Της Μαρίας Βουργάνα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40% ανάλογα με την περιοχή προανήγγειλε χθες ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο κ. Φλαμπουράρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα μειωθούν οριζόντια κατά 30% ή 35% όπως είχε ανακοινωθεί προεκλογικά αλλά η αναπροσαρμογή τους θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ζώνες, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.
Μάλιστα όπως είπε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα πάρει κάποιο χρόνο συμπληρώνοντας ότι για αυτό το λόγο μπορεί να υπάρξει όντως καθυστέρηση στον νέο φόρο ακινήτων.
Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δώσει προθεσμία για αναπροσαρμογή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, διάστημα πολύ μικρό για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ετοιμάσουν τους νέους καταλόγους με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
ΦΜΑΠ
Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.
Για το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι θα αφορά τις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ελπίζει και πιστεύει ότι θα καταργηθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Παράλληλα τόνισε πως έχει αρχίσει η επεξεργασία του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ ενώ κάλεσε τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν εξοφλήσει καθώς και την τελευταία η οποία λήγει σήμερα.
«Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες», διευκρίνισε ο υπουργός.
Πάντως το τοπίο για το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων παραμένει θολό ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα επιβληθεί ο νέος φόρος προκειμένου το Δημόσιο θα αρχίσει να εισπράττει έσοδα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα γινόταν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα καταβάλλονταν μέχρι το τέλος Μαίου.
Ο κ. Φλαμπουράρης αν και ανέφερε ότι το αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας για τις οικογένειες δεν θα είναι κάτω των 500.000 ευρώ, ωστόσο αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Νέος φόρος ακινήτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος φόρος θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.
Όσον αφορά στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε, ότι η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ «θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί, δεν το βλέπω νωρίτερα».
Σήμερα προβλέπεται αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που ανέρχεται στα 9.550 ευρώ μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.
ΦΠΑ - Ρύθμιση 100 δόσεων
Ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι:
• Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί δεν φέρνει έσοδα. «Δεν υπάρχει περίπτωση, να αυξηθεί συντελεστής που θα αφορά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών» αλλά παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική απόφαση.
• Θα προχωρήσει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Όπως είπε ο υπουργός η ρύθμιση «θα φέρει έσοδα, δεν θα δημιουργήσει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να μην το αποδεχθούν οι εταίροι, εμείς θα προχωρήσουμε».Η ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζεται να συνοδευτεί με τη χορήγηση μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενου,ς αφού σύμφωνα με τον υπουργό «όσοι πληρώνουν κανονικά μέχρι τώρα, πρέπει να έχουν ένα μπόνους το οποίο θα μπορούσε να είναι μια έκπτωση φόρου».
Αντικειμενικές
Για το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι θα αφορά τις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.
Αφορολόγητο
Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
«Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες», διευκρίνισε ο υπουργός.
Θα προχωρήσει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/185xRPO
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου