«Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, αλλά ένας πολιτισμός, και ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν». (Ετιέν Λοράν, στην εφημερίδα Le Monde)...
Ας θυμηθούμε κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ότι στο μεγάλο κίνημα των φιλελλήνων με την Επανάσταση του 1821 συμμετείχαν πολλοί Γερμανοί, συγκριτικά περισσότεροι από άλλους Ευρωπαίους, αρκετοί δε εξ αυτών έδωσαν και τη ζωή τους πολεμώντας για την ελευθερία της Ελλάδας. Γεγονός που έχει την εξήγησή του στο ότι πολλοί Γερμανοί έκαναν κλασικές σπουδές στα πανεπιστήμια της χώρας τους, όπως συνέβαινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπήρξαν θαυμαστές της κλασικής Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να είναι αρχαιολάτρες, αφού ταυτόχρονα κατά κανόνα εμπνέονταν από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης.
Αυτός ήταν ο λόγος που στο τότε κίνημα των φιλελλήνων συμμετείχαν αληθινοί γίγαντες των γραμμάτων και της τέχνης, οι οποίοι έβλεπαν στην Ελληνική Επανάσταση την αναγέννηση των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης για «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφότητα», σε μια περίοδο που οι ιδέες αυτές είχαν δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, το τότε κίνημα των φιλελλήνων δεν ήταν ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερο, είχε σύγχρονο περιεχόμενο για τις τότε συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη.
Επομένως, με αντίστοιχο τρόπο καλούμαστε να προσεγγίσουμε το σημερινό πλατύ κίνημα αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Και εννοώ ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοιο κίνημα αλληλεγγύης με τις μέχρι πρότινος κυβερνητικές πολιτικές ακραίας λιτότητας στη χώρα μας. Παλαιότερα, μεγάλα φιλελληνικά κινήματα υπήρξαν τόσο με τον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής όσο και με τον αντιδικτατορικό αγώνα της περιόδου 1967-74. Επιμένω σε αυτές τις αναφορές διότι κάποιοι αρέσκονται στο σχήμα «ανθέλληνες-φιλέλληνες», το οποίο συνοδεύεται συχνά από συντηρητικές ακόμα και ακροδεξιές εθνικιστικές απόψεις.
O σύγχρονος φιλελληνισμός, που αναπτύσσεται στη βάση πανανθρώπινων ιδεών και αξιών, είναι φιλελληνισμός στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε και για τα εθνικά μας θέματα, στον βαθμό που στα θέματα αυτά διεκδικούμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, την επικράτηση της ειρήνης με δικαιοσύνη στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας.
Ως Σύνδεσμος Μπάιρον, είμαστε ευτυχείς διότι από το 2002 προβάλαμε την ιδέα ενός φιλελληνισμού για τον 21ο αιώνα.
from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1bE1SZl
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου