισού. Αρχικά δεν ήθελε να δώσει άδεια να ταφούν οι νεκροί των Βοιωτών. Τελικά όμως ενέδωσε. Οι Θηβαίοι έθαψαν τους νεκρούς τους δικούς τους και των συμμάχων τους σε άλλο πολυάνδριο, κοντά στον οικισμό, και έστησαν επάνω του έναν τεράστιο μαρμάρινο λέοντα, το γνωστό και σήμερα Λέοντα της Χαιρώνειας.


Ο Αλέξανδρος έλαβε μέρος επίσης στη μάχη της Χαιρώνειας, Λένε μάλιστα πως πρώτος διέσπασε τις γραμμές του ιερού λόχου των Θηβαίων. Τότε για πρώτη φορά, ο Αλέξανδρος συνόδευσε τον πατέρα του στη Χαιρώνεια και από τότε και στο εξής συμμετέχει κι αυτός ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι σύμμαχοι είχαν στρατοπεδεύσει σ’ έναν ναό κοντά στον Κηφισό ποταμό και κάποια μεγάλη βελανιδιά κοντά στη μια του όχθη, αργότερα έλεγαν ότι ήταν η σκηνή του Αλεξάνδρου. Ακόμα και στις μέρες μας, (λέει ο Πλούταρχος) δείχνουν κοντά στον Κηφισό μια βελανιδιά που την ονομάζουν ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Κάτω από εκείνο το δέντρο τότε είχε τη σκηνή του ο Αλέξανδρος. Εκεί κοντά βρίσκεται και το «ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟ» (ο κοινός τάφος) των Μακεδόνων.


ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ


«Ιερές σκιές των νεκρών, για τη σκληρή και αποτρόπαιη μοίρα σας δεν είμαι αίτιος εγώ, αλλά ο καταραμένος ΔΙΧΑΣΜΟΣ, που ώθησε αδελφικά έθνη και ομόφυλους λαούς να σηκώσουν φονικό χέρι, ο ένας εναντίον του άλλου. Όχι μόνον δεν χαίρομαι για τη νίκη εναντίον σας τώρα, αλλά αντίθετα λυπάμαι που δεν ευτύχησα να σας έχω ζωντανούς και συσπειρωμένους γύρω μου, αφού μάλιστα μας συνδέει


Η ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, Η ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΘΟΙ.


Επαινώ την ανδρεία σας, αλλά θα ήθελα να σας φανώ χρήσιμος σε άλλη περίσταση.


Ννα χαίρεστε λοιπόν στις κατοικίες του Άδη!


Χαίρετε γενναίοι πολεμιστές.


Στρατιωτικές δυνάμεις


Α. Ιππικό


3


Το μακεδονικό ιππικό αποτελούνταν από δύο τμήματα: αυτό των Εταίρων, που απαρτιζόταν από ευγενείς μακεδόνες, και αυτό των Θεσσαλών. Το ιππικό των «Εταίρων» (=συντρόφων) ήταν χωρισμένο σε 8 ίλες. Κάθε ίλη είχε 200 ιππείς, εκτός από αυτήν του βασιλιά που είχε 300 ιππείς. Οι ιππείς φορούσαν μεταλλική εξάρτυση (θώρακα, περικνημίδες, κράνος) και κρατούσαν μια λόγχη μήκους 3 μέτρων, το «ξυστόν».


Οι Θεσσαλοί ιππείς έφεραν κοντύτερη λόγχη και είχαν χαλαρότερο σχηματισμό. Οι πολεμικές ίλες του ιππικού περιβάλλονταν από ελαφρύτερο ιππικό, τους «Προδρόμους», που έφεραν ίσως ασπίδες και βοηθητικό υλικό για αναγνωριστικές εφόδους. Σε περίπτωση ανάγκης κατά την επίθεση όμως έπαιρναν και αυτοί μακριές λόγχες.


Β.Πεζικό


4


Οι «πεζέταιροι» (=πεζοί σύντροφοι) του μακεδονικού στρατού προέρχονταν τόσο από την ίδια τη Μακεδονία όσο και από τις προσαρτημένες επαρχίες της. Κάθε επαρχία όφειλε να δίνει μία τάξη πεζεταίρων, αποτελούμενη από περίπου 1500 άνδρες (ο αριθμός προφανώς δεν παρέμενε σταθερός). Θεωρείται ότι τα σώματα των πεζεταίρων προσάρμοζαν τον οπλισμό και την εξάρτυσή τους ανάλογα με την εκάστοτε πολεμική τακτική. Έτσι, άλλοτε κρατούσαν ακόντια, άλλοτε κοντά δόρατα και άλλοτε τη γνωστή σάρισσα.


Η μακεδονική φάλαγγα είχε την καταγωγή της στην οπλιτική φάλαγγα την οποία ο Φίλιππος Β΄ είχε την ευκαιρία να μελετήσει όταν ζούσε αιχμάλωτος στη Θήβα υπό τον Επαμεινώνδα. Οι φαλαγγίτες ήταν επαγγελματίες στρατιώτες, που ασκούνταν καθημερινά, και γι’ αυτό υπερτερούσαν έναντι των πολιτών-οπλιτών. Κάθε φάλαγγα αποτελούνταν από 16 επί 16 σειρές στρατιωτών. Στην αρχή και το μέσον κάθε στήλης υπήρχε ένας αρχηγός.


Ο βασικός οπλισμός των στρατιωτών της φάλαγγας ήταν η σάρισσα, ένα δόρυ μήκους 6 περίπου μέτρων, το οποίο θεωρείται ότι κρατούσαν με τα δύο χέρια κατά την πορεία. Στη βάση κάθε σάρισσας υπήρχαν ένας ή δύο σαυρωτήρες, δηλαδή αιχμηρά στηρίγματα για να ακουμπούν με ασφάλεια τη σάρισσα στο έδαφος όταν σταματούσαν. Κατά την επίθεση οι πέντε πρώτες σειρές στρατιωτών κρατούσαν τις σάρισσες προτεταμένες προς τον εχθρό, σχηματίζοντας έτσι ένα δάσος από αιχμές δοράτων.


Όπως προκύπτει από τις περιγραφές αλλά και τα αρχαιολογικά δεδομένα, φαίνεται πως μόνον οι πρώτες σειρές ( ή η πρώτη σειρά) φορούσε θώρακα μεταλλικό. Οι υπόλοιποι στρατιώτες της φάλαγγας φορούσαν θώρακα από δέρμα ή πυκνά υφασμένο λινό (όπως αυτός που εικονίζεται στη λεγόμενη «σαρκοφάγο του Αλέξανδρου»). Η εξάρτυσή τους συμπληρωνόταν με περικνημίδες και μεταλλικά κράνη, ενώ το αν κρατούσαν ασπίδες και τι είδους είναι υπό συζήτηση. Πιθανόν έφεραν μικρές σχετικά ασπίδες που κρέμονταν από τον ώμο τους, όπως και τα κοντά και κάπως γυριστά στο άκρο σπαθιά τους.


Οι επίλεκτοι ανάμεσα στους πεζέταιρους αποτελούσαν το σώμα των υπασπιστών (που αργότερα ονομάζονταν και αργυράσπιδες), οι οποίοι αριθμούσαν 3.000 χωρισμένοι σε σώματα των 1000. Όπως φανερώνει το όνομά τους το διακριτικό τους ήταν οι στρογγυλές μεγάλες ασπίδες που έφεραν. Σε διάταξη μάχης τοποθετούνταν στα δεξιά του πεζικού, σε θέση τιμητική και επικίνδυνη, προκειμένου να εξοστρακίζουν τα εχθρικά βέλη. Επίσης χρησιμοποιούνταν σε ειδικές αποστολές.


Γ. Ιερός λόχος


5


Οι ιερολοχίτες, καθώς αποτελούσαν την αιχμή του θηβαϊκού δόρατος, θα περίμενε κάποιος να έχουν άρτιο εξοπλισμό. Tηv εποχή αυτή, στους στρατούς «εκ πολιτών» θεωρούνταν ως δεδομένο ότι κάθε πολίτης θα έφερνε στη μάχη το δικό του οπλισμό Στην πραγματικότητα, στις δημοκρατικές πόλεις, το είδος του οπλισμού που μπορούσε να προμηθευτεί ένας πολίτης, καθόριζε και τη θέση του στην κοινωνία. Οι οπλίτες ήταν κατά βάση η μέση τάξη, οι μικροκαλλιεργητές και οι επαγγελματίες, που είχαν τα οικονομικά μέσα για να προμηθευτούν και να συντηρήσουν την ακριβή οπλιτική πανοπλία. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε αρχικά, αφού αργότερα οι κοινωνικές διαιρέσεις παγιοποιήθηκαν.


Οι Θηβαίοι, όπως και οι άλλοι Έλληνες, εξοπλίζονταν με μία πανσπερμία όπλων και απαρτίων πανοπλίας, εξαρτώμενα πάντα από την οικονομική δυνατότητα του φέροντος και την πηyή απ’ όπου τα προμηθεύτηκε. Οι ιερολοχίτες δεν χρειαζόταν πιθανόν να προμηθεύονται μόνοι τους τα όπλα τους είτε η θηβαϊκή πολιτεία φρόντιζε για την προμήθειά τους η τους έδινε επαρκείς πόρους για να αγοράσουν τα κατάλληλα είδη


Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, οι ιερολοχίτες ως προς τον εξοπλισμό λίγο διέφεραν από τους υπόλοιπους Θηβαίους οπλίτες. Την εποχή για την οποία μιλάμε, δεν είναι ξεκάθαρο αν συνεχιζόταν η “υποχώρηση του θώρακα” (δηλαδή, η σταδιακή εγκατάλειψη του θώρακα ως απαραίτητου εξαρτήματος της οπλιτικής πανοπλίας), που είχε ξεκινήσει στα τελευταία στάδια του Πελοποννησιακού πολέμου.


Είναι πάντως βέβαιο ότι οι νέες τακτικές βασίζονταν περισσότερο στη δυνατότητα ταχείας και ορμητικής κρούσης παρά στην παρατεταμένη επιβίωση του οπλίτη στο πεδίο της μάχης – για να πετύχει η «ασύμμετρη» τακτική του Επαμεινώνδα, λίγη αξία έχει αν οι Θηβαίοι μπορούν να αντέξουν επί μακρόν την πίεση των Σπαρτιατών. Το ουσιαστικό ζητούμενο ήταν να μπορούν να επιτεθούν τόσο ορμητικά, ώστε να διαρρήξουν την αντίπαλη παράταξη οτο μικρότερο δυνατό χρόνο.


Οι πρωταγωνιστές


Δημοσθένης


6


Ο Δημοσθένης (384-322 π.Χ.) ήταν ίσως ο κορυφαίος Αθηναίος ρήτορας της ύστερης κλασικής εποχής. Η πολιτική του συμπεριφορά αλλά και οι πολιτικοί του λόγοι αποτελούν την επιτομή της προσπάθειας της Αθήνας να διατηρήσει την αίγλη και την υπερηφάνειά της κατά την αυγή των αυτοκρατοριών. Ήταν τέτοια η καλλιέργεια και η δύναμη του λόγου που μπορούσε να χρησιμοποιεί τα εκφραστικά μέσα και τα επιχειρήματά του πραγματικά κατά βούληση.


Ο Δημοσθένης καταγόταν από πλούσια οικογένεια των Αθηνών. Ο πατέρας του, ωστόσο, πέθανε όταν ο ίδιος ήταν επτά χρονών και οι κηδεμόνες του καταχράστηκαν την περιουσία του. Ήταν η επιθυμία του να διεκδικήσει πίσω αυτά που του ανήκαν που τον έσπρωξε στη ρητορική. Με μια σειρά από δικανικούς λόγους στράφηκε εναντίον των καταχραστών, αποκομίζοντας, εκτός από ένα μέρος της περιουσίας του, που του επιδικάστηκε, και μεγάλη φήμη για τη ρητορική του δεινότητα. ΄Ετσι άρχισε να εργάζεται ως λογογράφος για δικαστικές υποθέσεις, ειδικά αστικού δικαίου.


Περί το 355 άρχισε για πρώτη φορά να ασχολείται με δίκες που αφορούσαν γενικότερα κρατικές υποθέσεις. Η ενασχόλησή του με τα κοινά έγινε εντονότερη περί τα μέσα της δεκαετίας του 340, όταν άρχισε και ο ίδιος να εκφωνεί λόγους με πολιτικό περιεχόμενο προς την εκκλησία του δήμου. Στόχος του ήταν κυρίως ο Φίλιππος της Μακεδονίας, η επεκτατική του πολιτική και η διαμόρφωση της στάσης που έπρεπε να ακολουθήσει η Αθήνα. Από το βήμα του ρήτορα προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει τους Αθηναίους και να τους προτρέψει να βελτιώσουν την πολεμική τους προπαρασκευή και ετοιμότητα και μάλιστα να αναλάβουν ηγετική θέση σε συνασπισμούς και με άλλες ελληνικές πόλεις.


Οι κυριότεροι λόγοι του της περιόδου αυτής είναι οι τρεις Ολυνθιακοί, που χρονολογούνται στο 349 π.Χ. και αφορούν την ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης της Ολύνθου στις ακτές της Χαλκιδικής, και οι τέσσερις Φιλιππικοί, που εκφώνησε στη διάρκεια μιας δεκαετίας (351-341 π.Χ.), με τους οποίους προσπαθούσε να στρέψει τους Αθηναίους κατά του Μακεδόνα βασιλιά.


Με την οριστική επικράτηση των Μακεδόνων όμως, η φιλομακεδονική παράταξη μπόρεσε να περάσει στην αντεπίθεση και ο Δημοσθένης καταδικάστηκε σε θάνατο, έφυγε στην Καλαυρία και εκεί υποχρεώθηκε να αυτοκτονήσει το 321 π.Χ.


Χάρης


Ο Χάρης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους στρατηγούς των Αθηναίων κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 367 π.Χ. όταν προσέφερε υποστήριξη στον Φλειούντα, ο οποίος πολιορκούνταν από τις δυνάμεις των Αργείων και των Σικυωνίων. Στη συνέχεια έπεσε σε δυσμένεια, καθώς η ενίσχυσή τους προς τους ολιγαρχικούς της Κέρκυρας είχε σαν αποτέλεσμα η τελευταία να αποσχιστεί από τη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 357 π.Χ, ωστόσο επανεξελέγη στρατηγός και ηγήθηκε του αθηναϊκού αγήματος που εγκαταστάθηκε στη Χερσόνησο. Κατά το Συμμαχικό Πόλεμο ηγήθηκε της ανεπιτυχούς πολιορκίας της Χίου. Το 354 π.Χ. νίκησε στη Θράκη ένα τμήμα του μακεδονικού στρατού, ενώ την επόμενη χρονιά κατόρθωσε να ξανακερδίσει τη Σηστό. Επίσης το 349/8 π.Χ. ηγήθηκε της δύναμης που έστειλε –με καθυστέρηση- η Αθήνα για να ενισχύσει την πολιορκούμενη από το Φίλιππο Β’ Όλυνθο. Μεταξύ του 347 και του 338 π.Χ. ανέλαβε κατά καιρούς στρατηγίες σε αποστολές στο χώρο του βορείου Αιγαίου. Στη μάχη της Χαιρώνειας ήταν επικεφαλής τμήματος μισθοφόρου στο κεντρικό κέρας των συμμαχικών δυνάμεων. Μετά την προέλαση προς νότο του Μ.Αλεξάνδρου και την καταστροφή της Θήβας ο Χάρης διέφυγε στη Μικρά Ασία, τελικά όμως υποτάχθηκε στο Μακεδόνα ηγεμόνα περί το 332 π.Χ. Υπολογίζεται ότι πέθανε περί το 324 π.Χ.


Δημάδης


Ο ρήτορας Δημάδης ήταν υιός του Δημέα και καταγόταν από το δήμο Παιανίας. Γεννήθηκε περί το 380 π.Χ. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, αλλά σύντομα στράφηκε προς την πολιτική. Βρέθηκε ως οπλίτης στη μάχη της Χαιρώνειας και πιάστηκε αιχμάλωτος μαζί με άλλους 2.000 Αθηναίους. Λέγεται ότι, καθώς έβλεπε το Φίλιππο Β’ να χλευάζει τους αντιπάλους του και να αρνείται την ταφή των νεκρών Θηβαίων, ήταν αυτός που με φιλοσοφικό λόγο τον έπεισε να γίνει πιο διαλλακτικός.


Μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ο Δημάδης επέστρεψε στην Αθήνα και έγινε ένας από τους ηγέτες της φιλομακεδονικής παράταξης. Από τη θέση αυτή μεσολάβησε προς τον Αλέξανδρο για επιεική μεταχείριση της Αθήνας μετά την καταστροφή της Θήβας το 335 π.Χ., εμπόδισε την Αθήνα να υποστηρίξει τον Άγι Γ’ και αντίθετα στήριξε την απόδοση θεϊκών τιμών στον Αλέξανδρο το 323 π.Χ.


Μετά το Λαμιακό πόλεμο (322 π.Χ.) συμφώνησε με τον Αντίπατρο τους όρους της συνθήκης ειρήνης. Μεταξύ των όρων ήταν και η καταδίκη του Δημοσθένη, ο οποίος εξορίστηκε στην Καλαυρία και αυτοκτόνησε εκεί. Τρία χρόνια αργότερα όμως ο ίδιος και ο γιος του Δημάδης κατηγορήθηκαν για προδοτική συμπεριφορά και εκτελέστηκαν από τον Κάσσανδρο. Από το συγγραφικό του έργο δεν σώζεται σχεδόν τίποτε.


Φίλιππος Β΄


7


Ο Φίλιππος Β’ ήταν υιός του βασιλιά Αμύντα Γ’ της Μακεδονίας και της συζύγου του Ευρυδίκης. Γεννήθηκε στην Πέλλα περί το 382 π.Χ και σε νεαρή ηλικία (368-365 π.Χ.) έζησε ως αιχμάλωτος στη Θήβα, όπου όμως είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με τη στρατιωτική διάνοια του Επαμεινώνδα, από την οποία διδάχθηκε πολλά. Ανήλθε στο θρόνο της Μακεδονίας το 359 π.Χ., αρχικά ως επίτροπος του ανήλικου διαδόχου Αμύντα Δ΄, σύντομα όμως κατόρθωσε να αναγνωριστεί ως νόμιμος βασιλιάς.


Αναδιοργάνωσε το μακεδονικό στρατό εισάγοντας τη φάλαγγα, η οποία διέφερε αρκετά από την οπλιτική φάλαγγα των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων-κρατών. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι οι φαλαγγίτες ασκούνταν καθημερινά σχεδόν σε επαγγελματική βάση, ενώ ήταν οπλισμένη με ένα πολύ μακρύ δόρυ, τη σάρισα, με το οποίο μπορούσε να αντιμετωπισθεί και το ιππικό. Με ένα τέτοιο στράτευμα ο Φίλιππος ξεκίνησε μια σειρά εκστρατευτικών ενεργειών με στόχο αρχικά την κατάληψη της Θράκης, αργότερα όμως και των Ιλλυριών και των Δαρδάνων και, τέλος, την καθυπόταξη των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων.


Το 337 π.Χ. συγκάλεσε σύνοδο όλων των ελληνικών πόλεων στην Κόρινθο και ίδρυσε το «Κοινό των Ελλήνων», με σκοπό την διοργάνωση εκστρατείας εναντίον των Περσών. Ετέλεσε πολλούς γάμους, με γνώμονα κυρίως τη σύναψη δυναστικών δεσμών με βασιλικά φύλα άλλων περιοχών. Από το γάμο του με τη Μυρτάλη των Μολοσσών, την οποία μετονόμασε σε Ολυμπιάδα, απέκτησε το διάδοχό του Αλέξανδρο Γ’ και την Κλεοπάτρα. Πέθανε το 336 π.Χ. δολοφονημένος από ένα εκ των υπασπιστών του, τον Παυσανία.


Αλέξανδρος Γ΄


8


Ο Αλέξανδρος ήταν υιός του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας, κόρης του βασιλιά των Μολοσσών. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. Η εφηβεία του σημαδεύτηκε από το δάσκαλό του, το φιλόσοφο Αριστοτέλη. Από τους μετέπειτα συγγραφείς που ασχολήθηκαν με τη βιογραφία του Αλέξανδρου παραδίδονται πολλές ανεκδοτολογικές ιστορίες που διαγράφουν το χαρακτήρα του διαδόχου, προοιωνίζοντας το μεγαλείο που θα ακολουθούσε. Η γνωστότερη ήταν αυτή που τον ήθελε να δαμάζει ένα άγριο άλογο, το Βουκεφάλα, χρησιμοποιώντας την παρατηρητικότητα αλλά και τη γενναιότητά του.


Το 338 π.Χ. ο Αλέξανδρος, δεκαοχτώ μόλις ετών, συμμετείχε για πρώτη φορά ενεργά σε εκστρατεία. Βρέθηκε επικεφαλής του μακεδονικού ιππικού στη μάχη της Χαιρώνειας. Σύμφωνα με το σχέδιο του Φιλίππου, μόλις δημιουργήθηκε ρήγμα στις γραμμές των αντιπάλων, ο Αλέξανδρος εφόρμησε και κατέκοψε το δεξί κέρας των συμμάχων, ιδιαίτερα τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων.


Μετά τη δολοφονία του Φιλίππου ανέλαβε τα ηνία της Μακεδονίας. Με μια εκστρατεία – αστραπή στην Κεντρική Ελλάδα επανέφερε στο άρμα της Μακεδονίας κάποιες από τις πόλεις που είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από το Κοινό των Ελλήνων. Ιδιαίτερα σκληρή υπήρξε η τιμωρία του απέναντι στη Θήβα, την οποία ισοπέδωσε. Στη συνέχεια στράφηκε προς την ανατολή, συνεχίζοντας τα σχέδια του πατέρα του.


Μια σειρά από νικηφόρες μάχες τον έκαναν κύριο της Μικράς Ασίας και στη συνέχεια της Περσικής αυτοκρατορίας. Προσπάθησε να εδραιώσει πολιτική πολιτισμικής όσμωσης μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών υπηκόων του, πράγμα που αρκετοί Μακεδόνες δεν μπορούσαν να δεχτούν. Πέθανε πολύ νέος στα 323 π.Χ. και το τεράστιο κράτος που είχε δημιουργήσει διαμελίστηκε μεταξύ των στρατηγών του, των λεγόμενων «διαδόχων» δημιουργώντας τα ελληνιστικά βασίλεια.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1s4DDIb

via IFTTT

Μια ροκ κραυγή για ειρήνη: Αντιπολεμικό τραγούδι από Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο πολιτισμός είναι η καλύτερη διπλωματία και η μουσική ενώνει τους ανθρώπους που στην ουσία δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, δύο συγκροτήματα, ένα από το Κίεβο και δύο από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας συναντώνται σε ένα αντιπολεμικό τραγούδι με τίτλο: «Ρώτησε τις γυναίκες που είναι κουρασμένοι να γεννούν στρατιώτες».


Το ουκρανικό γκρουπ «Revenko-Band» και τα ρωσικά «Ariel»και «The Enotovy Brothers» ξεκίνησαν ήδη τα γυρίσματα για ένα επίσης αντιπολεμικό βίντεο κλιπ πάνω στο τραγούδι που έγραψε ο Γιούρι Βογκάτενκοφ, γνωστός δημιουργός μεγάλων ροκ επιτυχιών τη δεκαετία του ’80.


«Όταν λάβαμε την πρόσκληση από το Τσελιαμπίνσκ να γράψουμε ένα τραγούδι που θα καταδικάζει τη βία και τον πόλεμο, συμφωνήσαμε αμέσως»λέει ο αρχηγός των «Revenko-Band» Αλεξέι Ρεβένκο. «Στην ανατολική Ουκρανία, οι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά. Πώς θα σταματήσει αυτός ο εφιάλτης, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Είναι πολύ πικρό και οδυνηρό. Πρέπει να σταματήσουμε με κάποιο τρόπο αυτή η βία» τονίζει.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ρωσικού γκρουπ «The Enotovy Brothers» Βαντίμ Κρασιούκ συμπληρώνει: «Εγώ ο ίδιος είμαι Ουκρανός, έχω συγγενείς στο Κίεβο και στο Ζαπορόζιε. Κάνοντας ένα κοινό πρότζεκτ με τους Ουκρανούς μουσικούς, θέλουμε να αποδείξουμε σε όλους ότι η ιδέα του rock “n” roll μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Η τέχνη πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».


Τα γυρίσματα του αντιπολεμικού βίντεο κλιπ ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου. Σε μια συμβολική ανταλλαγή πολιτιστικής ταυτότητας και ένδειξης σεβασμού του ενός λαού για τον άλλον, οι ρώσοι μουσικοί θα τραγουδήσουν στην ουκρανική γλώσσα και οι ουκρανοί στη Ρωσική. Με τις κορδέλες του Αγίου Γεωργίου και τις κίτρινο-μπλε κορδέλες της Ουκρανίας στις κιθάρες, τα δύο συγκροτήματα τονίζουν τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του τραγουδιού. Στο βίντεο κλιπ συμμετέχει και ο Ιταλός κιθαρίστας και τραγουδιστής Ρούντι Ρότα.

Lenta.ru, Gazeta.ru






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1qoPY6N

via IFTTT

Θεσσαλονίκη: Ξανθιά καλλονή έμεινε με το στρινγκ και βούτηξε σε σιντριβάνι!





from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1lYnVsc

via IFTTT

Οι θεωρίες συνωμοσίας και το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού

Η σχολή των Αρνητών της Γενοκτονίας συγκαλύπτει τη βία ενός άγριου μιλιταριστικού εθνικισμού εις βάρος άμαχων πληθυσμών

Η Στρατηγούλα, η Μαρία και οι θεωρίες συνωμοσίας

Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ* Ελευθεροτυπία, Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ενα από τα ερωτήματα που κατά καιρούς απασχολούν τους ιστορικούς των ιδεών είναι εάν έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία ο Διαφωτισμός. Και αν «ναι», σε ποιο βαθμό το πολιτισμικό πλαίσιο του ορθού λόγου, που αυτός διαμόρφωσε, κατάφερε να διαπλάσει τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζονται τα ιστορικά και κοινωνικά φαινόμενα. Και αυτά τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο τη νεοελληνική κοινωνία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου ο αντιδιαφωτισμός υπήρξε το κυρίαρχο ρεύμα, όπως η γερμανική ή η ρωσική (της ουκρανικής συμπεριλαμβανομένης, όπως και των λοιπών πρώην σοβιετικών).


Η πρόσφατη έρευνα για τα καθ’ ημάς, που έγινε από δύο ελληνικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) και της Οξφόρδης και παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, δείχνει πως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μια συντηρητικοποίηση των νοοτροπιών, καθώς και -σε μεγάλο βαθμό- στην αποδοχή θεωριών συνωμοσίας από την ελληνική κοινωνία.


Και αν αυτά τα συμπεράσματα αφορούν κατά πλειονότητα τις μεσαίες και χαμηλότερες ομάδες του πληθυσμού, η δική μας ενασχόληση με ζητήματα διαχείρισης της ιστορικής μνήμης από τις «πνευματικές ελίτ» οδηγούν σε ακόμη πιο απογοητευτικές διαπιστώσεις. Μόνο που στην περίπτωση αυτή στη θέση των θεωριών συνωμοσίας υπάρχει η προσχηματική επίκληση αυτών των θεωριών, ώστε να υποστηριχθούν και να καθαρθούν ιστορικά και ιδεολογικά σχήματα τα οποία είναι προφανώς αυθαίρετα και ανορθολογικά. Ενα από τα κύρια στοιχεία αυτού του ανορθολογισμού των «ελίτ» είναι η αντιμετώπιση των γεγονότων που συνέβησαν στην οθωμανική Ανατολή την περίοδο 1908-1923, όπου υιοθετείται με σχεδόν απόλυτο τρόπο η τουρκική εθνικιστική μυθολογία και ενοχοποιείται η ιστορική Μνήμη των προσφύγων του 1922.


2


Η σχολή των Αρνητών της Γενοκτονίας συγκαλύπτει τη βία ενός άγριου μιλιταριστικού εθνικισμού εις βάρος άμαχων πληθυσμών. Στην περίπτωση αυτή των Νεοελλήνων Αρνητών ισχύει με εξαιρετική ακρίβεια αυτό που περιέγραψε ο Βίκτορ Τσαπινόβ της αριστερής ουκρανικής οργάνωσης Μπορότβα για την πρόσφατη κρίση στην Ανατολική Ουκρανία ως παθογένεια των ισορρροπιστών και των ουδέτερων, αυτών δηλαδή που αρνούνται να πάρουν θέση: «Σε γενικές γραμμές, αυτοί οι άνθρωποι, που μερικές φορές αποκαλούν τους εαυτούς τους αριστερούς, αποδεικνύεται πως είναι εντελώς ανίκανοι να εφαρμόσουν την ανάλυση της κοινωνικής τάξης που κληροδότησε ο Μαρξ, προτιμώντας να παραμείνουν στον κόσμο των ιδεολογιών και στον κόσμο της “ψευδούς συνείδησης”».


Το ρεύμα της Αρνησης της Γενοκτονίας, που είχε εμφανιστεί με σφοδρότητα από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, εκφράστηκε με τον πλέον έντονο τρόπο κατά τη σύγκρουση για το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού λίγα χρόνια πριν.

Η πολύμορφη αντίσταση που συνάντησε δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε, αλλά ενοχοποιήθηκε και δαιμονοποιήθηκε και αυτή. Η πιο αποκαλυπτική έκφραση αυτής της στάσης υπήρξε μια «διπλωματική εργασία» (μεταπτυχιακού επιπέδου) που έγινε την εποχή της σφοδρής αντιπαράθεσης για το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με επιβλέπουσα καθηγήτρια τη Μαρία Ρεπούση και τίτλο: «Παρουσίαση και Ανάλυση των θεωριών συνωμοσίας, όπως εκφράστηκαν από τον έντυπο Τύπο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη διαμάχη για το σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού».


3


Συνωμότες και αντισυνωμότες

Στη συγκεκριμένη «διπλωματική μεταπτυχιακή», που έχει μάλλον έναν κραυγαλέα απολογητικό χαρακτήρα, προτείνεται ένα ασπρόμαυρο σχήμα. Χρησιμοποιείται -φαντάζομαι με την καθοδήγηση της επιβλέπουσας καθηγήτριας- ως θέσφατο αδιαπραγμάτευτο και σημείο απόλυτης ιστορικής ακρίβειας το βιβλίο της Ρεπούση και όλες τις κριτικές προς αυτό τις εντάσσει στις θεωρίες συνωμοσίας. Οπότε, δεν υπάρχει ούτε διακρίνει χώρο για κριτική απαλλαγμένη από τις θεωρίες αυτές.

Στη θέση του «καλού», του σύγχρονου, του σωστού και του επιστημονικά έγκυρου βρίσκεται το έργο και οι απόψεις της κ. Ρεπούση και από την άλλη όλοι οι άλλοι, πλίνθοι τε και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι και καλά τακτοποιημένοι σε δύο -αποκλειστικά δύο- κατηγορίες οπαδών συνωμοτικών σχεδίων: «Στο σχέδιο της παγκοσμιοποίησης από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στο σχέδιο της διόρθωσης των σχολικών βιβλίων».

Το ιδεολογικό πλαίσιο και η ματιά της αποτίμησης της κριτικής, που ασκήθηκε στο βιβλίο της κ. Ρεπούση, δεν μπορούσε να προέρχεται από αλλού, παρά από τον γκουρού του χώρου: Τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο, τον οποίο, όπως και τους οπαδούς του, ο Νάσος Βαγενάς χαρακτήρισε ως «ζηλωτές της υπερμοντέρνας θεωριοκρατούμενης ιστοριογραφίας» και τους αντιδιέστειλε με τους«μουτζαχεντίν της λαϊκής εθνικοθρησκευτικής πρόσληψης της ελληνικής ιστορίας», ως τα δύο απεχθή άκρα του ανορθολογισμού.

Αντώνης Λιάκος: ο καθοδηγητής!

Ο τρόπος που προσεγγίζεται το ιδεολογικό πλαίσιο παρουσιάζεται στην Εισαγωγή:

«Σύμφωνα με τον Λιάκο, τρία είναι τα κύρια σημεία εστίασης της κριτικής…

1) ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας…

2) ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαμόρφωση της εθνικής ελληνικής συνείδησης…

3) ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η έξοδος του ελληνικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία το 1922 μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Τα τρία αυτά θέματα είναι θεμελιώδη για την ελληνική εθνική μυθολογία και εθνικιστική ιδεολογία…».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που όρισε ο κ. Λιάκος επιχειρήθηκε η αποτίμηση της κριτικής που ασκήθηκε στο έργο της κ. Ρεπούση.

Για τα δύο πρώτα σημεία δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Μισές αλήθειες και μισά ψέματα! Για τα θέματα αυτά έχουν απαντήσει οι πρωτεργάτες της Επανάστασης και τα πρώτα επίσημα κείμενα του ελληνικού έθνους-κράτους.

Το κορυφαίο όμως από πλευράς ιδεολογικής και ιστορικής αυθαιρεσίας είναι το τρίτο, όπου

-η αλήθεια αντιστρέφεται,

-το ιστορικό παρελθόν πλαστογραφείται,

-η Μνήμη του λαού εξευτελίζεται.


4


Ετσι, η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, που είχε αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και είχε ξεκινήσει από το 1914, αποσιωπάται πλήρως στην ιστορική τους αντίληψη. Ενοχοποιείται επίσης ως «εθνική μυθολογία και εθνικιστική ιδεολογία» η Μνήμη της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού, που συνέβη στο τέλος του Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Αυτό πάντως που θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε με μια πρώτη ματιά είναι ότι το σχήμα άσπρο-μαύρο διακρίνει όλη τη διπλωματική και υπάρχει ως κύριο μεθοδολογικό εργαλείο. Οσοι ασκούν κριτική είναι αναμφισβήτητα οι «κακοί», οι εθνικιστές, οι αντιδραστικοί, οι σκοταδιστές. Ετσι λοιπόν, στην Εισαγωγή πληροφορούμαστε ότι οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την Εκκλησία. Οποίον λάθος!!! Και μόνο στο «Αντίβαρο» αν είχε ανατρέξει, όπου συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών προς το βιβλίο κειμένων, θα είχε μάθει ότι η πρώτη αντίδραση προήλθε από το Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού (Αθήνα, Ιούλιος 2006), το οποίο με Ψήφισμά του διαμαρτυρήθηκε για την παράλειψη των συγκεκριμένων σελίδων της νεοελληνικής Ιστορίας από το επίμαχο βιβλίο.

Το Ψήφισμα (εγκρίθηκε ομόφωνα από εκπροσώπους 541 οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο) εντόπιζε τα εξής θέματα: «Το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, που βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης, έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, παραποιεί την Ιστορία, απενοχοποιεί τον τουρκικό εθνικισμό, αποσιωπά τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών και προσβάλλει ιδιαίτερα τον ποντιακό Ελληνισμό που υπέστη Γενοκτονία. Ζητάμε: να επανεξεταστεί η σχετική έκδοση, ώστε να είναι συμβατή και με τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και με τη συλλογική ιστορική μνήμη του ποντιακού Ελληνισμού και του συνόλου του ελληνικού λαού».

Ομως, υπάρχει και τρίτη κατηγορία


Αν οι κατηγορίες των κειμένων που ασκούσαν κριτική ορίστηκαν στην εργασία της μεταπτυχιακής φοιτήτριας ως δύο, εμείς οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπήρξε και μια τρίτη κατηγορία, που δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με τις βολικές παραπάνω δύο. Στην τρίτη αυτή κατηγορία ανήκουν τα κείμενα που επεσήμαιναν τις επιστημονικές αδυναμίες του συγκεκριμένου βιβλίου και τόνιζαν τις σιωπές και τις αφαιρέσεις που υπήρχαν. Σίγουρα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των άρθρων που ασκούσαν κριτική, ή κατήγγελλαν ακόμα, ανήκουν στις δύο συνωμοσιολογικές κατηγορίες. Ομως είναι ανέντιμο να εντάσσονται σ’ αυτές και κριτικές που ουδεμία συνωμοσιολογική πρόθεση είχαν. Θα ήταν ηθικότερο και εντιμότερο εάν η αντιπαράθεση με τη συγκεκριμένη κριτική γινόταν στο αντίστοιχο επίπεδο της αντίκρουσης, αντί να τσουβαλιάζεται σε άσχετες κατηγορίες…


Ολα αυτά τα αναφέρω γιατί ένα άρθρο που είχα γράψει τότε με τίτλο «Η εκδίκηση των “αυτοχθόνων”» αντιμετωπίζεται με το μεροληπτικό και άδικο τρόπο που παρουσίασα πιο πριν. Σε κανένα σημείο του άρθρου δεν υπονοείται υπαγωγή της κ. Ρεπούση και του έργου της σε σχέδια ξένων κύκλων που επιδιώκουν να υλοποιήσουν «το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων»… Το δικό μου κείμενο είναι -νομίζω- εντελώς απαλλαγμένο από κάθε συνωμοσιολογική πρόθεση. Ασκεί κριτική στη βάση μιας διαφορετικής ιστορικής αντίληψης και μιας κριτικής στην κυρίαρχη καθεστωτική ιδεολογία.

Με το δημοσιογραφικό αυτό κείμενο προσπάθησα να εντοπίσω τις ιστορικές αναλογίες (αυτόχθονες και επίγονοί τους: σημερινοί αναθεωρητές) και το συναίσθημα υπεροχής που διαχρονικά έχουν οι «ντόπιοι» έναντι των «προσφύγων». Το κείμενο ξεκινούσε ως εξής:

«Η σύγκρουση των αυτοχθόνων με τους ετερόχθονες, δηλαδή των ντόπιων με τους πρόσφυγες, ταλαιπώρησε τη μετεπαναστατική Ελλάδα για περίπου είκοσι χρόνια. Από το 1830 έως το 1850, οι ετερόχθονες θα δεχτούν μια αλύπητη επίθεση από τους αυτόχθονες, που θα φτάσει μέχρι και σε απολύσεις από το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης θα απολυθεί και ο Κωνσταντινουπολίτης Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, του οποίου ο πατέρας -για λόγους αντεκδίκησης- είχε δολοφονηθεί από τους Οθωμανούς. Το 10% του τότε ελληνικού πληθυσμού, που αντιπροσώπευαν οι “ετερόχθονες”, θα υποταχθεί, θα αλλοτριωθεί και θα αποδεχτεί την κατάκτηση της εξουσίας στο νεαρό κράτος από τα παραδοσιακά ηγετικά στρώματα της Παλαιάς Ελλάδας, των κοτζαμπάσηδων και των προεστών.

»Από τότε μέχρι σήμερα, η μεγάλη κληρονομιά της ιδεολογικής απόρριψης, του ρατσισμού κατά των ετεροχθόνων και της υποτίμησης των εξωελλαδικών Ελλήνων καλά κρατεί…».

Και τελείωνε έτσι:

«* Η απόκρυψη που επιχειρεί η συγγραφέας του βιβλίου, ποιοτικά είναι αντίστοιχη με τις προσπάθειες συγκάλυψης του Ολοκαυτώματος. Μπορεί το Ολοκαύτωμα να μην τολμά να το αποκρύψει, όμως την άλλη μεγάλη γενοκτονία -αναγνωρισμένη και αυτή διεθνώς- των Αρμενίων την αποκρύπτει με έναν εξίσου προκλητικό τρόπο. Είναι σαφές γιατί: γιατί βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις γενοκτονίες των Ελλήνων της Ανατολής. Η μοίρα των χριστιανικών πληθυσμών πρέπει να αποσιωπηθεί, γιατί ακριβώς αποκαλύπτει τη φύση του τουρκικού εθνικισμού.


* Ετσι και αλλιώς το βιβλίο αυτό έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ιστορική εμπειρία των προσφυγογενών πληθυσμών της σύγχρονης Ελλάδας. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον, εάν η ίδια η κοινωνία επιτρέψει αυτή την προσπάθεια ολοκλήρωσης των γενοκτονιών μέσα από την αποσιώπησή τους».

Επιλεγόμενα


Πάντως, ο αναγνώστης δεν θα πρέπει να μείνει με την άσχημη γεύση και την υπόνοια ότι τα μεταπτυχιακά της Θεσσαλονίκης είναι προκατειλημμένα, στρατευμένα και αμέθοδα. Μπορεί η κ. Ρεπούση να ήθελε να πάρει την «επιστημονική» ρεβάνς, χρησιμοποιώντας μια φοιτήτρια, με την οποία υπήρχαν αντικειμενικά σχέσεις εξάρτησης, όμως το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει και αρετές. Πρωτίστως πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεταπτυχιακή φοιτήτρια έκανε δύο πολύ χρήσιμες δουλειές: αφ’ ενός συγκέντρωσε τις εργασίες για τις θεωρίες συνωμοσίας και διατύπωσε το θεωρητικό σχήμα και αφ’ ετέρου μάζεψε τα πάσης φύσεως κριτικά και κατακριτικά κείμενα για το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού που είχαν δημοσιευθεί στις θεσσαλονικώτικες εφημερίδες…..


Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός, http://ift.tt/1nK55tn


5

6

7






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1qoCpEp

via IFTTT

Μάχη της Ηράκλειας (280 π.Χ.)

Η μάχη της Ηράκλειας πραγματοποιήθηκε το 280 π.Χ. ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Ρώμη, στην Ηράκλεια της Ιταλίας, κατά τους πολέμους του Πύρρου εκεί.


Ο Τάραντας ήταν ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Σπαρτιάτες. Με τα χρόνια άρχισε να γίνεται ισχυρή και πλούσια πόλη που ήρθε σε ρήξη με τις γειτονικές ιταλικές πόλεις. Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Τάραντας άρχισε να παρακμάζει ενώ είχε αρχίσει να ανατέλλει η δύναμη της Ρώμης. Οι Ρωμαίοι πρσέβλεπαν στην επέκταση τους σε όλη την Ιταλία, γι’ αυτό ήρθαν σε σύγκρουση με τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας. Στην αρχή ο Τάραντας, βλέποντας τη δύναμη της Ρώμης, ήθελε να αποφύγει τον πόλεμο. Έτσι το 303 π.Χ. οι Ταραντινοί συνομολόγησαν συνθήκη ειρήνης με τους Ρωμαίους. Το 282 π.Χ. οι Ρωμαίοι βοήθησαν μια ελληνική αποικία, τους Θούριους να αμυνθεί εναντίον των γειτονικών ιταλικών φυλών που την πολιορκούσαν και εγκατέστησαν φρουρά στην πόλη. Το παράδειγμα των Θουρίων ακολούθησαν κι άλλες ελληνικές πόλεις όπως ο Κρότων και το Ρήγιο, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους Ταραντίνους δημοκρατικούς, οι οποίοι έβλεπαν να χάνεται η επιρροή τους στην Κάτω Ιταλία.


Το φθινόπωρο του 282 π.Χ. οι Ρωμαίοι παραβίασαν την ειρήνη με τους Ταραντίνους, πλέοντας με πολεμικά πλοία στα ανοικτά του Τάραντα. Ακολούθησε σύρραξη, με τους Ταραντίνους να βυθίζουν τέσσερα πλοία και να καταλαμβάνουν άλλο ένα. Δεν τελείωσαν εκεί όμως τις εχθροπραξίες. Επιτέθηκαν και κατά των Θουρίων και τους κατέλαβαν, εξορίζοντας τους αριστοκρατικούς της πόλης.


Οι Ρωμαίοι τον ίδιο χρόνο (282 π.Χ.) έστειλαν πρεσβεία στον Τάραντα με μετριοπαθείς όρους. Ζητούσαν την επιστροφή των Θουρίων εξορίστων, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και την προστασία των συμφερόντων των άλλων ελληνικών πόλεων που είχαν γίνει φίλοι τους. Οι Ταραντίνοι όμως τους προσέβαλαν και οι πρέσβεις άπρακτοι γύρισαν πίσω στη Ρώμη. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος, βλέποντας ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί ειρήνη ψήφισε, πόλεμο. Αρχηγός ορίστηκε ο Λεύκιος Αιμίλιος Βάρβουλας.


Μαθαίνοντας τα νέα οι Ταραντίνοι διχάστηκαν. Δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τους Ρωμαίους κι έτσι ζήτησαν τη βοήθεια τουΠύρρου, του βασιλιά της Ηπείρου, ο οποίος δέχτηκε. Ο τελευταίος προερχόταν από τη δυναστεία των Μολοσσών και είχε επεκτείνει το κράτος του σημαντικά. Η δεύτερη πρεσβεία προς τον Πύρρο συμπεριλάμβανε, εκτός από τους Ταραντίνους, πρέσβεις των Ηρακλεωτών, Μεταποντίων και Θουρίων, καθώς και Σαυνίτες και Λευκανούς. Όλοι αυτοί υποσχέθηκαν στον Πύρρο ότι θα συγκέντρωναν 350.000 πεζούς και 20.000 ιππείς. Επειδή όμως ο Πύρρος ήξερε πως δεν μπορούσε να βασιστεί στις υποσχέσεις που έδιναν οι σύμμαχοί τους σε κατάσταση ανάγκης, ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τους δικούς του συμμάχους των ελληνιστικών βασιλείων της Αιγύπτου και της Μακεδονίας.


Όταν ο Αιμίλιος Βάρβουλας έμαθε για αυτή τη συμμαχία, εισέβαλλε στη χώρα του Τάραντα, κατέλαβε μερικά φρούρια, νίκησε τους αντιπάλους του και λεηλατούσε την ύπαιθρο της πόλης. Η ήττα των δημοκρατικών του Τάραντα έκανε την αριστοκρατική παράταξη να αναθαρρήσει και να πετύχει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ρωμαίους οι οποίοι είχαν και πάλι φερθεί με μετριοπάθεια. Ο Πύρρος έπρεπε να αντιδράσει γρήγορα σε αυτές τις κινήσεις των Ρωμαίων. Γι’ αυτό έστειλε τον σύμβουλό του και φιλόσοφο Κινέα στον Τάραντα, αργότερα και τον στρατηγό Μίλωνα και 3.000 στρατιώτες οι οποίοι κατέλαβαν την ακρόπολη. Έτσι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και ματαιώθηκε οριστικά το ενδεχόμενο νέας μεταστροφής των Ταραντίνων. Τότε οι Ρωμαίοι, έχοντας ανεπαρκείς δυνάμεις για την κατάληψη του Τάραντα, έφυγαν. Το 280 π.Χ., ο Πύρρος αναχώρησε για την Ιταλία με 20.000 πεζούς, 3.000 ιππείς, 2.000 τοξότες, 500 σφενδονήτες και 20 πολεμικούς ελέφαντες. Μόλις έφτασε στην Ιταλία οι Ταραντίνοι τον δέχτηκαν με ενθουσιασμό, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν. Έτσι τους συστράτευσε με τη βία. Εν τω μεταξύ, οι Ρωμαίοι όρισαν στρατηγό τον Πόπλιο Βαλέριο Λαιβίνο.


Ο Πύρρος εγκατέστησε το στρατόπεδό του ανάμεσα στην Πανδοσία και την Ηράκλεια. Οι Ρωμαίοι εγκατέστησαν το στρατόπεδό τους στην όχθη του Σίριου ποταμού. Ο Πόπλιος Βαλέριος Λαιβίνος είχε συγκεντρώσει 29.000 πεζούς και 6.000 ιππείς. Στην αρχή ο Πύρρος ήταν διστακτικός, επειδή ανέμενε τους συμμάχους του και είδε την εξαιρετική οργάνωση των Ρωμαίων. Η μάχη άρχισε με τους Ρωμαίους να θέλουν να διαβούν τον ποταμό Σίριο. Δεν τα κατάφεραν όμως γιατί ο Πύρρος τους αντιμετώπισε και τους απώθησε στη δεξιά όχθη του ποταμού. Ύστερα οι Ρωμαίοι ιππείς κατάφεραν να δημιουργήσουν σύγχυση στις τάξεις του Πυρρου, με την προέλαση τους στον ποταμό. Ο Πύρρος, βλέποντας την εξέλιξη της μάχης, πήρε 3.000 ιππείς και επιτέθηκε στους Ρωμαίους, ενώ διέβαιναν το ποτάμι. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο [Πύρρος σκότωνε όποιο Ρωμαίο έβρισκε μπροστά του. Σε κάποια στιγμή, ένας Ρωμαίος διοικητής ονόματι Φρεντάνος επιτέθηκε στον Πύρρο και έριξε κάτω το άλογό του. Ένας Μακεδόνας αξιωματικός, ο Λεοννάτος, χτύπησε τότε με τη σειρά του το άλογο του Φρεντάνου. Τελικά ο Πύρρος συνήλθε από την πτώση του και ο Φρεντάνος σκοτώθηκε. Στη συνέχεια ο Πύρρος έριξε στη μάχη και τη φάλαγγά του και η σύγκρουση γενικεύτηκε. Μάλιστα έδωσε την πανοπλία του στον Μεγακλή, ένα από τους στρατιώτες του, για να μη δίνει ο ίδιος στόχο στους Ρωμαίους. Η μάχη ήταν αμφίρροπη και ο Μεγακλής, ο στρατιώτης με την πανοπλία του Πύρρου, έπεσε κάτω και διαδόθηκε ότι ο έπεσε ο Πύρρος. Έτσι ο τελευταίος αναγκάστηκε να εμφανιστεί με το άλογό του. Ακόμη, έστειλε τους 20 ελέφαντές του, οι οποίοι ήταν πρωτόγνωροι για τους Ρωμαίους και με την επίθεσή τους του χάρισαν τη νίκη.


Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς υπολογίζει ότι οι Ρωμαίοι έχασαν γύρω στους 15.000 νεκρούς και ο Πύρρος περί τους 13.000 στρατιώτες. Ο Ιερώνυμος ο Καρδιανός όμως υπολογίζει τις απώλειες στους 7.000 άνδρες για τους Ρωμαίους και στους 4.000 άνδρες για τον Πύρρο. Αυτή η πύρρειος νίκη του Πύρρου, όπως ονομάστηκαν από τότε και στο εξής οι μάχες όπου ο νικητής είχε υπέρμετρα μεγάλες απώλειες, απετέλεσε την πρώτη νίκη του επί ιταλικού εδάφους. Θα ακολουθήσουν οι μάχες στο Άσκλον και στο Μπενεβέντο.


Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Πύρρος-Μάριος

Στρατιωτική Ιστορία, εκδόσεις Περισκόπιο, τεύχος 165, Μάιος 2010

Ιστορία Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. Δ’, σ. 350-358






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1rQDpWq

via IFTTT

Ηλεκτρονικές συσκευές θα καταγράφουν όσους δεν πληρώνουν διόδια

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικών ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών, στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Νεστάνης, Σπαθοβουνίου, Μάναρη και Βελιγοστής, επί του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, για τη βεβαίωση παραβάσεων μη καταβολής τέλους διοδίων, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου.


Με την ίδια απόφαση καλείται η παραχωρησιούχος εταιρεία λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου, ή η ανάδοχος του έργου, να υλοποιήσει την προβλεπόμενη σήμανση με την ολοκλήρωση της οποίας, αρχίζει να τίθεται σε ισχύ η απόφαση και να τιμωρούνται οι παραβάτες που δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1rHOBRJ

via IFTTT

Infobank Hellastat: «Αγκάθι» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις συστημικές τράπεζες, εν όψει των stress test που θα διεξαχθούν σε όλη την Ε.Ε., ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις, αναφέρει σε μελέτη της για τις ελληνικές τράπεζες η Infobank Hellastat.


Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση «θωράκισε» τον τραπεζικό κλάδο από την ύφεση και επετεύχθη ο πρώτος μεγάλος στόχος, ενώ «αγκάθι» αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο.


Όπως σημειώνεται στη μελέτη, την τρέχουσα περίοδο, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών ελέγχων εξέτασης των στοιχείων του ενεργητικού και των stress tests που θα διεξαχθούν σε όλη την Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) την 31/10/2014.

«Οι μακροοικονομικές παραδοχές που έχει υιοθετήσει η ΕΒΑ είναι πιο ήπιες σε σχέση με την αντίστοιχη προσομοίωση της ΤτΕ, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Η τελική έκβαση των ελέγχων θα καθορίσει και τον τρόπο αξιοποίησης του αποθέματος διαθεσίμων που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (ανέρχεται στα 11 δισ.ευρώ)», αναφέρει η Infobank Hellastat.


Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων, κάτι που υπαγορεύεται τόσο από την ύφεση, όσο και την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και υψηλότερη ρευστότητα. Το 2013 η τάση αυτή εντάθηκε, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά το βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς σε λιγότερες και μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζες.


Έτσι, στα τέλη του 2013 το ενεργητικό των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων αποτελούσε το 94% του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από 69,2% το 2009. Πλέον, στα μέσα του 2014 οι ιδιώτες κατείχαν το 43% του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Eurobank διαμορφώθηκε σε 65%. Η συμμετοχή των ιδιωτών σε Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ και Alpha Bank ΑΛΦΑ ήταν χαμηλότερη, στο 33% και 30% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης.


Στη μελέτη σημειώνεται πως οι εγχώριες τράπεζες, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση χρέους και την υποχώρηση των καταθέσεων, εφάρμοσαν αυστηρή πιστοδοτική πολιτική. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα το 2013 υποχώρησε περαιτέρω κατά 3,9%, με το υπόλοιπο του συνόλου των δανείων να διαμορφώνεται σε 218 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση εμφάνισε σημαντική άνοδο σε 31,6% στο τέλος του 2013, από 21,4% το 2012 και 14,7% το 2011, με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται σε περίπου 69 δισ. ευρώ.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1s1A5pW

via IFTTT

Τρεις νεκροί από έκρηξη βόμβας στο Κάιρο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στη Γκίζα, στις παρυφές του Καΐρου. Επικαλούμενη έναν αστυνομικό, η αιγυπτιακή εφημερίδα αλ Άχραμ αναφέρει ότι αυτοί που σκοτώθηκαν βρίσκονταν εντός του αυτοκινήτου.


Και πιθανώς σχεδίαζαν να προβούν σε μία «τρομοκρατική ενέργεια».






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1s1A59t

via IFTTT

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε προάστιο του Καΐρου

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε προάστιο του Καΐρου, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Nile Television.


Η εφημερίδα Αλ-Αχραμ επικαλείται αξιωματικό της αστυνομίας, που δήλωσε ότι αυτοί που σκοτώθηκαν επέβαιναν στο αυτοκίνητο και πιθανόν να ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν «τρομοκρατική επιχείρηση», αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1qkH8XU

via IFTTT

Πω πω Ανάπτυξη!!!! Κλείνουν Δαφνί και Δρομοκαΐτειο

Εως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει αποφασιστεί σε ποια γενικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου θα μεταστεγαστούν τα συνολικά 15 ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί – Δρομοκαΐτειο, τα οποία σ’ ένα χρόνο από σήμερα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα «ψυχιατρεία».


Από σήμερα τεχνικά κλιμάκια των ψυχιατρικών νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν επισκέψεις στα γενικά νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να δουν ποια πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν τους κατάλληλους χώρους προκειμένου να φιλοξενήσουν τα ψυχιατρικά τμήματα. Από τη διοίκηση των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η μεταφορά των κλινικών δεν πρόκειται να θίξει τους εργαζομένους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του ΨΝΑ-Δαφνίου και εθνικός εκπρόσωπος Ελλάδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Π. Θεοδωράκης, «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση για το προσωπικό των κλινικών, το οποίο θα μεταφερθεί ως έχει στους νέους χώρους».


Χθες, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ-Δαφνί υπό τον κ. Θεοδωράκη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας και του νοσοκομείου, οριοθετήθηκε ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί, προκειμένου έως τις 30 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, το Δαφνί «να μην υπάρχει». Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο κ. Θεοδωράκης, συνολικά, η «δύναμη» ασθενών του Δαφνίου ήταν χθες 1.100 άτομα εκ των οποίων περίπου 700 φιλοξενούνται σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.ά). Εως το τέλος του έτους 98 ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται στα Τμήματα Χρόνιων Περιστατικών του Δαφνίου θα μεταφερθούν σε δομές της κοινότητας. Από τους 261 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στα ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών οι 54 αφορούν άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, πολύ συχνά για φόνους, κι έχουν το «ακαταλόγιστο» (άρθρο 69). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που υπό τις σημερινές συνθήκες νοσηλεύονται ακόμα και δίπλα σε άτομα με κατάθλιψη, αναμένεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένα ψυχο-ιατροδικαστικά τμήματα. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα δημιουργηθούν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι σε γενικά νοσοκομεία.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προγραμματίστηκε η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις μονάδες του ΠΕΔΥ-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Η λογική πίσω από αυτήν την πρόταση αφορά την πιο εύκολη πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες των ασθενών με ψυχικές παθήσεις που συχνά αποφεύγουν να πηγαίνουν στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας φοβούμενοι τον «στιγματισμό» από την κοινωνία. Της χθεσινής συνάντησης είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είχε ζητήσει επίσπευση του χρόνου υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. kathimerini






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1qkH7Di

via IFTTT

Τεράστιο ψάρι κλέβει τον εξοπλισμό ψαροντουφεκά

Ενώ ο Αρίφ Σαμπίρ έκανε ψαροντούφεκο, σε βάθος 25 μέτρων, στα ανοιχτά της Φλόριντα των ΗΠΑ, από… κυνηγός έγινε θήραμα. Μία μεγάλου μεγέθους σφυρίδα, όπως αναφέρει ο ίδιος, τον πλησίασε, και ενώ εκείνος προσπάθησε να απομακρυνθεί, άρπαξε το βατραχοπέδιλό του.


Μπορεί ο δύτης να μην έπαθε το παραμικρό, ωστόσο δε μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον εξοπλισμό του. Το ψάρι άρπαξε το ψαροντούφεκο του, μαζί με το… μεζέ που βρισκόταν πάνω σε αυτό και συνέχισε τη βόλτα του στο βυθό…






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1oJuovK

via IFTTT

Σε εποπτεία η Ελλάδα μέχρι το… 2050

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε εποπτεία τουλάχιστον μέχρι το 2050», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Γιάννης Βαρουφάκης,


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως η Ελλάδα πτώχευσε περί τα τέλη του 2009 και παραμένει πτωχευμένη, ενώ υποστήριξε ότι τα συμβάντα στην Αργεντινή παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, παγκοσμίως, αλλά όχι τόσο πολύ στην Ελλάδα. «Ο λόγος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ουσιαστικά έχει μεταφερθεί στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογούμενων και διαχειρίζεται κεντρικά και πολιτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1lV7Aoa

via IFTTT

Είκοσι Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς σε σχολείο του ΟΗΕ – Δείτε το Βίντεο

Είκοσι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας , σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.


Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές, οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 50.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1lV7BIJ

via IFTTT

Βαρύς ο πέλεκυς για όσους.. «ξεχάσουν» να τα δηλώσουν όλα

Εξοντωτικές ποινές ακόμα και φυλάκιση περιμένουν όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και κατέχουν θέσεις και εμπλέκονται σε «υπόγειες» συναλλαγές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλάζει τα πάντα στο πόθεν έσχες με πολύ αυστηρότερες ποινές αλλά, ενώ διευρύνει τον αριθμό των δημοσίων λειτουργών και προσώπων στην υποχρέωση υποβολής αναλυτικής δήλωσης εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης.


Τι ισχύει με τις νέες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης


Όπως γράφει και η Ημερησία με νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πρόστιμα– «φωτιά» που φθάνουν μέχρι και το 1.000.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Παράλληλα μετατρέπεται σε κακούργημα η απόκρυψη περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.

toxrima






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1oJunbh

via IFTTT

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η ιστορία των ελληνικών καφέ στην Αυστραλία μέσα από το φωτογραφικό φακό

Η μεγάλη ιστορία των ελληνικών καφέ της Αυστραλίας, αλλά και οι σημαντικές επιρροές που άσκησαν στην κουλτούρα του τόπου, παρουσιάζονται στο Σίδνεϊ, στο Hurstville City Museum & Gallery, μέσα από την έκθεση με τίτλο «Πουλώντας ένα αμερικάνικο όνειρο: Τα ελληνικά καφέ της Αυστραλίας».


Πρόκειται για μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση, αποτέλεσμα της έρευνας της γνωστής φωτογράφου, Έφης Αλεξάκη, και του ιστορικού, Λέοναρντ Ζανιζέφσκι. Η έκθεση, που έκανε την εμφάνισή της το 2008 με θετικές κριτικές, περιλαμβάνει μοναδικές ασπρόμαυρες εικόνες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αίγυπτο αλλά και τις ΗΠΑ, καλύπτοντας δεκαετίες της έντονης παρουσίας των ελληνικών καφέ στην πέμπτη ήπειρο, και προβάλλοντας τον τρόπο και το μέγεθος της επιρροής τους στην αυστραλιανή κουλτούρα.


Με την έκθεση αυτή, φωτίζεται ένα πάρα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο. Τα καφέ ήταν τόπος συνάντησης, κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, ενώ ρόλος που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση της αυστραλιανής κουλτούρας και ο ρόλος που έπαιξαν οι ιδιοκτήτες τους, στην πλειονότητά τους Έλληνες μετανάστες της προπολεμικής περιόδου και της μαζικής μετανάστευσης ήταν ιδιαίτερα σημαντικός.


Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, αλλά και παγκοσμίως, σημειώνεται πως στην ουσία τα ελληνικά καφέ στην Αυστραλία λειτούργησαν σαν «δούρειος ίππος» για την εισβολή του αμερικανισμού στην αυστραλιανή κουλτούρα. Δεν επηρέασαν, όμως, μόνο τον τομέα του φαγητού, αλλά και αυτόν των κοινωνικο – πολιτιστικών συνηθειών, με το σινεμά, τη μουσική και την αρχιτεκτονική, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να γίνεται αισθητή η ελληνική επιρροή στο φαγητό και την τροφοδοσία.


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Hurstville City Museum & Gallery και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από τις 2 Αυγούστου μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.


greekreporter






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1qK57o1

via IFTTT

Χαστούκι στους Τούρκους από το «ελληνικό γιαούρτι» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νίκη επί της Τούρκικης εταιρίας Chobani κατήγαγε η ΦΑΓΕ, έπειτα από δικαστικό αγώνα που κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το εν λόγω δικαστήριο έδωσε τέλος στην υπόθεση «Greek Yoghurt» (σ.σ.: ελληνικό γιαούρτι), με την απόφασή του να είναι οριστική, χωρίς δυνατότητα άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων.


Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Neuberger, καθώς και δύο ακόμη ανώτατοι δικαστές, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στην Chobani να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν εγείρεται κανένα αμφισβητήσιμο νομικό στοιχείο.


Το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης είναι ότι, προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει σωρευτικά:


1. να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος,


2. να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά, και


3. να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.


Έτσι πλέον τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ και αυτό σημαίνει ότι η Chobani απαγορεύεται να πουλάει στη βρετανική αγορά, στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ με την ονομασία «Greek Yoghurt».


Επιπλέον η διαταγή του Δικαστηρίου υποχρεώνει την Chobani να αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ για τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η Chobani υποχρεούται, επίσης, να καλύψει το υπόλοιπο των εξόδων του Αγγλικού Εφετείου, εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Με την απόφαση αυτή η υπόθεση Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει οριστικά.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1tYNs9M

via IFTTT

Κομφούζιο με τις μετεγγραφές των φοιτητών – Το μπαλάκι στα ΑΕΙ ο Λοβέρδος

«Βγάλτε το φίδι εσείς από την τρύπα», είπε, επί της ουσίας, χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Και αυτό διότι παραδέχτηκε τα προβλήματα που θα προκύψουν στα ιδρύματα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης και των μετεγγραφών, αλλά χωρίς να έχει συγκεκριμένη πρόταση επίλυσής τους.


Χαρακτηριστικά, ο κ. Λοβέρδος εκτιμά τους δικαιούχους μετεγγραφής έως 10.000 φοιτητές, ενώ τα ιδρύματα έως 30.000. Ηδη, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος ανέφερε ότι «η πολιτική του υπουργείου οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση», ενώ υπάρχουν ΑΕΙ που δηλώνουν ότι με τα κονδύλια που θα πάρουν δεν μπορούν να καταρτίσουν προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος κατηγορεί τον κ. Λοβέρδο ότι στο θέμα των μετεγγραφών πολιτεύεται ως μαθητευόμενος μάγος.


Ειδικότερα, για τα ΑΕΙ τα «καυτά» θέματα είναι η μείωση των κονδυλίων και τα προβλήματα που θα ανακύψουν (ερήμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων, υπερφόρτωση των κεντρικών) λόγω των μετεγγραφών.


Ως προς το ζήτημα της μείωσης της χρηματοδότησης, όπως ανέφερε στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, από το 2010 έως και το 2014 κυμαίνεται στο 60% με 80%. «Με την κατάσταση αυτή πολλά ΑΕΙ δεν θα μπορέσουν να καταρτίσουν προϋπολογισμό», δήλωσε. Ο κ. Λοβέρδος παρέπεμψε τις αποφάσεις περί της χρηματοδότησης στην ευρύτερη κυβερνητική πολιτική. Στον αντίποδα έδειξε… τα αποθεματικά των ΑΕΙ, τους ΕΛΚΕ και την αναζήτηση πόρων μέσω διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ενδεικτικά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει». Επίσης, αύριο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας. Τρίτο βήμα είναι η απελευθέρωση της διαδικασίας λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πλέον οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων και όχι με υπογραφή υπουργού.


Στο θέμα των μετεγγραφών, κατεγράφη διαφωνία των δύο πλευρών για τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κ. Λοβέρδος τούς εκτίμησε έως 10.000, τα ιδρύματα τους εκτιμούν μεταξύ 20.000 και 30.000. Πάντως, χθες η ΑΣΠΕ επιτέθηκε στον κ. Λοβέρδο κατηγορώντας τον ότι δεν τηρεί τις δηλώσεις του. «Ο κ. Λοβέρδος αφού, όπως δήλωσε, δεν μπορεί επί του παρόντος να βρει λύση για τις μετεγγραφές και τις συσχετίζει με τη δήθεν “πλημμυρίδα των χιλιάδων μετεγγραφών”, όπως αυτές θα εμφανιστούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι “δεν γίνεται να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση περί μετεγγραφών και για τους επιτυχόντες πέρυσι”, αναιρώντας με τη δήλωση αυτή τον ίδιο τον εαυτό του», ανέφερε η ΑΣΠΕ. «Μπροστά στην τραγελαφική αυτή κατάσταση και στη σύγχυση που επικρατεί για τις μετεγγραφές, έχει υποχρέωση ο κ. Λοβέρδος να μεριμνήσει άμεσα για την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως και να καθορίσει ρητώς ότι η γενική συνέλευση του τμήματος υποδοχής υποχρεούται να πάρει απόφαση για το θέμα της εγγραφής των ζητούντων μετεγγραφή μέχρι 30 Νοεμβρίου. Δεν φταίνε οι πολύτεκνοι για το κατάντημα της Παιδείας, αλλά εκείνοι που πολιτεύονται ως μαθητευόμενοι μάγοι».


«Δεν έχει σχέδιο»


Οξύτατη ήταν και η δήλωση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ: «Με την πολιτική που ακολουθείται, τα περιφερειακά και τα μικρότερα πανεπιστήμια οδηγούνται σε πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση, ενώ τα κεντρικά και μεγαλύτερα επιβαρύνονται περισσότερο. Ηδη την τελευταία χρονιά σε πολλά τμήματα ο τελικός αριθμός των φοιτητών, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών, διπλασιαζόταν σε σχέση με τους εισαγόμενους από τις εξετάσεις. Φαίνεται επιπλέον ότι το υπουργείο δεν έχει σχέδιο για τον χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αφού από τη μία πλευρά μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα πανεπιστήμια κι από την άλλη ανακοινώνει την ίδρυση νέων τμημάτων (σήμερα, Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων· πριν απο1,5 χρόνο, τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία) χωρίς επαγγελματική προοπτική. Παράλληλα, προαναγγέλλει νέα μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κατά 29%. Με τη νέα μείωση, η συνολική περικοπή φτάνει το 80% στα κεντρικά πανεπιστήμια τα τελευταία 4 χρόνια. Η πολιτική οδηγεί τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση. Η ελληνική κοινωνία δεν θα συγχωρήσει αυτή την κατάσταση».


Τέλος, το υπουργείο Παιδείας στη χθεσινή ανακοίνωση αφιερώνει μόνο μία σειρά στο θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, λέγοντας «ο νόμος για τους λιμνάζοντες φοιτητές θα εφαρμοστεί». Ισως διότι γνωρίζει ότι τα ΑΕΙ, που είναι αρμόδια να εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη, θα την καθυστερήσουν. Ισως διότι η ηγεσία του δεν θέλει να εξειδικεύσει αντιλαϊκά μέτρα…kathimerini






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1uFUFja

via IFTTT

Σύσταση ειδικής ομάδας ΔΟΠΑ για τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην κατάρριψη της πτήσης MH17

Έντονες ανησυχίες για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε εμπόλεμες ζώνες


Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ)ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα ασχοληθεί με τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, πτήση MH17, στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία.


Ο Ρέιμοντ Μπέντζαμιν, γενικός γραμματέας του ΔΟΠΑ, δήλωσε ότι η τραγωδία αυτή έχει προκαλέσει «έντονες ανησυχίες οι οποίες αφορούν στις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών που εκτελούν δρομολόγια προς, από και πάνω από εμπόλεμες ζώνες».


Ο Μπέντζαμιν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΔΟΠΑ στο Μόντρεαλ, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με άλλες σχετικές υπηρεσίες, στην οποία συμμετείχε και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).


«Οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο νιώθουν οργή. Τα πολιτικά αεροσκάφη αποτελούν όργανα της ειρήνης», δήλωσε ο Τόνι Τάιλερ, επικεφαλής της IATA.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1uFUHYu

via IFTTT

Kατέρρευσε το επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο (Τι πρωτότυπο…)

Το επικοινωνιακό εγχείρημα της κυβέρνησης ότι το δήθεν ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι σηματοδοτεί έξοδο από το Μνημόνιο κατέρρευσε στις Βρυξέλλες, όπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι δανειστές θα έρθουν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου.


Ενώ το μέγαρο Μαξίμου έστησε επικοινωνιακά μια ολόκληρη ιστορία για τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, έσπευδε να δηλώσει ότι «η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… τους χάλασε τα σχέδια.


Ερωτηθείς σχετικά χθες (Τρίτη), ο Αντουάν Κολομπανί δήλωσε ότι η τρόικα θα βρεθεί όπως έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, οι οποίες θα αφορούν την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την τήρηση των προαπαιτούμενων.


Ο ίδιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», ανέφερε ότι πράγματι έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ της τρόικας και υπουργών της κυβέρνησης, η οποία είναι καθαρά «προπαρασκευαστική» και θα προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις των Αθηνών…


ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό τρικ η συνάντηση των Παρισίων


«Είτε εν Παρισίοις είτε εν Αθήναις, η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων», σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη «διαρροή» ότι η επόμενη συνάντηση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη του Φωτός.


Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, σε κατ” ιδίαν συζητήσεις επιμένουν στην άποψη ότι «η κυβέρνηση, μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία της να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, επιδιώκει να αναστρέψει την πολιτική πραγματικότητα».


Χαρακτήριζαν δε «επικοινωνιακό τρικ» τη συνάντηση των Παρισίων, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «απλή αλλαγή του γεωγραφικού σκηνικού, μάλλον μια νότα ειρωνείας προσφέρει στην ελληνική κοινωνία», αφού η «σκληρή πραγματικότητα» διαρκώς διαψεύδει τις όποιες κυβερνητικές μεγαλοστομίες για έξοδο από την κρίση…

efsyn






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1uFUEvN

via IFTTT

Ομήρου: Η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη

Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως “δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ”. Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων και αγνοουμένων ηρώων της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι πρέπει να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μας υπαγορεύει άλλα καθήκοντα, σημείωσε, να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Ο κ. Ομήρου είπε ότι στις συνομιλίες των τελευταίων μηνών η τουρκική πλευρά καταθέτει προτάσεις που προνοούν δύο κρατικές οντότητες με παραπομπή σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα, σε δυαρχία, σε εξίσωση πλειοψηφίας και μειοψηφίας, σε παραμονή των εποίκων, σε άρνηση εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου και σε διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας. “Εκμεταλλευόμενη η τουρκική πλευρά την άκρως επικίνδυνη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, εμφανίζεται στρεψόδικος, προκλητική και αδιάλλακτη, οδηγώντας τις συνομιλίες σε κατάρρευση”, σημείωσε Ενώπιον αυτών των αμείλικτων δεδομένων, συνέχισε, ο επανασχεδιασμός στρατηγικής και τακτικής δεν είναι απλώς προσφερόμενη επιλογή, είναι μονόδρομος. είναι εθνική, επιτακτική ανάγκη. “Επιβάλλεται διαβούλευση και εθνική συνεννόηση. Επιβάλλεται η κοινή πορεία Κύπρου-Ελλάδας. Επιβάλλεται η στράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων σε Κύπρο, Ελλάδα και απόδημο Ελληνισμό. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για χίμαιρες, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Οφείλουμε, αξιοποιώντας τα νέα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, να οικοδομήσουμε μια νέα πορεία για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής αδικοπραγίας”, συμπλήρωσε. “Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση”, σημείωσε ο κ. Ομήρου. Ανέφερε ότι οι ήρωες που τιμούμε σήμερα με τη θυσία τους στέλλουν από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού στους αιώνες, το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. Μας δίνουν προσταγή αντίστασης για την ελευθερία και τη δικαίωση, για τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Χρέος μας να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Να κτίσουμε το καινούργιο, με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για την αγέραστη μνήμη των μαχητών, των ηρώων και των μαρτύρων του 70 του Τάγματος Μηχανικού και της Διμοιρίας Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ, κατάληξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/UK2fZp

via IFTTT

Σήμερα το Σ.Α. υιοθετεί το ψήφισμα για ανανέωση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και να υιοθετήσει ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο. Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών, αλλά και της ολομέλειας ήταν συντομότερες από άλλες φορές ενώ λόγω της απουσίας φέτος από το Σ.Α. στενών συμμάχων της Τουρκίας – όπως ήταν το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν τα προηγούμενα δύο χρόνια – βοήθησαν στους να μην τεθούν ακραίες θέσεις που προωθούσε η Άγκυρα ως αντίβαρο των προσπαθειών της πλευράς μας για περαιτέρω βελτιώσεις.


Ετσι, αν και από την αρχή το προσχέδιο ψηφίσματος των Βρετανών είχε χαρακτηριστεί ως θετικό, το τελικό αποτέλεσμα – μετά κι από παρεμβάσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας και φίλων της Κύπρου – χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές ως ιδιαίτερα θετικό.


Με το ψήφισμα επαναβεβαιώνονται οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού όπως τίθενται στα σχετικά ψηφίσματα και ιδιαίτερα στο 1251 και επαναλαμβάνεται το κάλεσμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το καθεστώς που υπήρχε προς της 30ής Ιουνίου 2000.


Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερο ισορροπημένη φρασεολογία στις παραγράφους που αφορούν στις εξελίξεις του κυπριακού, αλλά και τα ΜΟΕ και τους αγνοούμενους.


Ετσι, τα μέλη του Σ.Α. καλωσορίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις 11 Φεβρουαρίου 2014, και τις διασταυρωμένες επισκέψεις των επικεφαλής διαπραγματευτών σε Αγκυρα και Αθήνα και εκφράζουν την υποστήριξή τους για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.


Σε άλλη παράγραφο ενθαρρύνονται οι πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα θέματα ουσίας που δεν έχουν επιλυθεί κατά τρόπον αλληλένδετο και τονίζεται ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο.

Ενθαρρύνεται επίσης ο ΓΓ να διορίσει ειδικό σύμβουλο στο εγγύς μέλλον.


Να σημειωθεί τέλος η αφαίρεση παραγράφου που υπήρχε σε παλαιότερα ψηφίσματα, μετά τις διαρροές των εγγράφων Ντάουνερ, η οποία ανέφερε ότι η υπονόμευση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών υπονομεύει την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία.


Το τελικό σχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί σήμερα, αναφέρει τα εξής:


Το Σ.Α,


Καλωσορίζοντας την έκθεση του ΓΓ την 1η Ιουλίου 2014 (S/2014/461) για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο


Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε με την άποψη ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 31ης Ιουλίου 2014


Σημειώνοντας την πρόθεση του ΓΓ να αναφερθεί στις καλές του υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα υποβάλει έκθεση και απηχώντας στην σθεναρή πεποίθηση του ΓΓ ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους Κυπρίους, και επαναβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην υποβοήθηση των πλευρών να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση της νήσου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση


Καλωσορίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις 11 Φεβρουαρίου 2014, και τις διασταυρωμένες επισκέψεις των επικεφαλής διαπραγματευτών σε Αγκυρα και Αθήνα και εκφράζει την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.


Τονίζοντας τη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα στην πλήρη, ευέλικτη και εποικοδομητική εμπλοκή όλων των πλευρών στις διαπραγματεύσεις και σημειώνοντας ότι η κίνηση προς μία περισσότερο προσανατολισμένη σε αποτελέσματα φάση των διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμη επιφέρει ως αποτέλεσμα μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., ενθαρρύνοντας τις πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα θέματα ουσίας που δεν έχουν επιλυθεί κατά τρόπον αλληλένδετο και τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο,


Σημειώνοντας την ανάγκη για προώθηση του προβληματισμού και των συζητήσεων για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καλώντας για ανανεωμένες προσπάθειες για εφαρμογή όλων των ΜΟΕ που απομένουν και για συμφωνία και εφαρμογή περαιτέρω βημάτων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων


Επιβεβαιώνοντας τη σημασία των συνεχιζόμενων διελεύσεων από Κυπρίους στην πράσινη γραμμή και ενθαρρύνοντας το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία και άλλων σημείων διέλευσης


Πεπεισμένο για τα πολλά σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, που θα προκύψουν για όλους τους Κυπρίους από μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού, παροτρύνοντας τις δυο πλευρές και τους ηγέτες τους να καλλιεργήσουν μια θετική δημόσια ρητορική και ενθαρρύνοντάς τους ξεκάθαρα να εξηγήσουν τα οφέλη από τη διευθέτηση, όπως και την ανάγκη αυξημένης ευελιξίας και συμβιβασμού ώστε να τη διασφαλίσουν, και στις δύο κοινότητες πολύ πριν από οποιαδήποτε τελικά

δημοψηφίσματα,


Επισημαίνοντας τον υποστηρικτικό ρόλο της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα προς τα μέρη που ενδιαφέρονται στην ανάληψη πρακτικών βημάτων στην κατεύθυνση να βοηθηθούν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες να αξιοποιήσουν πλήρως την παρούσα ευκαιρία,


Σημειώνοντας την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο νησί και κατά μήκος της πράσινης γραμμής παραμένει σταθερή και προτρέποντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του στρατιωτικού στάτους κβο, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης, να υπονομεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ή να βλάψουν την καλή θέληση στο νησί,


Υπενθυμίζοντας τη σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη θα είχε βελτιωθεί εάν και οι δύο πλευρές αποδέχονταν το μνημόνιο του 1989 που χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη,


Σημειώνοντας με λύπη πως οι πλευρές περιορίζουν την πρόσβαση στα εναπομείναντα ναρκοπέδια στην ουδέτερη ζώνη, και πως η αποναρκοθέτηση στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας τον συνεχή κίνδυνο από τις νάρκες στην Κύπρο, σημειώνοντας επίσης τις πρόσφατες προτάσεις και εισηγήσεις για την αποναρκοθέτηση και προτρέποντας ταχεία συμφωνία στη διευκόλυνση της επανέναρξης των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης και εκκαθάρισης των εναπομεινάντων ναρκοπεδίων,


Συγχαίρει το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων της, προτρέποντας το άνοιγμα της πρόσβασης σε όλες τις περιοχές ταχέως, για να επιτραπεί στην Επιτροπή να φέρει σε πέρας το έργο της κι έχοντας εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων,


Συμφωνώντας πως η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων ομάδων, είναι ουσιώδης για την πολιτική διαδικασία και μπορεί να συμβάλει ώστε οποιαδήποτε μελλοντική λύση να είναι διαρκής, χαιρετίζοντας όλες τις προσπάθειες για την προώθηση δικοινοτικών επαφών και εκδηλώσεων περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και αυτών από πλευράς των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, και προτρέποντας τις δύο πλευρές να προωθήσουν την ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ οικονομικών και εμπορικών φορέων και να απομακρύνουν όλα τα εμπόδια για τέτοιες επαφές,


Υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως το Συμβούλιο προωθήσει μία σθεναρή στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων,


Χαιρετίζοντας την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να παρακολουθεί στενά όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένη της επιθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν κριθεί κατάλληλο, και σημειώνοντας τη σημασία του σχεδιασμού για παν ενδεχόμενο σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων συστάσεων, για περαιτέρω προσαρμογές στους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τη σύνθεση της Δύναμης και άλλους πόρους και την ουσία των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τις απόψεις των πλευρών,


Σημειώνοντας με ικανοποίηση τις προσπάθειες της Lisa Buttenheim ως Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα και εκτελούσα χρέη Ειδικού Συμβούλου, ευχαριστώντας τον απερχόμενο Διοικητή της Δύναμης υποστράτηγο Chao Liu, χαιρετίζοντας αναλαμβάνουσα καθήκοντα Διοικητή της Δύναμης υποστράτηγο Kristin Lund, ευχαριστώντας τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων ως Ειδικός Σύμβουλος, και ενθαρρύνοντας τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει Ειδικό Σύμβουλο στο εγγύς μέλλον,


Απηχώντας την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές για χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την παράκλησή του για περαιτέρω εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς και εκφράζοντας εκτίμηση στα κράτη μέλη που παρέχουν προσωπικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ,


Χαιρετίζοντας και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ευαισθητοποιήσουν το προσωπικό που συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές για την πρόληψη και τον έλεγχο του HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις,


1.-Αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνει ότι αυτή δεν υπήρξε επαρκής και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια συνολική και διαρκή διευθέτηση, και παροτρύνει τις πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου στα ουσιώδη ζητήματα.

2.-Λαμβάνει υπό σημείωση την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (S/2014/461)

3.-Υπενθυμίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2026 (2011), και καλεί τους δύο ηγέτες:

(Α) Να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα

(Β) Να συνεχίσουν να εργάζονται με τις Τεχνικές Επιτροπές με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων

(Γ) Να βελτιωθεί η δημόσια ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης των δημοσίων μηνυμάτων πάνω στις συγκλίσεις και την περαιτέρω πορεία, και την μεταφορά περισσότερο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων

(Δ) Αύξηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία, ανάλογα με την περίπτωση.

4. Προτρέπει την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προσβλέπει σε συμφωνία και εφαρμογή περαιτέρω τέτοιων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης, που θα μπορέσουν να συμβάλουν σε ένα υποβοηθητικό περιβάλλον για μία διευθέτηση

5. Χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες προς διευκόλυνση των προϋποθέσεων εκταφής της Επιτροπής Αγνοουμένων, και καλεί όλα τα μέρη να παράσχουν ταχέως πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, δεδομένης της ανάγκης να εντατικοποιηθεί το έργο της επιτροπής.

6. Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα

7. Εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2015

8. Καλεί τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εμπλέκονται, ως επείγον θέμα και σεβόμενες τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, και το μνημόνιο των Ηνωμένων Εθνών του 1989 με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας στα εκκρεμή ζητήματα

9. Καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000

10. Καλεί αμφότερες τις πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση σε πυροτεχνουργούς και να διευκολύνουν την απομάκρυνση των εναπομενόντων ναρκών της Κύπρου, εντός της νεκρής ζώνης, και προτρέπει και τις δύο πλευρές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και εκτός της νεκρής ζώνης

11. Ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015 και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις ανάλογα με τις ανάγκες

12. Χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την εφαρμογή της πολιτικής του Γενικού Γραμματέα για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση και τη διασφάλιση πλήρους συμμόρφωσης του προσωπικού της με τον κώδικα συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών, καλεί τον Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γι΄ αυτό το σκοπό και να κρατά ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας, και προτρέπει τις χώρες που διαθέτουν στρατεύματα να προβούν στις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες περιλαμβανομένης της ενημερωτικής εκπαίδευσής τους πριν την έναρξη της αποστολής, και να λαμβάνουν πειθαρχικά και άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν την πλήρη ανάληψη ευθυνών σε περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς από το προσωπικό τους

13. Αποφασίζει να συνεχίσει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/UK2gfO

via IFTTT

Στην Αθήνα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Ο κ. Νίμιτς θα έχει σήμερα συνάντηση στις 13.00 με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ χθες είχε συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Εκτίμησε ακόμη ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.


Σημείωσε δε ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λόγω και των διεθνών εξελίξεων.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/UK2dkk

via IFTTT

Φρουρούμενοι σε νοσοκομεία οι άνδρες που έκαναν «Φαρ Ουέστ» τα Σφακιά

Φρουρούμενοι στα νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου είναι οι τρεις άνδρες, από 40-60 ετών, που συνεπλάκησαν χθες στα Σφακιά όταν έβγαλαν τα όπλα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μετά από «βροχή» πυροβολισμών.


Ο ένας άνδρας που έφερε σοβαρό τραύμα από μια σφαίρα στο θώρακα, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Και ο δεύτερος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων καθώς έφερε τραύματα από 4 σφαίρες στο πόδι, ενώ ο τρίτος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με τραύματα στο γόνατο και υπεβλήθη σε επέμβαση.


Όλο το βράδυ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στα Σφακιά αλλά και στα δυο νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι τρεις άνδρες, γαι την αποφυγή εντάσεων και τη διατήρηση της ηρεμίας.


Τους άνδρες, δυο εκ των οποίων είναι αδέρφια, φαίνεται ότι τους χωρίζουν διαφορές που οδήγησαν και στο περιστατικό.


Πάντως από χθες στα Σφακιά επικρατεί αναβρασμός κυρίως σε επισκέπτες της περιοχής οι οποίοι έγιναν μάρτυρες του αιματηρού περιστατικού που έλαβε χώρα ημέρα σε ένα κεντρικό σημείο όπως το λιμάνι.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/Xd6vm4

via IFTTT

Ξεφτίλα της ΔΗΜΑΡ – Τα Ελληνόπουλα στον… Καιάδα και η Γιαννακάκη κόπτεται για το πρόγραμμα εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων…

Έμμεσες κατηγορίες για την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει για το πρόβλημα με την παράταση ή μη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη και το αντίστοιχο για τους ρομά σε άλλες περιοχές, διατυπώνει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, σε σχετική ερώτησή της.


Αναλυτικά αναφέρει:

Θέμα: Τέλος τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και μουσουλμανικής μειονότητας; Κανένα μέτρο για την ομαλή ένταξη παιδιών Ρομά Ασπροπύργου;

Με τη με αριθμό 225/19-6-2014 ερώτησή μας προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ζητήσαμε να ενημερώσει τη Βουλή αν θα συνεχίζοντα και με ποια μορφή τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο 2014.

Με τη με αριθμό 108460/ΙΗ ΕΞ 96426 εισ./11-7-2014 απάντησή του, ο Υπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε! Απλώς ενημέρωσε μόνο πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών Ρομά του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την υποβολή και δημοσιοποίηση της ερώτησής μας, ζήτησε παράταση του προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο 2014 για τη λειτουργία θερινών τμημάτων και την (επαν)εγγραφή των μαθητών Ρομά, χωρίς καν να ενημερώσει τη Βουλή αν το Υπουργείο του είχε εγκρίνει την παράταση, ένδεκα ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος! Καμιά απάντηση δεν δόθηκε μέχρι και σήμερα για τα αντίστοιχα προγράμματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα παιδιά Ρομά και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Έτσι δημιουργείται η εντύπωση πως τα προγράμματα αυτά δεν θα συνεχιστούν. Παράλληλα, η απάντηση του Υπουργού δείχνει πως ο ίδιος και το Υπουργείο του, τους οποίους αφορούσε η ερώτηση, δεν έχουν άποψη, ούτε φυσικά έχουν πάρει απόφαση αν θα συνεχιστούν τα προγράμματα, ή, ακόμα χειρότερα, έχουν αποφασίσει να μη συνεχιστούν αλλά δεν επιθυμούν να το δημοσιοποιήσουν.

Επί πλέον, με τη με αριθμό 8399/3-6-2014 ερώτησή μας, ζητούσαμε από τον Υπουργό να πληροφορηθούμε, μεταξύ άλλων, ποια μέτρα θα ζητήσει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη ένταξή των μαθητών Ρομά που μετεγγράφηκαν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, μετά την κατάργηση του σχολείου-γκέτο 12ου ΔΣ Ασπροπύργου, με δεδομένη τη ρητή και απειλητική αντίθεση του Δήμου Ασπροπύργου, ώστε να μην επαναληφθούν αντιδράσεις όπως εκείνες του 2005 που οδήγησαν στην περιθωριοποίηση των παιδιών Ρομά στο σχολείο-γκέτο και στη μοναδική στην πανευρωπαϊκή ιστορία του ΕΔΔΑ διπλή καταδίκη για την ίδια παράβαση του δικαιώματος των Ρομά στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.

Στη με αριθμό 100666/ ΙΗ ΕΞ 88244 εις./30-6-2014 απάντησή του, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος δεν απάντησε στο ερώτημα αυτό, δημιουργώντας την εντύπωση πως το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να πάρει μέτρα με κίνδυνο να επαναληφθούν τα θλιβερά γεγονότα του 2005.


Επειδή η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κύριος Υπουργός ερωτάται να απαντήσει επειγόντως:

1. Το Υπουργείο έχει αποφασίσει τα τρία προγράμματα να συνεχιστούν και, αν ναι, με ποια μορφή, προκήρυξης ή παράτασης;

2. Ενέκρινε το Υπουργείο το αίτημα παράτασης μέχρι τον Οκτώβριο 2014 του προγράμματος του ΕΚΠΑ για τα παιδιά Ρομά; Αν ναι, με ποιες συγκεκριμένες δράσεις σκοπεύει το πρόγραμμα αυτό να υποστηρίξει την ένταξη των παιδιών Ρομά στο 11ο ΔΣ Ασπροπύργου;

3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει το Υπουργείο, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, για να διασφαλιστεί η αρμονική ένταξη στο 11ο ΔΣ Ασπροπύργου των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στο Σοφό Ασπροπύργου; Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει ενημερώσει ή σκοπεύει να ενημερώσει, και πότε, τους γονείς των Ρομά για να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους που έχουν διατυπώσει σε διεθνείς οργανισμούς που τους επισκέφθηκαν μετά την απόφαση κατάργησης του 12ου ΔΣ Ασπροπύργου;






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1nGKAOi

via IFTTT

Παύλος Ούντα Χατέμ: “Η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο”

Τις δύσκολες και τραγικές στιγμές που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη λωρίδα της Γάζας από τις επιθέσεις των Ισραηλινών περιγράφει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ και στον Βασίλη Ιωάννου ο κ. Παύλος Ούντα Χατέμ, γενικός γιατρός από την Παλαιστίνη, που τα τελευταία δέκα χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Καβάλα.


Διατηρώντας ασίγαστη τη φλόγα για την ελευθερία της πατρίδας του, ο κ. Χατέμ μιλά για μια διαχρονική γενοκτονία των Παλαιστινίων, για μια ομαδική σφαγή με θύματα κυρίως παιδιά, ζητά να σταματήσει ο αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας και να επέμβει η διεθνής κοινότητα για την ειρήνη στην περιοχή.


Κύριε Χατέμ, ζείτε πολλά χρόνια στην Καβάλα, μακριά από την οικογένειά σας που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ποια είναι η πληροφόρηση που έχετε από συγγενείς και φίλους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί;

Πριν σας μιλήσω για την σημερινή κατάσταση, θα ήθελα να κάνω μία αναδρομή στο παρελθόν. Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μία παράλια χερσαία ζώνη μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ , που ιδρύθηκε το 1948, δεχόμενη τους πρόσφυγες μετά τον πόλεμο. Εκτείνεται βόρια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου, έχει μήκος 41 χιλιόμετρα και πλάτος 6-12 χιλιόμετρα. Συνολικά, η έκτασή της είναι περίπου 460 χιλιόμετρα. Στο μικρό αυτό κομμάτι ζουν 1.800.000 άνθρωποι. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Την διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μέχρι το 1967 την είχε η Αίγυπτος. Μετά τον πόλεμο των έξι ημερών μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, πέρασε στην κατοχή του Ισραήλ. Ύστερα από πολλές εξεγέρσεις στη Γάζα και στην Παλαιστίνη, ο στρατός του Ισραήλ αποσύρθηκε το 2005, με αποτέλεσμα η περιοχή να τελεί υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής αρχής. Παρόλο όμως που αποσύρθηκε ο ισραηλινός στρατός, το Ισραήλ δεν έπαψε νε ελέγχει όλα τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, είτε από ξηρά, είτε από αέρα, είτε από θάλασσα, δημιουργώντας έναν απάνθρωπο αποκλεισμό (εμπάργκο), όλα αυτά χρόνια στην περιοχή. Η μοναδική έξοδος του λαού της Γάζας είναι τα σύνορα με την Αίγυπτο. Κι αυτή ακόμη όμως πολλές φορές είναι κλειστή, καθώς την ελέγχουν τόσο η Αίγυπτος και το Ισραήλ . Από το 2006 υπάρχει αυτός ο αποκλεισμός που είναι η αιτία όλων των θανάτων στην Παλαιστίνη. Γενικά, υπάρχει μία κατάσταση φτώχιας, πείνας, μίσους και φανατισμού. Η επικοινωνία με τους συγγενείς μας και τους φίλους μας είναι ανύπαρκτη. Κάποιες φορές μπορώ να μιλάω με συναδέλφους στο νοσοκομείο και με τον αδελφό μου που είναι γιατρός. Δεν υπάρχει καμία άλλη επαφή. Έχουν καταστραφεί τα πάντα: το δίκτυο της ΔΕΗ, η κινητή τηλεφωνία. Δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να καλύψουν τα γεγονότα, ούτε εικόνες από τους βομβαρδισμούς. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, έχουν σκοτωθεί 1.050 άτομα, η πλειονότητα των οποίων, δυστυχώς, είναι παιδιά. Ο Ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να σκοτώσει παιδιά και άμαχο πληθυσμό. Αυτός δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία. Δυστυχώς, κανένα κράτος στον κόσμο δεν αντιδρά και δεν κάνει τίποτα.


Για να δούμε και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, αυτό που επίσημα λέγεται δια στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είναι πως η Χαμάς έχει σπάσει την εκεχειρία και πως εξακολουθεί να πλήττει με τους αμφιβόλου δυναμικής και ευστοχίας πυραύλους της το Ισραήλ. Μήπως με τις κινήσεις της αυτές η Χαμάς δίνει αφορμή στο Ισραήλ να προχωράει σε μεγαλύτερες επιθέσεις;


Το Ισραήλ, όταν βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, χρησιμοποιεί πάντα τη γλώσσα του ψέματος. Τα περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία που έχουν βομβαρδιστεί είναι μετά από εντολή του στρατού. Ενώ το περασμένο Σάββατο υπήρχε μία εκεχειρία, τα ισραηλινά αεροπλάνα και ο στρατός χτυπούσαν ό,τι κινούνταν. Επομένως, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την εκεχειρία για στρατιωτικούς λόγους, προκειμένου να προχωρήσει περισσότερο στη Λωρίδα της Γάζας. Η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ θέλει να σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους Παλαιστίνιους. Ο δικός μας στόχος από την άλλη, είναι η ελευθερία. Αυτό που ζητάμε είναι να φύγει ο εχθρός από την περιοχή μας.


Ακόμη και αν δεν υπήρχε η Χαμάς, θα ήταν μία άλλη οργάνωση, ένα άλλο κόμμα που θα είχε την ηγεσία της περιοχής και θα έκανε την αντίσταση κατά των Ισραηλινών. Από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι η μάχη είναι άνιση, γιατί «ενοχλούν» τους Ισραηλινούς με τις ρουκέτες που ρίχνουν; Τι επιδιώκουν να πετύχουν;


Όπως γνωρίζετε, για πολλά χρόνια κατηγόρησαν τον Αραφάτ ως τρομοκράτη. Ο λόγος δεν ήταν η ύπαρξη της Χαμάς. Κατηγορούν όποιον στρέφεται εναντίον τους. Ουσιαστικά, όλους τους Παλαιστίνιους. Αν η αγάπη για την πατρίδα είναι τρομοκρατία, τότε οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πιστεύει πράγματα που δεν ισχύουν. Ο Παλαιστινιακός λαός παλεύει και αγωνίζεται για να απελευθερωθεί από τον «καρκίνο» που υπάρχει από το 1948. Δυστυχώς, η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου. Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Σε ό,τι αφορά τις ρουκέτες, κάποτε ήταν πέτρες, μετά σφεντόνες, μετά όπλα. Αυτά υπάρχουν. Δεν είναι δυνατό να μην αμύνεσαι, όταν κάποιος έρχεται να σε σκοτώσει. Θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος άμυνας. Ο άλλος τρόπος είναι να περιμένεις να σε σκοτώσουν, να καταστρέφουν το σπίτι σου ή να φύγεις. Αν δεν υπήρχε αυτός ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, δεν θα χρησιμοποιούνταν καμία ρουκέτα. Ας δημιουργηθεί επιτέλους ένα κράτος, ώστε αυτά τα όπλα να μην υπάρχουν. Θα ήταν αρκετή και μόνο η ύπαρξη στρατού για την άμυνα της περιοχής.


Οι ισραηλινοί απλά χρησιμοποιούν τη χρήση ρουκετών ως αφορμή για τις επιθέσεις τους. Ακόμη και ο κ. Ομπάμα ζήτησε να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι επιθέσεις. Μου είπατε ότι ο τόπος της καταγωγής σας είναι το πρώτο χωριό που μπαίνει κανείς στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Αυτό το χωριό συνεχίζει να υπάρχει;


Όσον αφορά την Αμερική, αν θυμάστε, για ανύπαρκτους λόγους, μέσα σε μία νύκτα βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, όπως και το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Κατέστρεψε πολλές χώρες. Εδώ, το Ισραήλ καταστρέφει, δολοφονεί τόσα χρόνια αθώους Παλαιστίνιους και δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση. Πάντα δε, σταματάει τη διαδικασία για καταδίκη των Ισραηλινών ως εγκληματίες πολέμου. Η Αμερική προσπαθεί να βγάλει το Ισραήλ από το αδιέξοδο. Σε ό,τι αφορά το χωριό μου, έχουν καταστραφεί πάνω από 500 σπίτια, δύο νοσοκομεία και έχουν κτυπηθεί δύο ασθενοφόρα. Δεν αφήνουν καν τα ασθενοφόρα να πλησιάζουν τους τραυματίες. Το Σάββατο, που υπήρχε μία εκεχειρία για 12 ώρες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με τα αδέλφια μου, με ενημέρωσαν πως καταστράφηκαν τα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας 600.000 πρόσφυγες που δεν έχουν που να πάνε. Αναγκαστικά κρύβονται σε σχολεία.

Όπως λέγεται, προκειμένου να σπάσει αυτός ο αποκλεισμός, υπάρχουν σήραγγες από τις οποίες μπορούν μαχητές της Χαμάς να κάνουν επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος ή ακόμη και να γίνεται εφοδιασμός με τρόφιμα, φάρμακα κλπ. Ισχύει κάτι τέτοιο;


Όπως είπα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθουν κάποια τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα. Από τις σήραγγες αυτές έχουν διαφύγει και τραυματίες πολέμου για την Αίγυπτο και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορεί μία σήραγγα 500 μέτρων να βγει στην Αίγυπτο, που έτσι κι αλλιώς, είναι σύμμαχος με το Ισραήλ, καθώς μας κλείνει τα σύνορα. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ρεύμα, λειτουργούν με γεννήτριες, ενώ και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι επαρκές. Έρχονται εθελοντές γιατροί από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν τους αφήνουν να περάσουν. Αυτός ο αποκλεισμός είναι απάνθρωπος. Αν σταματήσει να υφίσταται, λύνεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις σφαγές στη Γάζα. Ζητάμε να σταματήσουν οι σφαγές και ο αποκλεισμός.


Πιστεύετε ότι το κλειδί για την ειρήνη ή την ηρεμία στην περιοχή είναι να σταματήσει ο αποκλεισμός; Αν ναι, από εκεί και πέρα τι μπορεί να γίνει; Πόσο αισιόδοξος είστε ότι στο μέλλον θα βρεθεί λύση;

Για να σταματήσει ένας αποκλεισμός, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με Διεθνείς Επιτροπές που ελέγχουν τα σύνορα. Για να μην έχουμε και άλλα θύματα, για να μην έχουμε επιδημίες, για να μπορέσει ο κόσμος να κινηθεί πιο ελεύθερα, θα πρέπει να σταματήσει ο αποκλεισμός. Βέβαια, ο αγώνας συνεχίζεται κατά των κατακτητών. Εμείς έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Η ελευθερία όμως δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιον εχθρό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πατρίδα μας, παρά το ότι έχουμε πολλά θύματα. Είναι κάτι που μας λυπεί και μας πονάει. Αλλά, είμαστε περήφανοι και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για δικαιοσύνη και ελευθερία.






from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1nGKyWx

via IFTTT