Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέσα στο Μάιο -Τα αγκάθια και οι συγκλίσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις μεταξύ της «Ομάδας των Βρυξελλών» και των μελών του ελληνικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, με τις συζητήσεις στη Γαλλική πρωτεύουσα να παίρνουν παράταση και για δύο ακόμη 24ωρα και το EuroWorking group να συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη.

Εάν γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, "το ότι δεν θα κλείσει η τελική συμφωνία στο Eurogroup της Ρίγας στις 24 Απριλίου δεν  θα είναι κάτι καθοριστικό". Κι αυτό, γιατί υπάρχει και ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα έκτακτο Eurogroup έως το τέλος του μήνα, -και για συμφωνία ως τις 11 Μαΐου- μία μέρα δηλαδή πριν τη νέα μεγάλη δανειακή υπερχρέωση της χώρας.
Το «μενού» στο…Paris Group
Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, μιλώντας στο iefimerida.gr κάνουν λόγο για ένα "θετικότερο κλίμα συζητήσεων" αυτή τη φορά, συγκριτικά με προηγούμενες συνεδριάσεις.
Επιπλέον,  οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν την απόφαση να οριστεί με τηλεδιάσκεψη έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking group ως "μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις", αν και παραμένουν εξόχως επιφυλακτικοί εξηγώντας ότι το επόμενο διάστημα θα δείξει τι ακριβώς επιθυμούν και οι εταίροι μας.
Κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων πάντως το Σαββατοκύριακο, συζητήθηκαν:
• δημοσιονομικά
• μακροοικονομικά
• ιδιωτικοποιήσεις
και θέματα φορολογίας
Συγκλίσεις και αποκλίσεις
Από το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαίωναν μία κατ' αρχήν συμφωνία των δυο πλευρών για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%-1,5% για το 2015-2016.
Αντιθέτως, «αγκάθι» αποτελεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς η
Αθήνα φαίνεται να στυλώνει… τα πόδια, ζητώντας τα χρήματα από τα κέρδη να μην πάνε στη μαύρη τρύπα του Χρέους, παρά στην ανάπτυξη. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα δεχτεί την αξιοποίηση και την πώληση-υπό συγκεκριμένους όρους- με το χρονοδιάγραμμα όμως να σχετίζεται ξεκάθαρα με την ανάπτυξη της χώρας.
Σε, ό,τι αφορά δε στο φορολογικό, παρούσα στις συζητήσεις ήταν και η κ. Κατερίνα Σαββαίδου, καθώς έντονη ήταν η συζήτηση για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Όσο για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βάρος πρέπει να δοθεί  στους αποτελεσματικούς τρόπους της είσπραξης- και όχι στην αύξηση του ΦΠΑ-, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μια γενικευμένη αύξηση.
Αυστηρή «γλώσσα» Σόιμπλε
Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, όλες οι πλευρές διατυπώνουν το μέγιστο των απαιτήσεών τους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποθαρρύνει τις ελπίδες για μία σημαντική πρόοδο στο αδιέξοδο της διάσωσης της Ελλάδας, κατά την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα.
«Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση στη Ρίγα. Είναι σαφές βέβαια ότι τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει για και είναι δύσκολα για την Ελλάδα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.
Πιέσεις και από Σαπέν-Παντοάν
«Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατάσταση της οικονομίας στην Αθήνα, διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί» δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, εντείνοντας την πίεση προς την ελληνική πλευρά.
Τέλος, με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η οικονομία της χώρας του μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε οικονομική πρόκληση, τονίζοντας ότι «η Ιταλία ενισχύεται για να προστατευθεί από οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικονομικό σοκ».
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα 
Πηγή: iefimerida.gr


from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1E17KXn
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου