Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Τι θα γίνει σε μισθούς και συντάξεις μετά τη συμφωνία στο Eurogroup



ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Εχουμε μπροστά μας μια τετραετία για να αναπτύξουμε την πολιτική μας, όχι ένα... τετράμηνο». Με αυτή τη φράση κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της Γραμματείας

Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντιπαρέρχονται τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την υλοποίηση ακόμη και των ρεαλιστικότερων (σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις) προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σχετικά με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή τη «μη παρέμβαση» στο Ασφαλιστικό, η οποία... αναιρέθηκε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup (με βάση το e - mail του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τις δεσμεύσεις οι οποίες αναλήφθηκαν) υποχρέωσε ήδη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναβάλει την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων τα οποία είχε σπεύσει να προαναγγείλει η κυβέρνηση και να αρχίσει να... εξερευνά τις «γκρίζες» ζώνες τόσο στα «πακέτο» των εργασιακών σχέσεων και των μισθών όσο και στις κατευθυντήριες «γραμμές» για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Οι ειδικές αναφορές που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για τα θέματα αυτά σε συνδυασμό με το «μορατόριουμ» για την αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας στο κρίσιμο 4μηνο, όπως παραδέχονται τα επιτελεία τόσο του Π. Σκουρλέτη όσο και του Δ. Στρατούλη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για «παρεκκλίσεις» τουλάχιστον σε όσα ρητά προβλέπονται ή έχουν δημοσιονομικό κόστος και για να προωθηθούν, θα πρέπει να βρεθούν συγκεκριμένα δημοσιονομικά «ισοδύναμα».

Οι ίδιοι εκτιμούν, ωστόσο, ότι για όσα δεν... περιλαμβάνονται ρητά στο κείμενο, η... δημιουργική ασάφεια που υπάρχει, θα επιτρέψει να υλοποιηθούν κάποια από τα μέτρα τα οποία βρίσκονται στο βασικό «πυρήνα» των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Με βάση τα παραπάνω, «γκρίζες» ζώνες για τους μισθούς και τις συντάξεις αποτελούν:


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

«Ο χρόνος και η έκταση των αλλαγών στον κατώτατο μισθό λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης», όπως αναφέρεται στη συμφωνία.

Ο Π. Σκουρλέτης προανήγγειλε την επαναφορά, με νόμο-«εξπρές» τον Μάρτιο, του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων στην εποχή «πριν από τα Μνημόνια» και τη νομοθετική πρόβλεψη καταληκτικής ημερομηνίας (εντός του 2016) για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αν, στο μεταξύ, δεν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Πολλοί, ωστόσο, διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις για το εάν το υπουργείο Εργασίας μπορεί να καταργήσει εντός του ερχόμενου μήνα (!) το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει αφού η νέα συμφωνία - «γέφυρα» της κυβέρνησης με τους δανειστές, επιβάλλει πολυμερείς διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» για το μισθολογικό και την υιοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. σε όλο το εύρος της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας» (καθεστώς ομαδικών απολύσεων, ύψος αποζημιώσεων, ελαστικές μορφές εργασίας, όροι προσωρινής εργασίας κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά για τα παραπάνω ούτε και την κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η συμφωνία για την εξάλειψη των «παραθύρων» και των κινήτρων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αιφνιδίασε την ηγεσία του υπουργείου που διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Η σχετική ρητή αναφορά επιβάλλει τη λήψη μέτρων περιορισμού των «εθελούσιων», των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος είτε με την πρόβλεψη αυξημένων ορίων συνταξιοδότησης για όσες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε με την επιβολή μεγαλύτερης ποινής - μείωσης σύνταξης για όσους και όσες συνταξιοδοτούνται σε ηλικίες κάτω των 62 ετών (η μείωση σήμερα είναι 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται σε σχέση με το γενικό, ανά περίπτωση και ανά ταμείο, όριο ηλικίας).

Ο Δ. Στρατούλης δήλωσε χθες ότι δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα, ούτε πρόκειτε να αυξηθούν τα πέναλτι της πρόωρης συνταξιοδότησης ή τα όρια ηλικίας για μητέρες ανηλίκων, ασφαλισμένους σε βαρέα και τα ΑΜΕΑ.

Το υπουργείο ωστόσο θα πρέπει να λύσει το σχετικό γρίφο. Η συμφωνία βάζει, ακόμη, χρηματοδοτική... νάρκη στο σχέδιο για το «πάγωμα» των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση του ν. 3863/10 (βασική + αναλογική σύνταξη) καθώς προβλέπει την κατάργηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όλων των χρεώσεων υπέρ τρίτων που φέρνουν έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Για να μη μειωθούν οι συντάξεις, όπως δεσμεύτηκε εκ νέου χθες ο Δ. Στρατούλης, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, επιπλέον του 1,8 δισ. ευρώ που χρειάζονται τα Ταμεία για να «καλύψουν» έως το τέλος του 2015 τις πληρωμές συντάξεων (χωρίς να συνυπολογίζονται οι καθυστερούμενες πληρωμές των νέων συντάξεων και των εφάπαξ και το κόστος για τις παροχές).

Ερωτήματα υπάρχουν, τέλος, για το είδος και το εύρος των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών φορέων που προβλέπει η συμφωνία (αν δηλαδή θα ισχύουν ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και κοινό... ταμείο για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των «ασθενέστερων»).





from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1AKCZUV

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου