Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χρήστος Μαυρέλης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti, μιλάει εφ” όλης της ύλης για τις κυπρο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις.
Γιατί σήμερα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Κύπρο; Πώς η μεγάλη εξασθένηση του ρουβλιού μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ρώσων επενδυτών, αλλά και των τουριστών; Πόσο επηρεάζουν οι Δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα την κυπριακή οικονομία; Τι πρέπει να γίνει με το ρωσικό χρήμα που υπάρχει στην Κύπρο; Για όλα αυτά μιλάει ο Χρήστος Μαυρέλης.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι έχει μέλλον η Κύπρος ως επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο;
ΑΠ: Αναμφίβολα ναι. Χάρις στον επαγγελματισμό του προσωπικού του Τραπεζικού τομέα, χάρις στο νομοθετικό και ρυθμιστικό περιβάλλον της χώρας μας, και χάρις στο φορολογικό σύστημα. Θέλω να τονίσω ξεχωριστά ότι η Κύπρος δεν είναι ένας φορολογικός παράδεισος, αλλά το φορολογικό μας σύστημα διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το οποίο είναι ελκυστικό για αποταμιεύσεις.
Ιδιωτικοποιήσεις
ΕΡ: Συνεργάζεται ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδύσεων με τους αντίστοιχους ρωσικούς; Αν ναι, σε ποιους τομείς;
ΑΠ: Μια από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δυο πρόεδροι ήταν αυτή της διμερούς συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού μας και του Ρωσικού Επενδυτικού Οργανισμού. Η ουσία αυτής της συμφωνίας βρίσκεται στην προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων τόσο στη χώρα μας, όσο και στη Ρωσία.
Η Κύπρος διαθέτει σημαντικό μερίδιο στις απευθείας ξένες επενδύσεις στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τους ρώσους επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά στην κυπριακή οικονομία.
Το 2014 ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο γίνονταν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα ακίνητα. Σήμερα εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής ρώσων επενδυτών στην ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρικών δικτύων, των λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και η προσέλκυση ρωσικών κεφαλαίων στο σχέδιο κατασκευής νέου πανεπιστημίου, στην ανάπτυξη του δικτύου των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και υποδομών ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία νέας ακαδημίας αντισφαίρισης.
Επίσης, ρώσοι έχουν επενδύσει ήδη στην ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Κύπρο.
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
ΕΡ: Σε ποιους τομείς της κυπριακής οικονομίας υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές;
ΑΠ: Τεράστιες φυσικά είναι οι ευκαιρίες που υπήρχαν πάντα, και εξακολουθούν να υπάρχουν, στον τουρισμό. Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, έχουν και αυτές επίκαιρο χαρακτήρα. Στην τουριστική βιομηχανία υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το παραθεριστικό κέντρο-καζίνο. Υφίσταται ήδη ένα αρχικό ενδιαφέρον από ρώσους επενδυτές, καθώς και από αρκετές άλλες χώρες. Δεδομένου ότι το κόστος του έργου εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, θα απαιτηθεί για την υλοποίησή του μια κοινοπραξία επενδυτών. Θα είναι πιθανότατα διεθνείς επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από 2-3 εβδομάδες επιλέχθηκε ο επενδυτής για την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών, ύψους 210 εκατ. ευρώ. Οι δυνατότητες εδώ, είναι πάρα πολλές. Ανάλογα προγράμματα μπορούν να εμφανιστούν και μελλοντικά, ενώ παράλληλα, σήμερα σχεδιάζεται η υλοποίηση μιας σειράς από προγράμματα που αφορούν τον τομέα της παιδείας, της υγείας, του ιαματικού τουρισμού. Πολλά είναι και τα ακριβά προγράμματα στον τομέα ακινήτων.
Μείωση τουρισμού
ΕΡ: Μπορεί η σημαντική υποτίμηση του ρουβλιού να επηρεάσει σοβαρά τη συμπεριφορά των ρώσων επενδυτών;
ΑΠ: Δυστυχώς, η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ αναπόφευκτα θα επιδράσει αρνητικά στη ροή των τουριστών οι οποίοι θα μπορούσαν να πάνε για διακοπές στην Κύπρο. Ελπίζουμε πως οι συνέπειες δεν θα είναι εξαιρετικά σοβαρές, ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες συνέπειες.
ΕΡ: Η Κύπρος είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη διακοπών για τους Ρώσους. Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν από τις κυπριακές αρχές για τη διατήρηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία;
ΑΠ: Ένα από τα πιθανά βήματα θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η αύξηση των ποσοστώσεων για τους αερομεταφορείς που φέρνουν τουρίστες από τη Ρωσία. Είτε, για παράδειγμα, να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών μέσω των αεροπλάνων μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Δυτικές κυρώσεις και ρωσικά αντίμετρα
ΕΡ: Θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποιες εκτιμήσεις, σχετικά με τις απώλειες εσόδων που θα έχει η κυπριακή οικονομία λόγω των αντικυρώσεων της Ρωσίας;
ΑΠ: Προκειμένου να σχηματίσετε μια γενική ιδέα: Αν ο αριθμός των τουριστών μειωθεί κατά 100 χιλιάδες, σημαίνει ότι η οικονομία μας θα χάσει 100 εκατ. ευρώ. Αν αναφερθούμε στη ζημιά για τα γεωργικά μας προϊόντα, νομίζω ότι αυτή θα είναι της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ, απώλειες βέβαια ιδιαίτερα σημαντικές γι’ αυτά.
ΕΡ: Είναι αισθητή η πίεση των επιχειρηματιών στην κυβέρνηση, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
ΑΠ: Πίεση στην κυβέρνηση δεν ασκείται μόνο από την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Όλοι τους εκφράζουν ξεκάθαρα την άποψη ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι καλές, φιλικές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Offshore χρήμα
ΕΡ: Στη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος κατά του συστήματος των offshore εταιριών. Μπορεί αυτός ο νόμος να έχει αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία;
ΑΠ: Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει καμιά αρνητική συνέπεια για την κυπριακή οικονομία, λόγω της ψήφισης αυτού του νόμου. Όπως προανέφερα, η Κύπρος δεν αποτελεί ένα φορολογικό παράδεισο. Αν δείτε τον κατάλογο των εταιριών που έχουν καταχωρηθεί στις offshore και στις οποίες φυλάσσονται ρωσικά χρήματα, θα διαπιστώσετε η Κύπρος δεν βρίσκεται σε καμιά περίπτωση στην πρώτη θέση. Πιστεύω ότι κατά πρώτο λόγο θα πληγούν οι χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή και σίγουρα όχι οι χώρες εκείνες που έχουν χαμηλό επίπεδο φορολόγησης. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ
The post «Οχι να κρύβεται, αλλά να κυκλοφορεί το ρωσικό χρήμα στην Κύπρο» appeared first on hellasforce.
from hellasforcehellasforce » | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1E7pamk
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου