του Βαγγέλη Δουράκη στο matrix24.gr
Πώς κρύβονται πίσω από τις … λέξεις οι δύο πλευρές...Κάτι μεταξύ …«chicken» και «blame game» θυμίζουν πλέον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές: Με «φόντο» τις καθημερινές συνεδριάσεις του Brussels Group, την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group της Τετάρτης και της συνεδρίασης του Eurogroup της Παρασκευής, οι δύο πλευρές -δημοσίως τουλάχιστον- «σκληραίνουν» την στάση τους η μία απέναντι στην άλλη.
Αν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και «θεσμών» εντείνονται και οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές έστω και με αργό βήμα να έρχονται ολοένα και πιο κοντά, οι δηλώσεις που γίνονται από τα πλέον αρμόδια χείλη σκιαγραφούν κλίμα …αδιεξόδου.
Στην Αθήνα, ακόμη και ο ήπιων τόνων αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δύσκολα κρύβει την αγανάκτησή του για τη στάση των εταίρων.
Όπως λέει σε συνομιλητές του, η χώρα υποχρεώνεται να τηρεί... μονομερώς τις υποχρεώσεις τις δανειακής σύμβασης, δηλαδή να αποπληρώνει τις δανειακές τις υποχρεώσεις στο έπακρο και στο σύνολο τη στιγμή που οι δανειστές δεν έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ από το περσινό καλοκαίρι, προσπερνώντας τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι και ο ίδιος, πλέον, επιλέγει να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου, «κόντρα» στην προ ημερών διαβεβαίωση του Γιάνη Βαρουφάκη από το Brookings ότι τέτοιο θέμα δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μάλιστα φρόντισε να πει πως κάποιοι «παίζουν με την φωτιά» στην πιθανότητα ενός Grexit και πως η Αθήνα «δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων».
Από την άλλη πλευρά, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, που την θεωρούν υπαίτια των καθυστερήσεων, προκειμένου να συμφωνία άμεσα.
Χαρακτηριστικό είναι πως η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που, όπως είπε, η κυβέρνηση υποσχέθηκε «για να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία». Σε συνέντευξη της στους FT, προειδοποίησε μάλιστα ότι «όποιο "μήνα του μέλιτος" μπορεί να είχε με τους πιστωτές, φτάνει ήδη στο τέλος του».
Τι έλεγε, όμως, η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όσον αφορά στο «κομμάτι» των μέτρων , της υποχρέωσης εκταμίευσης δόσεων από τους πιστωτές, αλλά και του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει για την πρώτη φάση της συμφωνίας;
«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το τέλος της Δευτέρας της 23ης Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα προσφέρουν μια πρώτη εκτίμηση για το αν αυτή θα είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα αυτή εξειδικευτεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως το τέλος του Απριλίου. Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεταμένης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF και την μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα του προγράμματος SMP το 2014. Και τα δύο υπόκεινται στην έγκριση από το Eurogroup».
Είναι εμφανές πως και οι δύο πλευρές παίζουν «κρυφτούλι» πίσω από τις λέξεις της συγκεκριμένης απόφασης: Η Αθήνα εκτιμά πως οι «θεσμοί» θα πρέπει να της καταβάλλουν χρήματα καθώς αφενός δεν το έχουν πράξει από το περασμένο καλοκαίρι (για να είχε γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου) και αφετέρου «παρακάμπτουν» τις αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει τις προτάσεις της. Όμως οι δανειστές μπορούν και «τζογάρουν» πάνω στις αποφάσεις της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς για να εκταμιευτούν δόσεις, θα πρέπει και να έχουν εγκρίνει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Δημοσίως, η στάση των δύο πλευρών μπορεί να σκληραίνει, στο παρασκήνιο όμως -σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου- υπάρχουν έντονες «ζυμώσεις»: Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ εξελίσσεται μυστική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο τη συμφωνία. Όπως αναφέρει, πραγματοποιήθηκε προ τεσσάρων εβδομάδων δείπνο στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατά την εφημερίδα, πρόκειται για το Frankfurt Dinner Group, το οποίο μετά τη την πρώτη συνεδρίαση με φυσική παρουσία, ακολούθησαν και άλλες μέσω τηλεδιασκέψεων.
Αλλά και στις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν αυτό το Σαββατοκύριακο –και που συνεχίζονται σήμερα και αύριο- σε επίπεδο Brussels Group, μοιάζει να υπάρχει μια αργή αλλά σταθερή πρόοδος: Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προέκυψε μερική συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις, αν και οι δύο πλευρές φέρονται να διαφωνούν στο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα, με την Αθήνα να τα θέλει για την ανάπτυξη και τους πιστωτές για την απομείωση του χρέους.
Σύγκλιση μοιάζει να υπάρχει και στα δημοσιονομικά, καθώς τέθηκε και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται να γίνεται αποδεκτός, όπως είπε πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.
Συμφωνήθηκε δε, η σύγκλιση του EuroWorking Group την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.
Τα «αγκάθια» ανάμεσα στις δύο πλευρές όπως τα είχε προσδιορίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, ο ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις.
from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1OxZ2Bw
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου