Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα σε κλοιό πιέσεων - «Προσύμφωνο» ζητά τώρα η τρόικα


Η Ελλάδα σε κλοίο πιέσεων - «Προσύμφωνο» ζητά τώρα η τρόικα ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Υπό το βάρος της αρνητικής εικόνας στην ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων, Ευρώπη και ΔΝΤ κλιμακώνουν τις πιέσεις, ζητώντας απτά δείγματα γραφής σε δύσκολα πεδία της διαπραγμάτευσης, για να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.



Υπάρχει διαμορφωμένο πλαίσιο για την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, απαντά η Αθήνα, που εκτιμά πως όλα θα κινηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων, χαρακτηρίζοντας θέμα χρόνου την αποστολή προς την τρόικα συγκεκριμένων θέσεων για την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα θα προσδιοριστεί από την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «πλήρες σύνολο προτάσεων πολιτικής», διεμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζ. Ράις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα επισφαλή την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.


Η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση, εάν έχει προληπτική στήριξη, όπως δείχνει και η πρόσφατη κίνηση των επιτοκίων στα ομόλογα, εκτίμησε, επισημαίνοντας με νόημα πως αυτή η στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα», περιορίστηκε να δηλώσει, αναφερόμενος και στο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το Ταμείο, την επόμενη μέρα, ενώ απέφυγε να σχολιάσει εάν ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την Κρ. Λαγκάρντ στις 12 Οκτωβρίου πρόωρη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ. Πάντως ο κ. Ράις για το θέμα του ασφαλιστικού, τόνισε πως το Ταμείο στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει, όπως είπε, πως η χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ υστέρηση καταγράφεται και στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, «ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο των φόρων που του αναλογεί».

Καθησυχάζει η κυβέρνηση << Η τρόικα θα έλθει σύντομα στην Αθήνα εκτίμησε από την πλευρά του ο Γκ. Χαρδούβελης, ίσως και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών μέσα στις επόμενες μέρες θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις για την ατζέντα της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται, το ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, το δημοσιονομικό κενό του 2015 για το οποίο η Ελλάδα επιμένει πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα, το χρονοδιάγραμμα των φοροελαφρύνσεων, η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

«Κτήμα μας, οι μεταρρυθμίσεις»

Την ίδια ώρα η Deutsche Welle, λίγο μετά το κρίσιμο τετ α τετ του Γκ. Χαρδούβελη με το Β. Σόιμπλε, εκτιμά πως «η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση». Επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, υπογραμμίζει πως ο υπουργός επέμεινε ιδιαίτερα, στο ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού, για να έχουν συνέχεια, ενώ έκανε λόγο για υπαρκτούς μοχλούς πίεσης προς την Ελλάδα, την επόμενη μέρα, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους των πιστωτών, για μεταρρυθμιστική κόπωση, σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον εποπτείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν κτήμα των Ελλήνων, «εάν ο κόσμος δει λεφτά στη τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε αίσιο τέλος», το οποίο θα συνδέσει και με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που εκτίμησε πως θα είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Μόνον όταν οι Έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι δεν θα επανέλθουμε στα προηγούμενα».

«Θα υπάρχουν μοχλοί πίεσης»

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν στο Βερολίνο και οι φόβοι των πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσουν οι μεταρρυθμίσεις, με τον κ. Χαρδούβελη να αναδεικνύει σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να διαθέτουν οι πιστωτές, όπως οι επιστροφές κερδών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. «Είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια και μπορούν να πουν πως χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν τα χορηγούμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης», υποστήριξε, κάνοντας λόγο και για άλλους αντίστοιχους μοχλούς.

Επιβράβευση, η ρύθμιση για το χρέος

Εκτίμησε δε πως και η γερμανική πλευρά καταλαβαίνει πως η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα, θέλει μια επιβράβευση. «Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως αυτό θα δράσει καταλυτικά για τη μείωση των επιτοκίων. Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η συζήτηση για τη μετά-μνημόνιο εποχή βρίσκεται ακόμη στην αρχή και σίγουρα η Αθήνα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προσεγγίσουν οι πιστωτές στις θέσεις της για την προληπτική γραμμή στήριξης, προσπάθεια που αφορά κυρίως τη Γερμανία.

Τζ. Ράις

Η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση, εάν έχει προληπτική στήριξη, όπως δείχνει και η πρόσφατη κίνηση των επιτοκίων στα ομόλογα, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισημαίνοντας με νόημα πως αυτή η στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές.

Στην Αθήνα Ο Γκ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η τρόικα θα έλθει σύντομα στην Αθήνα ίσως και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Μήνυμα από Βερολίνο: Δεν έχουμε, ακόμη, συμφωνία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει πως Γερμανία και Ελλάδα δεν κατέληξαν προχθές, στη συνάντηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε στο Βερολίνο, σε συμφωνία για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. «Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία, χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», ανέφερε στο Bloomberg ο Φρ. Π. Βέμπερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

«Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα», προσέθεσε, ενώ οι συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν μη δεσμευτικές. Υπενθυμίζεται πως εξερχόμενος της συνάντησης με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης για την επόμενη μέρα. Μάλιστα η ελληνική πλευρά σημείωνε πως δεν έγινε συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για μια νέα σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου, για την οποία δεν έχει αποφασισθεί ακόμη η τελική μορφή.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ





from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1sPzXGo

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου