Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Στο Μέγαρο Μουσικής τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου



Στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».



Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Σωματείου "Διάζωμα" Σταύρο Μπένο, παρουσίασε στο Αθηναϊκό κοινό τα οφέλη από το πρωτότυπο εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου, των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και του Διαζώματος, το οποίο έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.



Την ομιλία του κ. Στρ. Ιωάννου ακολούθησαν συγχαρητήρια και πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκομένους, που ήταν προσωπικότητες της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της χώρας.



Την παρουσίαση παρακολούθησαν στελέχη άλλων περιφερειών της Ελλάδας, με αντικειμενικό σκοπό να αντλήσουν πληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου προωθεί το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα, που αναμένεται να φέρει ιδιαίτερη αναπτυξιακή ώθηση και να αυξήσει όχι μόνο την αναγνωρισιμότητα των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου αλλά και να αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό της προϊόν. Το παρών τους έδωσαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Xρήστος Μπαϊλης.



Εκτός του κ. Στράτου Ιωάννου, μίλησε επίσης ο κ. Γ. Ζηρίνης, εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων, με θέμα «Πολιτιστικές διαδρομές: η δύναμη των συνεργειών όταν γίνεται πράξη», ενώ η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού αναφέρθηκε στην πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, ως ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό.



Ο Στράτος Ιωάννου, περιγράφοντας το «Τι σημαίνει για την Ήπειρο η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της» ανέδειξε αναλυτικά το φάσμα των πολλαπλών ωφελειών για την Ήπειρο.



Ο κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα:



«Οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα Θέατρα της Ηπείρου αποτελούν ένα αναπτυξιακό σχέδιο, πρότυπο σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Επειδή ακριβώς αποτελούν ένα πρότυπο «ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης. Και αποτελούν πρότυπο ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης επειδή η προσέγγισή μας ήταν εξ αρχής ολιστική, αφού και το στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου έχει ολιστικό χαρακτήρα. (...)



Το προϊόν αυτό, θα απευθύνεται τόσο στην Ελληνική, αλλά κυρίως στη διεθνή ανοιχτή αγορά που είναι η δεξαμενή που θα δώσει στην Ήπειρο την αναπτυξιακή προοπτική που της αξίζει. (...)



Η Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου δε δημιουργεί μόνο κάποιες βασικές οδικές, δεν αποκαθιστά απλώς μνημεία, δε συνδέει απλώς, όπως κάνει ένα δίκτυο δρόμων, δεν ενιαιοποιεί χώρους απλώς. Αλλά κάνοντας όλα τα προηγούμενα, επιπλέον χωροθετεί μια εμπειρία επίσκεψης.



 Δημιουργεί ένα προϊόν το οποίο θα εισφέρει διαρκώς έσοδα στη Ήπειρο αλλά και θα συμβάλλει διαρκώς στην ενίσχυση του brand name Ήπειρος, γι' αυτό και αποτελεί μια αειφόρος (κατά κυριολεξία) επένδυση.



 Προσελκύει νέους τουρίστες και τακτικούς επισκέπτες.



 Συντελεί στη διάχυση των επισκεπτών και τη διασπορά των εσόδων από τον τουρισμό (σε όλη την Ήπειρο ισόρροπη ανάπτυξη), ως εκ τούτου, σε μια κατανομή των οικονομικών οφελών.



 Αυξάνει τη διάρκεια παραμονής και τις δαπάνες των επισκεπτών.



 Συνδέει πολλά αξιοθέατα που ανεξάρτητα δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προσελκύσουν τους επισκέπτες.

 Μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της διασποράς των τουριστών



 Καθιστά επισκέψιμα τα θέατρα. Επειδή η έμφαση των Διαδρομών είναι η επίσκεψη και η εμπειρία του επισκέπτη, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόσβαση και στη δημιουργία προϋποθέσεων γι' αυτή.



 Ικανοποιεί προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα της Αρχαίας Νικόπολης και της Αρχαίας Δωδώνης για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.



 Συμβάλλει στη σύνδεση Τοπικής παραγωγής, τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας με τη δημιουργία τοπικών προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης εμπνευσμένη από τους αρχαιολογικούς χώρους, την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας



 Ζωντανεύει τα αρχαία θέατρα: Σύνδεση αρχαίων θεάτρων με το σύγχρονο πολιτισμό, ώστε να πραγματοποιούνται παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην Ήπειρο.



Ο κ. Ιωάννου απαριθμώντας ένα πλήθος ωφελειών για την Ήπειρο καταλήγοντας ανέφερε ότι «οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου συνιστούν για την τουριστική προβολή της Ηπείρου μια εξαιρετική ώθηση. Με τις Διαδρομές η Ήπειρος προσδοκούμε να καταστεί ένας αναγνωρισμένος διεθνής πολιτιστικός προορισμός. Οι πολιτιστικές διαδρομές θα λειτουργήσουν ως ένας ποιοτικός καταλύτης για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου προκαλώντας αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Ηπείρου μέσα από μια ποιοτική πλευρά της αλλά και ως επιταχυντής διάδοσης για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου.



Οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα Θέατρα της Ηπείρου αποτελούν μια σπουδαία επένδυση για την Ήπειρο, η οποία αποφέρει στο παρόν τεράστια οφέλη. Φέρνουν ελπίδα και αισιοδοξία στον τόπο μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε Περιφέρεια, Ελληνική και Ευρωπαϊκή.»

Πηγή: EpirusPost.gr






from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/1tNViaE

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου