Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οι χειρισμοί Μουζαλα στο προσφυγικό διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οξύνονται τα μέτωπα τόσο στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και εντός ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Μουζάλα, εν μέσω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για το προσφυγικό αλλά και στη σκιά της
ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μετά από τη σκληρή κριτική που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα η χώρα μας και από τον ευρωπαϊκό Τύπο για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, το θέμα τέθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος και του πρωθυπουργού, με τον Γιάννη Μουζάλα να δέχεται εκ των έσω βολές για την πολιτική και τους χειρισμούς του υπουργείου του.
Η πιο έντονη κριτική ασκήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των "53", ενώ σε μια στιγμή έντασης ο υπουργός φέρεται να δήλωσε διατεθειμένος να παραιτηθεί. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, διέψευσαν ότι ο Γιάννης Μουζάλας έχει θέσει την παραίτηση του στην διάθεση του πρωθυπουργού και τόνιζαν ότι "βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων".
Ο Γιάννης Μουζάλας, πάντως, δέχεται κλιμακούμενα πυρά το τελευταίο διάστημα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά θητεία στον χώρο των δικαιωμάτων σε δύο επίπεδα: Το πρώτο που του χρεώνουν είναι η υποστήριξη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας που περιλαμβάνει και επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ παράλληλα του καταλογίζονται ευθύνες για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, κάνει γνωστή την δυσαρέσκεια του για την κριτική αυτή στο Μαξίμου και έχει διαμηνύσει ότι δεν έχει πρόβλημα να παραιτηθεί.
Η υποψηφιότητα του για το Συμβούλιο της Ευρώπης που κατατέθηκε περίπου πριν από 15 ημέρες εμπεριέχει και στοιχεία εκτόνωσης της πολιτικής έντασης, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Γιάννης Μουζάλας χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό και θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Ο νέος επίτροπος θα διαδεχθεί τον Λεττονό Νιλς Μουίζνιεκς το 2018 κι εάν ο Γιάννης Μουζαλας επικρατήσει θεωρείται δεδομένο ότι θα εγκαταλείψει το υπουργικό του πόστο. Ωστόσο, και αυτή καθαυτή η υποψηφιότητα εχει εντείνει την κριτική στο πρόσωπό του. Ενδεικτικό είναι το άρθρο που δημοσίευσαν χθες στην Εφημεριδα των Συντακτών, πριν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.
Στο άρθρο, υπό τον τίτλο "Μια εξόχως προβληματική υποψηφιότητα" εκφράζουν την "βαθιά ανησυχία" τους για την υποψηφιότητα Μουζαλα και, μεταξύ άλλων τονίζουν:
"Φοβόμαστε, όχι μόνο εμείς αλλά και πολύ μεγάλο μέρος του χώρου των δικαιωμάτων στη χώρα μας, ότι η θητεία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ως προάγουσα τον σεβασμό των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η θέση του επιτρόπου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιβλέπει την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντοπίζει πιθανές ελλείψεις στον νόμο και τις διοικητικές πρακτικές, απευθύνει συστάσεις και παρακολουθεί την υλοποίησή τους, ενεργώντας σύμφωνα με τις πάγιες αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεσμού εμβληματικού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νυν επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Nils Muznieks εξέφρασε τις σοβαρότατες ανησυχίες του που εγείρονται από τη «Συμφωνία» Ε.Ε.-Τουρκίας, σε σχέση με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων...

... Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντίθετα, επέμεινε στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της «Συμφωνίας» και απέρριψε κάθε υπόδειξη εθνικού και διεθνούς οργάνου σχετικά με τις επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αν τελικά η «Συμφωνία» Ε.Ε.-Τουρκίας δεν έχει ακόμη πλήρως εφαρμοστεί, καθώς κανένας πρόσφυγας δεν έχει επιστραφεί παρά τη θέλησή του στην Τουρκία, αυτό οφείλεται στη σθεναρή αντίδραση οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και δημόσιων λειτουργών.
Από τη μεριά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπραξε το καθετί προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως κατ' εξοχήν την περσινή αλλαγή της σύνθεσης των Ανεξάρτητων Επιτροπών Ασύλου, μετά τις μη αρεστές αποφάσεις τους ως προς το ζήτημα περί του αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή προσφύγων σε αυτήν, παρά τις πιεστικές ανάρμοστες παρεμβάσεις του προς το αντίθετο..."

Δημόσια κριτική στην υποψηφιότητα Μουζαλα έχουν εκφράσει και οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανάλογα επιχειρήματα.
Πηγή:tvxs.gr


from kapistri.blogspot.com http://ift.tt/2hqrI8w
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου