Συνάντηση κορυφής με στόχο να μην εκτεθεί κανείς από τους συμμετέχοντες χαρακτηρίζει την οκταμερή στις Βρυξέλλες το Der Spiegel, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, δίνοντας επικοινωνιακές ερμηνείες στο αποτέλεσμα, καθώς όπως αναφέρεται η χθεσινή συζήτηση επιβεβαίωσε απλά...
υπάρχουσες συμφωνίες. Ωστόσο και οι ίδιοι οι συντάκτες του κεντρικού ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες διακρίνουν στην χθεσινή συμφωνία δυνατότητες υπέρβασης του αδιεξόδου.
Αξιολογώντας τις χθεσινές πρες κόνφερανς των συμμετεχόντων στην οκταμερή, το Der Spiegel αναφέρει ότι η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί επιτυχία τη δέσμευση της Αθήνας να παρουσίασει μια πλήρη λίστα (full list) των μεταρρυθμιστικών της σχεδίων και όχι μια πρώτη λίστα. Κάτι που αντιμετωπίζεται σκωπτικά στο ρεπορτάζ. Αναφέρεται επίσης -με την επίκληση ευρωπαίου αξιωματουχου που δεν κατονομάζεται- ότι η οκταμερής συζήτησε για μέτρα που μπορεί ο κ. Τσίπρας να περάσει εύκολα από το κοινοβούλιο χωρίς να προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων του.
Συμπερασματικά, ζητούμενο ήταν να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο αυτό που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκε στο Γιουρογκρουπ. Το γεγονός ότι δέχθηκαν να συζητήσουν μαζί του η Μέρκελ και οι μεγαλοι της ΕΕ συνιστά για τον κ.Τσίπρα μεγάλο συμβολικό θρίαμβο. Ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει στους στους ψηφοφόρους του στην Ελλάδα ότι υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία ως ίσος προς ίσον με τους εταίρους, επισημαίνεται.
Ενδεικτική και η επισήμανση του δημοσιογράφου του Economist Tom Nuttal, o οποιος παρατηρει πως «μια καλή έκβαση της οκταμερούς θα μπορούσε να είναι η υποχρέωση της Αθήνας να εφαρμόσει πλήρως την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μόνο και μόνο επειδή της ζητήθηκε αυτό πιο ευγενικά και μάλιστα από σημαντικότερους ανθρώπους». Και αυτη η εντύπωση ενισχύθηκε από τα λεγόμενα της Μέρκελ στην πρες κόνφερανς, όπου εμφαν ίστηκε αισιόδοξη για την βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι αποκαθίσταται και πάλι η εμπιστοσύνη.
Η διπλή ανάγνωση της μάχης με τον χρόνο
Πράγματι, η χθεσινή συνάντηση συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος και ενίσχυσε το πολιτικό στοιχείο, στο οποίο δίνει έμφαση η ελληνική πλευρά. Ακόμη και ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει «ελαφρώς πιο αισιόδοξος» μετά από την οκταμερή συνάντηση. Ο πολιτικός διάλογος σε ηγετικό επίπεδο είναι χρήσιμος, όταν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένα αιτήματα προς συζήτηση. Είναι επίσης χρήσιμος και επικοινωνιακά. Όχι μόνο για να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι του κ. Τσίπρα αλλά και για να σταλεί το μήνυμα (και στις αγορές) πως το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ένα Grexit ή ένα Graccident, χωρίς οι δανειστές να κάνουν θεαματικές παραχωρήσεις στην Αθήνα. Κατά τα άλλα, η Αθήνα δεσμεύεται για άλλη μια φορά να καταθέσει σχέδιο προώθησης άμεσων μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την σύγκληση εκτάκτου Γιούρογκρουπ και την αποδέσμευση της δόσης. Η μάχη με τον χρόνο συνεχίζεται και σε αυτό έδωσαν έμφαση οι συμμετέχοντες στην χθεσινή συνάντηση. Ένα μέρος των αναλυτών προβαίνει στην εκτίμηση πως τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ευνοούν την ελληνική πλευρά που προσβλέπει σε μια «γενναιόδωρη» αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που θα καταθέσει. Άλλοι, αντίθετα, βλέπουν τα περιθώρια να έχουν στενέψει απελπιστικά για την Αθήνα, την οποία καλούν να εγκαταλείψει άμεσα την πολιτική του «κατενάτσιο» και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση και να αποτραπεί η χρεοκοπία. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι τα πράγματα είναι στη κόψη του ξυραφιού. Συμφωνούν επίσης στη διαπίστωση ότι ούτε η Αθήνα αλλά ούτε και οι εταίροι θέλουν να χρεωθούν την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο Grexit. Άρα θα πρέπει να διαπραγματεύονται. "Πρόκειται για τη διαλεκτική του μπάχαλου" σημειώνει σκωπτικά ο φίλος μου Ματίας Ζίλμπερλινγκ.
Πηγή:Stamatis Assimenios
from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/19FaQVy
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου