ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940… …«Κύριε Διοικητὰ, σᾶς ζητῶ γιὰ χάρη, νὰ μὲ τοποθετήσετε στὸ πιὸ ἐπικίνδυνο σημεῖο. Ποῦ θὰ ξαναβρῶ μιὰ τέτοια εὐκαιρία γιὰ νὰ ἐκδικηθῶ τοὺς τύραννους καὶ νὰ βροντοφωνάξω σ” ὅλο τὸν κόσμο πὼς ἡ Δωδεκάνησος ἐλευθερώνεται ;»…
Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Είναι ο πρώτος νεκρός Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Ο Έλληνας Ήρωας Αλέξανδρος Διάκος γεννήθηκε το 1911 στη Χάλκη και πήγε στο Γυμνάσιο στη Ρόδο. Μεγάλωσε μέσα στην ιταλική κατοχή αλλά γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της Ελευθερίας και ο άσβηστος πόθος του ήταν να δει τα Δωδεκάνησα ελεύθερα και ενωμένα με την Μητέρα Ελλάδα. Από μικρή ηλικία ο Αλέξανδρος αντιδρούσε στις ιταλικές διαταγές και απαγορεύσεις, αντιδρούσε στην ιταλική κατοχή. Αυτός ήταν ο σημαντικότερος λόγος που τον οδήγησε στην Αθήνα και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων όπου αποφοίτησε το 1934 ως Ανθυπολοχαγός του πεζικού.
Η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε υπολοχαγό στη Πίνδο, Διοικητή του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη Δαβάκη. Έτσι έλαβε μέρος σε μια από τις πρώτες μάχες του ελληνοιταλικού πολέμου και σκοτώθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1940, προσπαθώντας να οδηγήσει τους άντρες του στην ανακατάληψη ενός υψώματος από τους ιταλούς.
Ο ταγματάρχης Ιωάννης Καραβίας στην αναφορά της μάχης όπου έλαβε μέρος ο Αλέξανδρος Διάκος περιγράφει: «Πολλαπλάσιοι ιταλικοί δυνάμεις αντεπετέθησαν κατά των οπλιτών του λόχου, αναζητούντων θέσεις αμύνης εναντίον του φονικωτάτου πυρός των πολυβόλων. Με αδάμαστον αποφασιστικότητα και ακλόνητον θάρρος ο υπολοχαγός Διάκος Αλ., όρθιος και κραυγάζων προς τους άνδρας του εν μέσω νεκρών και τραυματιών οιμωζώντων, παρά τα δραστικώτατα πυρά του εχθρού, αδιαφορών διά τον θάνατον, όστις επλανάτο πέριξ αυτού, κατώρθωσε ν’ ανασυντάξη εκ τρίτου τον λόχον, να τον εμψυχώση και να τον ρίψη μετά νέας ορμής εναντίον των λυσσωδώς αμυνομένων Ιταλών. Καθ’ ον δε χρόνον διά τετάρτην φοράν ο δοκιμασθείς λόχος εκαλείτο με την λόγχην εφ’ όπλου ν’ αντιμετώπιση νέαν, θραυσθείσαν και αυτήν, αντεπίθεσιν του εχθρού διά της τελικής εφόδου του, ο δε ηρωικός διοικητής του λόχου αυτού, τεθείς επί κεφαλής, εκραύγαζε με φωνήν Άρεως: «Εμπρός! παιδιά, για μια μεγάλη Ελλάδα και μίαν ελεύθερη Δωδεκάνησο», ριπή πολυβόλου τον εφόνευσε.»
Ο Αλέξανδρος Διάκος ήταν ο πρώτος αξιωματικός του στρατού ξηράς που σκοτώθηκε το 1940. Η Ελλάδα, η Ρόδος, Η Χάλκη και όλοι οι Έλληνες του χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Αιωνία του η μνήμη! Στο Μανδράκι της Ρόδου υπάρχει ένα άγαλμα του σε στάση επίθεσης, ως ελάχιστος φόρος τιμής, αλλά και ως τόπος συντήρησης της μνήμης.
1958-Διακομιδή των οστών και αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Λοχαγού Αλέξανδρου Διάκου στη Ρόδο.
Ο Αποχαιρετισμός του Ήρωα Αλεξάνδρου Διάκου
στην σκλαβωμένη Μάνα Χάλκη Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΑΚΟΥ
Στίχοι Γιάννης Χατζηβασίλης
Τραγούδι λύρα — Μιχάλης Ι. Μιχαλής
Τσαμπούνα — Γιάννης Μ. Μπαλασκάς
Λαουτο- Μανώλης Μ. Μπαλασκάς
Φωνές συνοδείας – Αντώνης Μ.Κωστακης Μιχάλης Ε.Μακρυμανώλης Αντωνης Κ. Διακογεωργίου Βασίλης Η.Λεντάκης Γιάννης Β.Χατζηβασίλης
Μουσική επιμέλεια – Βασίλης Λεντάκης
Επιμέλεια – Μονταζ- Γιάννης Χατζηβασίλης
Παραγωγή
Μουσείο Βασίλη Χατζηβασίλη
Όλυμπος Κάρπαθος
2012
Ένα αφιέρωμα από το μουσείο Βασίλη Χατζηβασίλη
στη μνήμη του Ήρωα απο τη Χάλκη Αλεξάνδρου Διάκου
πρώτου υπολοχαγού που έπεσε την πρώτη Νοεμβρίου το 1940.
στο ύψωμα της Τσούκας έξω από το χωριό Ζούζουλη Καστοριάς ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ
… Όλοι οι άνθρωποι και πρωτίστως οι νέοι ,πρέπει μέσα τους να έχουν υψώματα και πάνω τους να τοποθετήσουν τα ιδανικά τους . Σκοπός και αποστολή τους είναι, όταν εχθροί προσπαθήσουν να τα καταπατήσουν, να τα προασπίζονται είτε στην ειρήνη ,είτε στο πόλεμο. Πρέπει να αγωνιστούν ακόμα και με αυτοθυσία, για να είναι πάντοτε ελεύθεροι
…. Ήμουν έφεδρος αξιωματικός και έμμηνε το όνομα μου . Φαντάσου πόσα παιδιά σκοτώθηκαν,
πόσα άφησαν ένα μέλος του σώματός τους απάνω στα βουνά ,
πόσα γύρισαν σακατεμένα, τραυματισμένα,
χωρίς να τους ξέρει κανένας ! Οι Άγνωστοι Στρατιώτες
και τώρα γεμίσαμε με άγνωστους προδότες….
Φωνή Αλεξάνδρου Διάκου – Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Επιμέλεια κέιμενα μοντάζ – Γιάννης Χατζηβασίλης
Κάμερα – Μανώλης Χατζηβασίλης
Τραγουδι λυρα -Μιχάλης Μιχαλής
Τσαμπουνα – Γιάννης Μπαλασκάς
Λαουτο- Μανώλης Μπαλασκάς
Μουσικη επιμέλεια – Βασίλης Λεντάκης
Παραγωγη Μουσείο Βαασίλη Χατζηβασίλη
Ολυμπος Καρπαθος
The post ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ Ο ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΣ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΣΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ appeared first on hellasforce.
from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1E8NxNJ
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου