Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Στο στόχαστρο το «μαύρο» χρήμα


Τους τρόπους για το κυνήγι του «μαύρου» χρήματος προανήγγειλε η αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΙΟΛΟΓΙΟ»

Με όπλα το «ηλεκτρονικό καταθεσιολόγιο» όπου θα καταγραφούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της τελευταίας 15ετίας, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ακόμα και για γιατρούς και δικηγόρους, και του...

πλαστικού χρήματος με μείωση του ορίου για τις πληρωμές σε μετρητά και την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα.


Τους τρόπους για το κυνήγι του «μαύρου» χρήματος προανήγγειλε η αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη


Παράλληλα, προωθεί ρύθμιση στους φορολογουμένους που θα δηλώσουν οικειοθελώς κρυφές καταθέσεις και εισοδήματα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό με κίνητρο την απαλλαγή τους από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις καθώς και από τις ποινικές διώξεις.

Το σχέδιο για το χτύπημα του «μαύρου χρήματος» περιέγραψε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στην «Αυγή», προαναγγέλλοντας αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και κατάργηση του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, το βάρος θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής με έμφαση στον ΦΠΑ και στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μόνοι φορολογούμενοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα - λόγω φοροδιαφυγής ή ''νόμιμης'' φοροαποφυγής. Αυτοί έχουν πράγματι λόγους ν' ανησυχούν».

Oι άξονες

Με βάση τις δηλώσεις της αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών οι βασικοί άξονες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι:

• Χτύπημα της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ. Θα ενταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι σε συνεργασία του λεγόμενου «μικρού ΣΔΟΕ» και των Εφοριών, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχωρά η ολοκλήρωση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειομηχανών με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με πιστωτικές, χρεωστικές, prepaid κ.λπ. κάρτες - πράγμα που προϋποθέτει μεγάλη επέκταση των σημείων με τα ειδικά «μηχανάκια» ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σε ένα τέτοιο σύστημα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι. Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών και των μονοπρόσωπων επιχειρήσεων και των νέων παιδιών, που, ενώ δουλεύουν ως μισθωτοί με μπλοκάκι, σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ.

• Κρυφές καταθέσεις. Προωθείται ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν εθελοντικά νέα τροποποιητική δήλωση για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν και βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χωρίς ποινικές συνέπειες.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι να φορολογηθούν με ενιαίο συντελεστή 15%-25% ή με τον συντελεστή της κλίμακας που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψής τους.

• Φορολογία πλουσίων. Θα πραγματοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλη έκταση με εργαλείο τον συνδυασμό των κάθε λογής «λιστών», με πρώτη τη «Λαγκάρντ», που αλλάζει την «ανάλυση ρίσκου» καθώς και την ολοκλήρωση ενός ηλεκτρονικού «καταθεσιολόγιου» για την τελευταία δεκαπενταετία, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας.

• Λαθρεμπόριο. Με δεδομένο ότι τα τελωνεία προσφέρουν σήμερα περίπου το ένα τρίτο των δημοσίων εσόδων εξετάζονται νομοθετικά και επιχειρησιακά μέτρα για την καταπολέμηση του εκτεταμένου λαθρεμπορίου, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη μείωση της εγκληματικότητας.

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ανοίγει η πύλη για τις 100 δόσεις

Την εβδομάδα του Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε ο πρωθυπουργός οι διαγραφές μέχρι και 100% πέραν των προσαυξήσεων θα αφορούν και τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα. Οπως δήλωσε η κ. Βαλαβάνη, η νέα ρύθμιση, που είναι ήδη ενεργή ρύθμιση για όσους παραιτούνται από ένδικα μέσα ή έχουν πολύ παλιούς συμβεβαιωμένους πρόσθετους φόρους που πρέπει να προσδιοριστούν και «η ηλεκτρονική πλατφόρμα της χρειάζεται τουλάχιστον 20 μέρες από την ψήφιση του νόμου για να κατασκευαστεί, άρα θα ανοίξει γύρω στο Πάσχα». Σχετικά με την αποδοτικότητα της ρύθμισης-εξπρές είπε ότι «δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας ασφαλή αποτελέσματα είσπραξης. Τα τελικά θα είναι διαθέσιμα Δευτέρα βράδυ». Πάντως μετά τις τελευταίες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων διευρύνεται το φάσμα των οφειλών προς διαγραφή, αυξάνοντας σημαντικά τα οφέλη για τους φορολογουμένους.

Ετσι πλέον μπορούν ακόμα και τα υπέρογκα πρόστιμα του Νόμου 2523/1997, αλλά και τα διαδικαστικά πρόστιμα του Νόμου 4174/2013 να ρυθμιστούν και φυσικά να διαγραφούν εξ ολοκλήρου ή σε ποσοστό ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο καθένας για τη ρύθμιση. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε αρχική οφειλή 10.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013. Η δήλωση έπρεπε να υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2013 και δεν υποβλήθηκε και ο έλεγχος γίνεται τον Ιούλιο του 2014, τότε το πρόστιμο που του καταλογίστηκε ανέρχεται σε 3.500 ευρώ. Επιπλέον η οφειλή λόγω μη εξόφλησης της μέχρι σήμερα έχει επιβαρυνθεί και με τόκο 788 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό ποσό προστίμων και προσαυξήσεων που μπαίνει στη ρύθμιση για διαγραφή είναι 3.500+788=4.288 ευρώ. Αν η αρχική οφειλή των 10.000 ευρώ εξοφληθεί εφάπαξ, διαγράφεται ολόκληρο το ποσό των 4.288 ευρώ, ενώ αν η οφειλή αποπληρωθεί τμηματικά διαγράφεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ποσοστό 30%-90% από τα 4.288 ευρώ.

Πηγή:ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ στο ΕΘΝΟΣ





from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1OP7U8Q

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου