Στο τέλος αυτής της βδομάδας αναμένεται να επιβεβαιωθούν τα θετικά μηνύματα που προέκυψαν για τη χώρα μας τόσο από τη Μίνι Σύνοδο Κορυφής των «8» στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 19/3, όσο και από την πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο στο Βερολίνο τη Δευτέρα 23/3.
Αν εμπρόθεσμα προκύψει το μήνυμα της αποδοχής της λίστας των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας από το Eurogroup, τότε θα θεμελιωθεί αισιοδοξία και για την πέραν του Ιουνίου συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ετσι η χώρα, διαψεύδοντας καταστροφολογικά σενάρια για Grexit - Graccident, που μέχρι χθες και προχθές αναδεικνύονταν κυρίως από τον αγγλοσαξονικό Τύπο, δείχνει να μπορεί να ελπίζει στην επιστροφή στην κανονικότητα. Μία κανονικότητα, όμως, εντός μίας Ευρωζώνης όπου μεταβάλλονται ραγδαία τα δεδομένα σε όλα τα μέτωπα:
Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν καταγραφεί τα πρώτα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η ΕΚΤ στις 22/3 και άρχισε να υλοποιεί στις αρχές Μαρτίου «τυπώνοντας» 60 δισ. ευρώ τον μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Κατά πόσον, δηλαδή, η Ευρωζώνη κινείται σε πληθωρισμό γύρω στο 2% ή κατά πόσον υστερεί και, πέραν του τυπώματος χρήματος από τον Ντράγκι, απαιτούνται και πολιτικές αποφάσεις για χαλάρωση ή παράκαμψη της δημοσιονομικής λιτότητας που επεβλήθη ως σταθερή γραμμή πλεύσης μέσω των ασφυκτικών πλαφόν ελλειμμάτων του δημοσιονομικού συμφώνου.
Τα παραπάνω, αν χρειάζεται, δηλαδή, το πακέτο Ντράγκι πολιτική στήριξη με σιωπηρή ή και ρητή χαλάρωση - παράκαμψη της λιτότητας, θα καθορίσουν σε μεγάλο, αν όχι σε καθοριστικό βαθμό και τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωζώνη: μία κάποια σταθεροποίηση των Ολάντ - Βαλς στη Γαλλία, μία διασφάλιση της οριακής υπεροχής - προβαδίσματος του Ρέντσι στην Ιταλία και, κυρίως, μία χωρίς αναταράξεις και αβεβαιότητα διαχείριση του προεξοφλούμενου ως ανατρεπτικού αποτελέσματος των εκλογών στην Ισπανία. Συνολικά πρόκειται για μία στρατηγική πρόκληση διόρθωσης πορείας της Γερμανίας, για την οποία το Βερολίνο δίνει ολοένα και περισσότερα δείγματα γραφής ότι την επιθυμεί.
Πρώτον, γιατί η διαχείριση μίας αναπόφευκτης προσαρμογής γίνεται με πιο ευνοϊκούς όρους όταν αναλαμβάνεις την πρωτοβουλία κινήσεων προς αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς και πολύ περισσότερο όταν η συγκυρία σού χαμογελά: πακέτο Ντράγκι συν φτηνό πετρέλαιο δίνουν μία πρόωρη αισιοδοξία ότι η Ευρωζώνη μπορεί να ελπίζει ότι θα αποφύγει το σπιράλ αποπληθωρισμού.
Δεύτερον, γιατί η ευνοϊκή συγκυρία μπορεί να ανατραπεί ταχύτατα: μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία να οδηγήσει σε κρίση επάρκειας της ΕΕ - Ευρωζώνης σε φυσικό αέριο και ταυτόχρονα αν η σύγκρουση στην Υεμένη πυροδοτήσει συνολική αποσταθεροποίηση στην Αραβική χερσόνησο, να τελειώσει βίαια και απρόβλεπτα το δώρο του φτηνού πετρελαίου.
Ετσι ο γεωπολιτικός παράγοντας δεν επηρεάζει μόνον τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με το Βερολίνο και την Ευρωζώνη συνολικά προς την κατεύθυνση ενός αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού, επηρεάζει από ό,τι φαίνεται συνολικά την αργή στροφή της Γερμανίας προς διορθωτικές κινήσεις στη διαχείριση της κρίσης. Ο γεωπολιτικός παράγοντας αυξάνει το ειδικό βάρος της Αθήνας και ταυτόχρονα επηρεάζει καταλυτικά τους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς προς την κατεύθυνση μίας πολιτικής ενοποίησης, όπου θα αναιρέσει το παράδοξο ενός κοινού νομίσματος, η διαχείριση του οποίου γίνεται σε επίπεδο διακυβερνητικής συνεργασίας και διακρατικών συσχετισμών.
kapopoulos@pegasus.gr
from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1Ibf6Hg
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου