Του Μιχαήλ Στυλιανού
Δώδεκα διεθνείς προσωπικότητες, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, με ανοικτή επιστολή τους
στον πρόεδρο Ομπάμα, τον καλούν να εξασφαλίσει τον σύντομο τερματισμό «της φρικτής χρήσης βασανιστηρίων και άλλων μέσων αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο» , υιοθετώντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα, εκ των οποίων του υποδεικνύουν τα κυριότερα.
Εισαγωγικά στην επιστολή τους δηλώνουν ότι μεταξύ τους ορισμένοι έχουν άμεση γνώση των αποτελεσμάτων των βασανιστηρίων στη χώρα τους ή είναι οι ίδιοι θύματα που επέζησαν του βασανισμού τους. Επικεφαλής του καταλόγου των δώδεκα υπογραφών είναι ο αρχιεπίσκοπος της Νοτίου Αφρικής Ντέσμον Τούτου.
Ως τέσσερα βασικότερα από τα μέτρα που καλούν τον Πρόεδρο Ομπάμα –επίσης κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης- να εφαρμόσει, προκειμένου «οι ΗΠΑ να βγουν, χωρίς επιστροφή, από αυτή τη σκοτεινή περίοδο της ιστορίας τους», καταγράφουν τα ακόλουθα:
Α) Πλήρη αποκάλυψη στον αμερικανικό λαό της έκτασης χρησιμοποίησης βασανιστηρίων και απαγωγής/μεταγωγής (σε τρίτες χώρες για βασανισμό) από Αμερικανούς στρατιώτες, εκτελεστικά όργανα και εργολάβους ως επίσης και των εξουσιοδοτήσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους για την εφαρμογή βασανιστηρίων και την διενέργεια απαγωγών/μεταγωγών προς βασανισμό. *
Β) Πλήρη επιβεβαίωση του κλεισίματος και του ξηλώματος των «μαύρων εστιών» στο εξωτερικό για την εφαρμογή βασανιστηρίων και ανακρίσεων. *
Γ) Σαφή προγραμματισμό και πραγματοποίηση του κλεισίματος της φυλακής του Γκουαντάναμο και τερματισμό της χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες κράτησης επ’ αόριστον. *
Δ) Υιοθέτηση μιας αυστηρής πολιτικής και εποπτείας για την αποκατάσταση και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που διέπει τις ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων της Σύμβασης της Γενεύης και της Σύμβασης του ΟΗΕ εναντίον των βασανιστηρίων, έτσι ώστε να συμμορφωθεί εκ νέου το (αμερικανικό) έθνος με τα ιδεώδη και τα πιστεύω των ιδρυτών του- ιδεώδη που απετέλεσαν πρότυπο προς μίμηση.
Υπογράφουν:
Archbishop Desmond Tutu, South Africa, Nobel Peace Prize laureate, 1984
President José Ramos-Horta, Timor-Leste, Nobel Peace Prize laureate, 1996
Mohammad ElBaradei, Egypt, Nobel Peace Prize laureate, 2005
Leymah Gbowee, Liberia, Nobel Peace Prize laureate, 2011
Muhammad Yunus, Bangladesh, Nobel Peace Prize laureate, 2006
Oscar Arias Sanchez, Costa Rica, Nobel Peace Prize laureate, 1987
John Hume, Northern Ireland, Nobel Peace Prize laureate, 1998
F.W. De Klerk, South Africa, Nobel Peace Prize laureate, 1993
Jody Williams, USA, Nobel Peace Prize laureate, 1997
Bishop Carlos X. Belo, Timor-Leste, Nobel Peace Prize laureate, 1996
Betty Williams, Northern Ireland, Nobel Peace Prize laureate, 1976
Adolfo Perez Esquivel, Argentina, Nobel Peace Prize laureate, 1980
Σημειώσεις:
Α) «Εγκεκριμένη» περίληψη 480 σελίδων από πόρισμα 6.300 σελίδων έρευνας του προγράμματος βασανιστηρίων πού άρχισε η επιτροπή μυστικών υπηρεσιών του Κογκρέσου το 2009, μετά την διαρροή των φρικιαστικών φωτογραφιών από το στρατόπεδο Αμπού Γκράϊμπ, μετά από περιπέτειες (με υποκλοπές επικοινωνιών των μελών της επιτροπής από τη CIA) έχει τώρα σκαλώσει στη διαμάχη των υπηρεσιών, στον δρόμο προς την Δημοσιότητα.
Β) ΄Ερευνα της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε επισημάνει τέτοιες «μαύρες τρύπες» σε διάφορες χώρες και οι πολωνικές αρχές είχαν παραδεχθεί την ύπαρξη τέτοιας στην Πολωνία. Πληροφορίες ανέφεραν άλλη και στην αμερικανική βάση Μποντ Στήλ στο Κόσσοβο. Αλλά ως κυρίως μεταπράτες βασανισμού αναφέρονταν μυστικές υπηρεσίες χωρών της Μέσης Ανατολής.
Γ) Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Μπάρακ Ομπάμα και η επαγγελία μελλοντικού κλεισίματος δεν έπαψε να επαναλαμβάνεται κατά καιρούς στην εξαετή μέχρι τώρα προεδρία του, χωρίς να πραγματοποιείται. Το βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης (με σωλήνες)
κρατουμένων σε απεργία πείνας απασχόλησε τελευταία την αμερικανική δικαιοσύνη, που εξέδωσε πολύκροτη απόφαση κατά της πρακτικής.
The post Δώδεκα Βραβεία Νόμπελ Καλούν τον Πρόεδρο Ομπάμα να Θέσει Τέρμα στα Βασανιστήρια, να Κλείσει το ΓκουαντάναμοΚαι να Αποκαταστήσει τον Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. appeared first on hellasforce.
from hellasforce | Ανεξάρτητο Ειδησεογραφικό Δίκτυο http://ift.tt/1yJ0Jpe
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου