Το 1983 η Τουρκία και η υποχείρια τ/κ ηγεσία Ντενκτάς, παρά τη συνομολόγηση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, καταπατώντας και το γράμμα και το πνεύμα αυτών των συμφωνιών προχώρησαν στο παράνομο αποσχιστικό τους διάβημα, στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους κατά παραβίαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την τουρκική παρανομία και το Συμβούλιο Ασφαλείας, με δύο εξαιρετικής σημασίας ψηφίσματα, το 541 και το 550, πέραν της σαφούς καταδίκης, κάλεσε τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού να απέχουν από ενέργειες που θα ήταν δυνατό να προσδώσουν οποιαδήποτε νομιμότητα στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων. Τα ψηφίσματα αυτά μαζί με το ψήφισμα 186 του 1964 αποτελούν ισχυρό θώρακα διαφύλαξης της μοναδικής διεθνούς νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους υπήρξε μέρος των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών, που εκπονήθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1950, με απροκάλυπτο στόχο τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου.
Η τουρκοανταρσία του 1963-64, ο εγκλεισμός σε θύλακες των Τουρκοκυπρίων, η τουρκική εισβολή του 1974 και η σημερινή επιδρομή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν αμάχητα τεκμήρια της επεκτατικής αρπακτικής συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους σε βάρος της Κύπρου. Ταυτόχρονα, ο συστηματικός εποικισμός με προφανή στόχο την αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, η καταστροφή της πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η αλλαγή των τοπωνυμίων και ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών, καταδεικνύουν ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί παραμένουν αμετακίνητοι. Δημιουργία ενός αμιγούς τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη σήμερα Κύπρο, μέσω συνταγματικής νομιμοποίησης ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου, με ταυτόχρονη διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας που δήθεν θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο έχει αποδειχθεί ουτοπία. Οι θέσεις της τ/κ ηγεσίας, απολύτως ελεγχόμενες και καθοδηγούμενες από την Άγκυρα, ανελαστικές, άπληστες και διαχωριστικές.
Το μέγιστο ζήτημα αλλά και ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι άλλο. Κατά πόσο θα συνεχιστεί η πεπατημένη. Είναι πραγματικά ακατανόητο και αδιανόητο ύστερα από 40 χρόνια διαφόρων μορφών διακοινοτικών συνομιλιών, άκαρπων, στείρων και αναποτελεσματικών να επιμείνουμε στην ίδια στρατηγική και στην ίδια τακτική.
Ο κόσμος ολόκληρος αλλάζει, τα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μας έχουν ανατρέψει παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών και εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι σε μια χρεωκοπημένη διαδικασία που οδηγεί με σιγουριά στο αδιέξοδο και σε διευκόλυνση προώθησης των τουρκικών στόχων.
Πότε επιτέλους θα γίνει αντιληπτό ότι ήλθε η ώρα για επανεκτίμηση των δεδομένων και για αναδιαμόρφωση της τακτικής μας και της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού;
Για διαμόρφωση περιγράμματος λύσης με βάση το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, το οποίο να οριοθετεί τα όρια φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερον η προβολή της απαίτησης η διεθνής πτυχή του Κυπριακού -αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων- να συζητηθεί και να αποφασιστεί στα πλαίσια διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να είναι παρούσα η Τουρκία για να αναλάβει τις ευθύνες της και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι τουλάχιστον αφελές να αναμένουμε από την τ/κ ηγεσία να αποφασίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για εμμονή σε μια χρεωκοπημένη πολιτική διαχείρισης του Κυπριακού 40 ολόκληρων χρόνων. Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.
Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη.
Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή.
Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ
The post Πόσο θα συνεχίζεται η πεπατημένη στη στρατηγική του Κυπριακού; appeared first on hellasforce.
from hellasforcehellasforce » | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://www.hellasforce.com/blog/poso-tha-sinechizete-pepatimeni-sti-stratigiki-tou-kipriakou/
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου